$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Nie wchodzą biegi. Scorpio '93 2.0 DOHC
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie wchodzą biegi. Scorpio '93 2.0 DOHC
Autor Wiadomość
maciucha512
[Usunięty]

Wysłany: |17 Mar 2011|, 2011 14:07   Nie wchodzą biegi. Scorpio '93 2.0 DOHC

Szukam mechanika który rozwikła problem niewchodzących biegów w/w samochodzie. Problem wystąpił na skrzyżowaniu dzisiaj rano. Wcześniej przy wrzucaniu biegów wyraźnie było czuć szarpnięcie i głuchy stuk. Teraz biegi da się wrzucać tylko przy wyłączonym silniku. Po odpaleniu przez kilka km można wrzucać biegi, niestety opcja ta zanika po pewnym czasie i wracamy do punktu wyjścia.
Podejrzana:
-przytarta linka sprzęgła (ten model ma linkę!)
-krasnoludek siedzący między trybami

Najlepiej dzisiaj - jestem studentem więc nie mam zbyt wielu funduszy a potrzebuje pomocy.

Scorpio stoi k. ronda wiatraczna jednak mogę nim kawałek przejechać. Kolege mam który również mnie poholuje, mimo wszystko wolałbym by mechanik znajdował się gdzieś niedaleko.

P.S.
Tak, naciskałem sprzęgło po samą chłodnicę.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |17 Mar 2011|, 2011 14:57   

Sprzęgło albo samoregulator.

maciucha512
[Usunięty]

Wysłany: |17 Mar 2011|, 2011 15:49   

Właśnie próbowałem dojrzeć czy coś przy pedałach się nie wygięło albo coś i do objawów usterki dodam, że po wciśnięciu sprzęgła dalej jechał na 1. Średnio mi się to podoba, ale czeka mnie wizyta u mechanika i wymiana sprzęgła. :544:

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |18 Mar 2011|, 2011 13:57   

może zanim pojedziesz do mechanika to zapytaj kogoś na miejscu kumatego co to jest żeby na koszty sie nie narazaac
run-log.com

Pawel.Grr
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2011|, 2011 19:01   

Witam
Podobnie miałem przy rozwalonym tłumiku drgań skrętnych na wale.To taki gumowo metalowy łącznik, częśc metalowa się urwała , przesunęła się na wale i zostały tylko dwa lub trzy biegi.
Pozdrawiam

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |18 Mar 2011|, 2011 20:00   

Pawel.Grr a co ma piernik do wiatraka?mozesz jasniej...

maciucha512
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2011|, 2011 20:20   

Rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem - amatorem i zasugerował, że problem może powodować docisk(słoneczko) lub łożysko. Ze względów finansowych poczekam z wizytą u mechanika, a jak zrobi się lepsza pogoda i nie będzie już padać wpełznę pod wóz i spróbuje jakoś linkę podciągnąć(ciągle mam nadzieję, że tu kryje się rozwiązanie problemu)
Pozdrawiam

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |18 Mar 2011|, 2011 20:39   

samoregulator i napinacz jest na pedale sprzęgła . tam taki półksiężyc z ząbkami jest . może ząbki poszły . pod autem to najwyżej się ubrudzisz albo przeziębisz nerki .

jeszcze standardowo blaszka łącząca lewarek biegów ze skrzynią pęknięta . to często bywa .
Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |18 Mar 2011|, 2011 20:41, w całości zmieniany 1 raz  

maciucha512
[Usunięty]

Wysłany: |19 Mar 2011|, 2011 13:11   

Z samego rana popędziłem do wozu. Jakoś dało rade dojechać do garażu. Zanurkowałem pok wóz i nie znalazłem nic co by mnie zaniepokoiło. Osłonka z gumy, w którą wchodzi linka była w taki stanie, że jej brak nie wpłynie w żaden sposób na zanieczyszczenie sprzęgła, ale może dzięki temu się nie przegrzeje. Po tych oględzinach wóz cudownie ozdrowiał i myka bez problemow. Pozostał tylko dźwięk tarcia metal o metal przy jeździe na pół sprzęgle. Napinacz też sprawdziłem i ma wszystkie zęby :-D
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |19 Mar 2011|, 2011 17:22   

maciucha512 napisał/a:
Osłonka z gumy, w którą wchodzi linka była w taki stanie, że jej brak nie wpłynie w żaden sposób na zanieczyszczenie sprzęgła, ale może dzięki temu się nie przegrzeje.

A co ma ta osłona do pracy sprzegła ??? No chyba że jej nie ma ,wtedy wszystko jasne.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

Odpowiedz do tematu