|
Regeneracja pilota do centralki / otwieranie bagażnika. |
| Autor |
Wiadomość |
wojas3 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2010|, 2010 21:13 Regeneracja pilota do centralki / otwieranie bagażnika.
|
|
|
Nie wiem czy to dobry dział ale nie wiedziałem gdzie to dać.
W związku z tym że sam miałem problemy z pilotem i w końcu udało mi się je rozwiązać, chciałem podzielić się tym na forum. Wiem że było wiele o tym na forum, ale zebrałem to w 1 całość i mam nadzieje że przyda się niektórym. Sory za słabą jakość zdjęć.
Najczęstsze rzeczy które się z nim dzieją to to że w ogóle nie działa lub słabo działa - tylko blisko auta, lub przy mocnym wciskaniu guziczków.
1. Na początek warto wymienić baterie ( 2 baterie z oznaczeniem CR2016 ( 3V )), koszt nieduży - ok 6zł/sztuka, a będziemy mieli pewność że baterie są ok. ( ja np 3 razy sprawdzałem i niby były ok, tylko że zawsze sprawdzałem tylko 1, okazało się że 2 była całkowicie wyładowana.
2. Należy rozebrać pilot i przeczyścić cały a szczególnie miejsca gdzie dotykają gumki kontaktowe. Złote miejsca :
3. Spróbujmy zaprogramować pilot na nowo :
- 4 razy przekręcamy kluczyk do 1 pozycji w stacyjce - usłyszymy gong
- wciskamy przycisk na pilocie " otwórz " - powinniśmy usłyszeć 2 gong
- przekręcamy kluczyk w pozycje 0 - 3 gong
Jeśli mimo to pilot źle działa lub nie chce się zaprogramować przechodzimy do następnych czynności.
4. Prawdopodobnie gumki kontaktowe są już na tyle zużyte że nie przewodzą dobrze prądu, zatem należy je wymienić.
Albo kupić nowe gumki kontaktowe ( ew. wyciąć z jakiegoś pilota od telewizora itp. o ile jest w dobrym stanie ( nie musi być nowa ) ), odciąć stare i przykleić nowe - u mnie mimo to przyciski trzeba było mocno wciskać i nie za każdym razem działały więc zrobiłem to nieco inaczej :
Potrzebne rzeczy :
5. Jeśli nasze gumki nie są mocno starte można pominąć ten punkt oraz punkt 6. Odcinamy stare gumki ( te okrągłe w krateczke ), żeby były nic nie wystawało z płaszczyzny guzika ( ja użyłem do tego żyletki z jednorazówki do golenia ). Wycinamy nową gumkę kontaktową oraz folię w podobnej wielkości ( może to być zwykła folia z czekolady, jednak jest ona bardzo cienka i szybko może ulec uszkodzeniu, ja użyłem grubszej folii ( była przy szklanej wacie do ocieplania ):
6. Przycinamy gumki by miały wysokość 0,5mm-1mm - zależy czy chcemy by trzeba było mocno wciskać przyciski, czy lekko ( na jaką głębokość ).
7. Przyklejamy folię do gumek kontaktowych ( najlepiej w miarę elastyczny klej, ja użyłem kleju " Distal " ) a następnie przyklejamy to w miejsce starych gumek na gumie/uszczelce pilota, powinno to wyglądać mniej więcej tak :
8. Ustawiamy nasze nowe " gumki kontaktowe " równo i na środku przycisku i czekamy aż wyschnie klej. Ważne żeby nie było kleju na naszej folii.
9. Składamy pilot.
10. Idziemy sprawdzić czy pilot działa, ew. programujemy na nowo ( ja nie musiałem ) - u mnie pilot działa teraz idealnie, wystarczy lekko przycisnąć i scorpio się otwiera i zamyka
Jeśli mimo to nie działa, możliwe że padł pilot, lub wina leży w odbiorniku sygnału.
Powodzenia w pracy !
wojas3 |
| Ostatnio zmieniony przez wojas3 |8 Gru 2010|, 2010 21:20, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
wieloryb
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 14:09
|
|
|
Piękne wypracowanie - gratuluję!
Niemniej zamiast doklejania jakimś-tam klejem, można kupić gotowe zestawy naprawcze do pilotów i po odcięciu fragmentu wewnętrznej nóżki w jej miejsce przyklejamy okrągły krążek z zestawu naprawczego. Zabieg przynosi taki sam efekt. |
_________________ Pozdrawiam,
wieloryb
KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary |
| Ostatnio zmieniony przez wieloryb |9 Gru 2010|, 2010 14:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 14:25
|
|
|
| mnie się coś zdaje że takie opracowanie to już od dawien dawna w warsztacie siedzi. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
wojas3 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 14:39
|
|
|
Mówiłem że dużo tego było, ale z tego co znalazłem to bardziej w częściach a tu prawie wszystko w 1 miejscu nudziło mi się to napisałem, jak się nie przyda w ogóle to można usunąć. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 14:43
|
|
|
| nie no, na 100% nie pamiętam czy jest tutorial czy nie, ale kojarzę temat jakiś z opisem i fotkami. |
|
|
|
 |
wojas3 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 14:56
|
|
|
No właśnie szukałem takiego tematu w tutorialach by nie zrobić 2 takiego samego, ale nie znalazłem. Trudno najwyżej będą 2 jak się gdzieś znajdzie |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 15:12
|
|
|
mnie tylko ten distal nieco rozluźnił |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 15:22
|
|
|
No fakt :
| wojas3 napisał/a: | | najlepiej w miarę elastyczny klej, ja użyłem kleju " Distal " |
ten tekst jest wart Złotej Czcionki FST |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 15:35
|
|
|
no właśnie to zestawienie distalu ze słowem elastyczny mnie rozluźniło |
|
|
|
 |
wojas3 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 16:19
|
|
|
Chciałem pokazać że takim " twardym " też się da choć w sumie jest to klej na bazie żywicy więc jak damy mało utwardzacza będzie ( przynajmniej na poczatku ) elastyczny. A jego zaletą jest to że jest mocny i wszystko klei więc też może być, tym bardziej że gume kleimy a ona jest elastyczna.
Powinien być klej w stylu butapren - on jest elastyczny |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 16:45
|
|
|
| wojas3 napisał/a: | | jak damy mało utwardzacza będzie ( przynajmniej na poczatku ) elastyczny. | Plizzz takie teorie mnie rozbrajają a mam zajady więc prosze nie rozśmieszaj mnie i nie wprowadzaj innych w błąd,bo jak dasz mało utwardzacza to nie dość że klej ten nie bedzie elastyczniejszy ale może wogóle nie stwardnieć i w tedy "żyć blada". |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 17:03
|
|
|
| a nie lepiej jest zrobić tak jak ja zrobiłem ?? dać fotkę ?? |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
wojas3 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 17:08
|
|
|
Zapomniałem dodać tam na końcu " " . W sumie bardziej ważne by był mocny, a dobrze też jak jest elastyczny.
Z nudów to pisałem więc się nie czepiajcie tak, możliwe że są tam jakieś błędy małe |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 17:12
|
|
|
| wojas3 napisał/a: | | możliwe że są tam jakieś błędy małe |
wojas3, spoko luz nie myli sie tylko ten co nic nie robi. Tyle że błąd błędowi nierówny ,z jednego sie uśmiejesz z drugiego bedzie "kilo" roboty więcej.
Ale ogólnie opis OK. |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
|
Wysłany: |9 Gru 2010|, 2010 17:37
|
|
|
Tylko mała uwaga "coby" nie przedobrzyć z doborem nowych gumek bo będzie działał za "lekko".
U mnie sąsiedzi regularnie zamykają mi bagażnik bo się gumka chyba za duża wycięła i przy delikatnym wciśnięciu się dziad otwiera (klapa).
|
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
|
|