$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - piszczy pod autem - skrzynia?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piszczy pod autem - skrzynia?
Autor Wiadomość
wakabajaszi
[Usunięty]

Wysłany: |6 Wrz 2010|, 2010 17:40   piszczy pod autem - skrzynia?

Witam,

ostatnimi czasy moja Skorupa (2.3, 97 rok, automat, CLX, benzyna + lpg) jest w użytkowaniu u mojej żony. Dziś wsiadam do auta, a tu przy ruszaniu, spod samochodu dobiega dźwięk przypominający piszczenie lub coś w rodzaju trącej się o siebie gumy. Ukatywniający się kiedy przyspieszam (na D, 2 i 1 - podobny objaw) - wystarczy lekkie wciśnięciu gazu i już słychać, choć czasem hamując czy jadąc na luzie też mam wrażenie, że coś słychać, ale nie tak bardzo. Dźwięk powtarza się cyklicznie, czyli im szybciej próbuje jechać, tym jego częstotliwość jest większa.

Pytanie do ekspertów zanim pojadę do jakiegoś speca - co to może być? Mam nadzieję, że jakiś element zawieszenia czy układu jezdnego, a nie automat :-(

Pozdrawiam,
Łukasz

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |6 Wrz 2010|, 2010 20:35   

Obejżałbym najpierw wał pędny, a w szczególności łącznik elastyczny na połączeniu wału ze skrzynią.

Darol
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2010|, 2010 10:46   

na kanal, pod auto i zobaczyc o co wal obciera, bo tak jak 1Bodzio pisal to raczej on, ja obstawiam ociera o ktoras z krawedzi aluminiowego ekranu termicznego i popiskuje

wakabajaszi
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2010|, 2010 14:20   

dzięki za sugestie - w tym tygodniu podjadę do mechanika. dam znać co i jak :)

[ Dodano: |21 Wrz 2010|, o 09:56 ]
i tak panowie, dzis bylem na kanale. panowie wstepnie stwierdzili ze to nie lacznik, choc do konca nie sciagali obudowy, ale badali go intensywnie tam gdzie reka dosiegla :)

pojezdzilem kolo nich autem, bo akurat traf chcial, ze zaczelo popiskiwac. okazalo sie, ze dzwiek dobywa sie z lewej strony, tak jakby przy tylnym kole. a ze dzis nie bylo juz czasu na glebsze analizy, zostawilismy temat na koniec tygodnia. maja sciagac obudowe przegubu i sprawdzac sam przegub, bo podobno mogl 'wyschnac' czy cos w tym stylu

stay tuned

pozdrawiam,
lukasz
Ostatnio zmieniony przez wakabajaszi |21 Wrz 2010|, 2010 09:57, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu