$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - jak wymienić pompkę sprzegła?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak wymienić pompkę sprzegła?
Autor Wiadomość
pokrak
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2010|, 2010 23:42   jak wymienić pompkę sprzegła?

Czołem,

znowu sie sypną,
po wymianie przewodu hydraulicznego pompka sprzegła-wysprzęglik (wymieniał to mechanik), mam płyn hamulcowy na dywaniku kierowcy. Rozebrałem pod kierownicą i faktycznie płyn idzie z pod gumowej osłony tłoczyska pompki.
I tu mam trzy pytania do szanownych kolegów:
1. Jak to ustrojstwo wymienic? Dużo tam kabli i w jakiej kolejności odkręcać?
2. Jak odpowietrzyć układ hydrauliczny sprzęgła?
3. Czy mechanik przy wymianie przewodu hydraulicznego od pompki do wyprzęglika mógł cos zepsuć. Mam pewne podejrzenia bo fura stała u nich prawie tydzień i musieli dorobić sobie jakis przyrząd do odpowietrzenia, tak twierdzili.

Pzdr
Paweł
Ostatnio zmieniony przez pokrak |6 Lip 2010|, 2010 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |24 Maj 2010|, 2010 23:55   

pokrak,
1. Odkręcasz 2 śrubki mocujące, odłączasz przewody idące do pompki. Nie ma co opowiadać - jak tam zajrzysz będzie to w miarę jasne. Ciężko odłączyć przewody - najlepiej próbować od strony silnika. Kolejność dowolna absolutnie.
2. Tak samo jak hamulce. Wysprzęglik ma swój odpowietrznik - zlokalizowany pod gumową zaślepką po drugiej stronie skrzyni (znajdziesz). Pompujesz hamulcem, odkręcasz odpowietrznik (klucz 8 lub 10 - nie pamiętam), jak pedał wpadnie - zakręcasz odpowietrznik i puszczasz pedał. Powtrórzyć.
3. Mógł coś połamać, naderwać. Do odpowietrzania nie potrzeba żadnych przyrządów poza dwoma typami i kluczem.

pokrak
[Usunięty]

Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:06   

Czy to jest normalne żeby po wymianie pompki sprzęgła, wysprzęglika i przewodu hydraulicznego, sprzęgło "brało" rano na innej wyskości nia po przejechaniu ~ 8km i czy ciśnieni w ukł. hydraulicznym sprzęgła powinno się zmianiać, rano jest niskie - pedał miękki a po przejechaniu ~ 8km wysokie- pedał twardy.
Z ciekawości do czego służy włącznik przy pedale sprzęgła?

Pzdr.
Paweł

Julek 
510 571 845

Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:08   

A dobrze odpowietrzyłeś?

pokrak
[Usunięty]

Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:18   

to mechanik robił, nie mam kanału. Dywanik kierowcy suchy a płynu ze zbiorniczka nia ubywa.
Odpowietrzanie odpowietrznikiem na wysprzęgliku? Czy jest inny odpowietrznika prócz tego?
Ostatnio zmieniony przez pokrak |6 Lip 2010|, 2010 23:22, w całości zmieniany 1 raz  

Julek 
510 571 845

Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:25   

odpowietrzhnikiem na wysprzęgliku

Darol
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2010|, 2010 23:02   

A czujnik na pedale sprzegla wysyla informacje do komputera ze zmieniasz bieg i motor pracuje odlaczony. Ewentualnie czujnik w innej opcji moze posiadac drugi obwod sluzacy do wylaczenia tempomatu.

Odpowiedz do tematu