|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
jak wymienić pompkę sprzegła? |
| Autor |
Wiadomość |
pokrak [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2010|, 2010 23:42 jak wymienić pompkę sprzegła?
|
|
|
Czołem,
znowu sie sypną,
po wymianie przewodu hydraulicznego pompka sprzegła-wysprzęglik (wymieniał to mechanik), mam płyn hamulcowy na dywaniku kierowcy. Rozebrałem pod kierownicą i faktycznie płyn idzie z pod gumowej osłony tłoczyska pompki.
I tu mam trzy pytania do szanownych kolegów:
1. Jak to ustrojstwo wymienic? Dużo tam kabli i w jakiej kolejności odkręcać?
2. Jak odpowietrzyć układ hydrauliczny sprzęgła?
3. Czy mechanik przy wymianie przewodu hydraulicznego od pompki do wyprzęglika mógł cos zepsuć. Mam pewne podejrzenia bo fura stała u nich prawie tydzień i musieli dorobić sobie jakis przyrząd do odpowietrzenia, tak twierdzili.
Pzdr
Paweł |
| Ostatnio zmieniony przez pokrak |6 Lip 2010|, 2010 23:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |24 Maj 2010|, 2010 23:55
|
|
|
pokrak,
1. Odkręcasz 2 śrubki mocujące, odłączasz przewody idące do pompki. Nie ma co opowiadać - jak tam zajrzysz będzie to w miarę jasne. Ciężko odłączyć przewody - najlepiej próbować od strony silnika. Kolejność dowolna absolutnie.
2. Tak samo jak hamulce. Wysprzęglik ma swój odpowietrznik - zlokalizowany pod gumową zaślepką po drugiej stronie skrzyni (znajdziesz). Pompujesz hamulcem, odkręcasz odpowietrznik (klucz 8 lub 10 - nie pamiętam), jak pedał wpadnie - zakręcasz odpowietrznik i puszczasz pedał. Powtrórzyć.
3. Mógł coś połamać, naderwać. Do odpowietrzania nie potrzeba żadnych przyrządów poza dwoma typami i kluczem. |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
pokrak [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:06
|
|
|
Czy to jest normalne żeby po wymianie pompki sprzęgła, wysprzęglika i przewodu hydraulicznego, sprzęgło "brało" rano na innej wyskości nia po przejechaniu ~ 8km i czy ciśnieni w ukł. hydraulicznym sprzęgła powinno się zmianiać, rano jest niskie - pedał miękki a po przejechaniu ~ 8km wysokie- pedał twardy.
Z ciekawości do czego służy włącznik przy pedale sprzęgła?
Pzdr.
Paweł |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

|
Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:08
|
|
|
| A dobrze odpowietrzyłeś? |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
pokrak [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:18
|
|
|
to mechanik robił, nie mam kanału. Dywanik kierowcy suchy a płynu ze zbiorniczka nia ubywa.
Odpowietrzanie odpowietrznikiem na wysprzęgliku? Czy jest inny odpowietrznika prócz tego? |
| Ostatnio zmieniony przez pokrak |6 Lip 2010|, 2010 23:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

|
Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:25
|
|
|
| odpowietrzhnikiem na wysprzęgliku |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2010|, 2010 23:02
|
|
|
| A czujnik na pedale sprzegla wysyla informacje do komputera ze zmieniasz bieg i motor pracuje odlaczony. Ewentualnie czujnik w innej opcji moze posiadac drugi obwod sluzacy do wylaczenia tempomatu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |