$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zabezpieczanie Karoserii i podwozia przed korozja
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczanie Karoserii i podwozia przed korozja
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 11:59   Zabezpieczanie Karoserii i podwozia przed korozja

Wiadomym jest, ze tak jak w kazdym przypadku lepiej jest przeciwdzialac powstaniu problemu anizeli stac przed koniecznoscia rozwiazania takowego. Lepiej sie zaszczepic niz przez przypadek zachorowac i leczyc skutki choroby.

W przypadku samochodow takiego porownania moznaby uzyc w stosunku do wielu elementow, jednak pierwsze co mnie bynajmniej nasuwa sie na mysl, to zabezpieczanie przed korozja.

Moj dziadek kupil kiedys duzego fiata a ze byl jeszcze caly zdrowiutki, to nie bylo na nim sladu rdzy. Pierwsze co zrobil po zakupie, to pojechal na dzialke postawil na butli gazowej kociolek z mieszanina tawotu z jakimis innymi specyfikami, ktore to po zagotowaniu wlewal w metalowa strzykawe i nastepnie wypelnil tym progi, nadkola itp.
Ponadto wysmarowal rowniez jakims specyfikiem cale podwozie.

Przyznam szczerze, ze przed oddaniem go na zlom, blacha byla w swietnym stanie. Progi i nadkola cale, choc juz rdza na drzwi wchodzila, ale zadnych dziur w podlodze itp.
Mialem okazje widywac wiele innych cudow polskiej motoryzacji i nie sadze zeby ten jeden 25-letni przypadek mial szczescie dostac lepsza blache - mysle, ze dziadek przyczynil sie pozytywnie do takiego stanu rzeczy.

1. Co sadzicie o takim zabezpieczaniu?
2. Ilu z Was juz to robilo?
3. Czy warto robic to w aucie, w ktorym juz jest korozja (min. dziury w progach)?
4. Czego uzywac i jak sie za to zabrac?

P.S.
Mojego dziadka spotkalo w zwiazku z powyzszym kilka ciekawych historii. Kilka razy musial kamuflowac sie gdy przy spawaniu w warsztacie mechanikowi roztopiony tawot zaczynal lac sie na glowe a druga, giedy ktoregos razu elektryka w samochodzie zaczela mu wariowac. Poczatkowo nie wiedzial co robic (pewnie dlatego, ze nie czytal FFS :mrgreen: ) ale pozniej doszedl do tego, ze tawot wylal sie do puszki bezpiecznikow a ze ma on wlasciwosc do przewodzenia pradu, to stalo sie tak a nie inaczej.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 12:43   

do profili zamkniętych fluidol, do podwozia BOL.

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 16:26   

taa zdecydowanie BOL :!: jeden z lepszych o ile nie naj
ja kupiłem zwykłego w puszce na pędzel
sprey zwykły do podwozi
i sprey do profili zamkniętych wszystko z BOLA
tylko nie ma kiedy wydziabrać wechikułu może w sobote (tylko że to już trzecia mija od kiedy wymyłem podwozie) :D

Struna 

Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 16:30   

taa - ja sobie umyłem i auto umarło :) więcej na automatycznych myjkach podwozia nie umyję :D

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 05:03   

he he automatyczne myjki są dobre :) sa dobre do mycia talerzy(zmywarka)
jak kiedyś umyłem programem z myciem kół to przez tydzień szorowałem opony z białego osadu
a podwozie myłem karcherem na najeżdzie sam i ok było,no może troszke mokro :lol: ale obleci

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 11:10   

generalnie silnika i podwozia w czesci silnika czyli silnika od dołu wodą sie nie myje i juz, ap oniewaz mycie podwozie na myjni automatycznej idzie po calosci to i silnik zalewa. Mojk scorpiak teaz tak mial, tyle ze przezyl :) zdołałem wyjechac z myjni pod odkurzacz i zgasl i sienie dal juz odpalic. Jak troche obsechł to pojechalismy dalej :P

NIektore francuskie samochody mysli technicznej nowoczesnej po tego typu zabiegach trafiaja na lawecie do serwisu na drobna wymiane elektroniki , za wartosc 1/4 samochodu ( z autopsji, naszczescie znajomego nie własnej )
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 11:52   

no ja swojego musiałem wypchac z myjki - macha w górę i sobei schło a ja w tym czasie felgi czyściłem, progi itp - potem polukałem co tam zamokło - poczyściłęm styki n acewce, świece sprawdziłem itp. ale nadal nie odpalił, potem zdjąłęm kabel WN z kopółki i położylęm na kolektorze żeby zobaczyć czy wogóle podaj eiskrę jak pokręcę - zakręcilem i zaczęło w miare błyskać - włożyłem kabelek na miejsce - wrumm i scorpiak odlalił :)

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 19:02   

francuski znaczy piesek!!! :P a skorupki odpalają!!! :D

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 20:26   

no w scorpio poza modułem ECC jest niezawiael elektroniki, a ten jest w srodku, wiec naszczescie niewiele zamaka, najczesciej cewka/ rozdzielacz
w nowych autach juz jest max bajerow, jak zamokna to kaplica

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 12:22   

No ladnie a ja zalowalem, ze nie wzialem programu z myciem podwozia po zimie. ... Czyli co - zotaje tylko podjazd jakis?

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 13:44   

dokladnie.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 13:49   

W Lodzi, to chyba takiego nie znajde - widzialem pare ale wszytkie nie czynne ... ze starosci chyba. Rafal, masz jakis pomysl?

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2005|, 2005 01:39   

IBOL zrób sobie wycieczke do Tychów umyjemy
kumpel tam robi to pewnie za grosz albo darmo machnie
:D

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 09:05   

Mój znajomy w kaszlu ma zamontowane takie zmyślne urządzonko RustCheck czy jakoś tak. Podobno podaje to jakiś prąd na karoserie i nie zachodzą procesy gnilne :wink: . Dla mnie to raczej magia, ale faktem jest że na maluszku z górą 10 letnim tylko parę kropek rdzy pod uszczelkami szyb no i typowo w progach - ale tez niewiele.

IBOL, Co do Fiata 125p to jeśli on ponad 25 latek miał to to nie był polski cud tylko jeszcze włoski!! Dziadek takiego miał, to też cały zdrowy - i bez towotu :D A jak mu ktoś drzwi stuknał na parkingu i wstawili nowe (polskie) to drzwi skorodowały a reszta dalej sie trzyma. Ten Fiat swoja droga jeszcze w garazu na dzialce stoi bez papierów - i sie nie rozpadł :lol:

Na razie w swoim scorpiu mam tylko zamalowane konserwacja podwozie tak z grubsza, i wszystko sie trzyma. Pozyjemy zobaczymy.

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |23 Kwi 2005|, 2005 07:46   

no i wszystko ładnie wyciaprane :D
podłużnice w środeczku, blachy nad nadkolami, cały spód
drzwi sobie darowałem bo wyglądały ok, do wewnątrz progów nie ma dostępu,
najgorszy był tył pod spodem, tam gdzie jest mocowanie haka i belka pod zderzakiem, zasłania to od spodu taka przykręcana blenda i było tam widać rdze na szczescie powierzchową tylko
zużyłem 1 puszke litrową na pędzel
1 sprey do profili zamkniętych
1 sprey do konserwacji podwozi wszystko BOLL-a
efekt pracy: jeśli chodzi o autko zobaczymy, jeśli o mnie - obcięte na "0" włosy taką miałem powłoke antykorozyjną :lol:

Odpowiedz do tematu