|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
piasta walnieta? |
| Autor |
Wiadomość |
KaZet

Auto: od IX2010 już bez 1995, 2,5 td, kombi, CMax
|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 20:12 piasta walnieta?
|
|
|
popiskiwało mi tylne koło. Mechanik mówi "dac speeda i ostre hamowanie" Nic to nie dało. Zauważyłem, że jak lekko przyhamuję to pisk ustaje na czas hamowania.
Dzisiaj zaś przejechałem 100 m i słysze chrzęst blachy od zacisku, hmmm, myślę sobie klocki się zapiekły...
Nie chciało mi się koło odblokowac ale w końcu jakos ruszyło i dojechałem do garazu.
Lewarek, klucze i widzę, że zacisk gorący. Szybka wymiana klocków, zakładam koło i widzę, że ono jakoś dziwnie się na boki rusza.
Dokręciłem na fest i dalej ma ogromne luzy.
Wnioskuję, że to nie zaciski tylko PIASTA!
Czy wg kolegów to dobra diagnoza?
Jeśli to piasta to jaki to wydatek na oryginał. Czy są używki?
Na co zwrócic uwage jak bede z mechanikiem gadał? |
_________________ Krzysztof w Ford Focus '2007
było Scorpio '95, 2,5 TD (raczej bez "T") kombi,
jest Focus 2007 1,4 benz, i CMax 2012 1,6 ten mocniejszy |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 21:01
|
|
|
| piasta? czy moze tylko lozysko? |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 21:19
|
|
|
Wg kolegów to nie w tym dziale. Niektórzy nasi forumowicze, którzy mogliby Tobie pomóc dział diesla omijają jako niezrozumiały, bo nie ma w nim nic o walniętych przepływomierzach, sondach lambda, strzelaniu w kolektor i falujących obrotach, oraz tematów "strzeliło i nie jedzie". Tu raczej króluje "znów walnęły mi głowice, mam dość" . Natomiast to raczej odnosi się do zawieszenia, które jest niezależne od rodzaju paliwa.
A objaw o którym mówisz. Jeżeli przegrzałeś hamulce a co za tym idzie piastę, to łożysko tylnego koła mogło od temperatury dostać luzy (mi przyprowadzili z zaciśniętym ręcznym i stało się to samo). Podnieś koło na lewarku, złap za koło i sprawdź czy ma luzy. Jeżeli tak, dociągnij nakrętkę ma środku piasty (najlepiej kluczem dynamometrycznym). Dobrze przy takiej operacji byłoby wymienić nakrętkę na nową - kosztuje parę złotych. Zakręć kołem (można by wymontować dla pewności klocki hamulcowe z tego koła lub na max odsunąć je od tarcz) i sprawdź czy koło obraca się bez oporów. Jeśli tak szerokiej drogi, jeśli nie czeka Ciebie wymiana. Dobrze też obejrzeć czy łożysko nie dostało fioletowego koloru co oznaczałoby taki stopień przegrzania, który nie gwarantuje już trwałości - wtedy też należałoby je wymienić. |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 21:19
|
|
|
| KaZet napisał/a: | | Czy są używki? |
najlepiej uzywkę z pewnego źródła
| KaZet napisał/a: | | Na co zwrócic uwage jak bede z mechanikiem gadał? |
wymiana jest tak prosta, że nie potrzebny CI mechanik |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
KaZet

|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 21:45
|
|
|
a rzeczywiscie źle wstawiłem temat bo w pierwszym podejsciu próbowałem go zamieścic w
forum Ford Scorpio Team Strona Główna » ASO - Serwis, usterki »
a tam jest zablokowana edycja hehe.
Co do samodzielnej naprawy to widzę, ze lepiej jak to mechanik zrobi bo trudno mi bedzie ocenic czy piasta jest w dobrym stanie i czy łożysko nie jest przegrzane. Thx za pomoc. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 22:09
|
|
|
| KaZet napisał/a: | | Jeśli to piasta to jaki to wydatek na oryginał. Czy są używki? |
Są używki. Po zakupie trzech używanych wkurzyłem się i dałem na warsztat. Tam założyli nową za prawie 600zł. Sprawdzone i niesprawdzone źródła się nie przydały. |
|
|
|
 |
KaZet

|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 22:14
|
|
|
czy piasta to raczej słaby element w Scorpio czy po prostu podróbki są słabe?
Co wpływa na zywotnoś piasty? Pytam, bo sporo jeżdżę po "płytówce z yombów" i zastanawiam sie jakie bedą w aucie objawy tej fatalnej drogi... |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Wrz 2007|, 2007 22:15
|
|
|
| Nie ma podróbek. |
|
|
|
 |
ceenek [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Wrz 2007|, 2007 11:24
|
|
|
jesli piasta jest przegrzana to moga byc problemy ze zdjeciem z polosi poniewaz jest tam drobny wielowypust ktory bardzo latwo sie zapieka na amen.. wiem bo przerabialem w swoim i przy sciaganiu polamaly sie trzy sciagacze warsztatowe z czego ostatni byl przeznaczony do samochodow ciezarowych.. w efekcie wszystko zostalo przeciete tak aby nie uszkodzic wahacza i musialem kupic caly zestaw.. koszt nowej koncowki polosi z pierscieniem abs to okolo 1000 zl tylko oryginalna nowa.. nowa bo w dieslu sa wieksze szpilki mocujace i nie znalazlem uzywek a reszta czyli piasta kompletna (pasuje z wersji benzynowych) uzywka 200 zl + lozyska 40 bodajze, nowe.. robota bardzo prosta pod warunkiem ze wielowypust pusci..
[ Dodano: 2007-09-24, 11:43 ]
dla wyjasnienia calej tej sytuacji zeby nie przestraszyc dodam ze w moim przypadku peklo lozysko przy predkosci 120 km/h przy wyprzedzaniu wiec zanim sie zatrzymalem wszystko juz sie zmielilo i tak przejchalem jeszcze z michalowic do krakowa z predkoscia 5km/h (ok 20km).. tak wiec wspomniany wielowypust mial prawo sie nawet zespawac.. nie wspominam o kolorach tych wszystkich czesci po rozebraniu..
temat o tyle dotyczy dzialu diesel bo nie kazdy ma swiadomosc ze szpilki sa wieksze
pozdrawiam..
ceenek |
|
|
|
 |
samuel [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Paź 2007|, 2007 00:19
|
|
|
to ja tak napisze ze mam juz kolejnego skorpio i problem lorzysk przechoidzilem w kazdym i nauczylem sie ze jesli urzywke to zewsze i wylacznie piasta+lozysko+czesc przykrecona do wachacza,i w takim komplecie przekladam w przeciwnym wypadku wszystko niema sensu te piasty jesli sie lozyska niewymieni na czas w ciagu 1000 czy 2000 km dobijaja nowki he to bracie ja bym sie kopal na szrot do jakiejs skorupy iszarpal kolami to jesli o tyl a przud to to samo robie i na 50000 tysiecy spokuj a umnie to jakis rok tylko.duzo jezdze to wiem to i owo to na tyle to narka a wogle czy ktos to przeniesie do innego dzialu czy jakos tak tam monterzy kuchenek gazowych zagladaja i maja doswiadczenie choc czasem bzdury pisza |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |