$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - demontaz skrzyni biegow w celu zmiany sprzegla
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
demontaz skrzyni biegow w celu zmiany sprzegla
Autor Wiadomość
mattii76
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 00:21   demontaz skrzyni biegow w celu zmiany sprzegla

czy ktos moze mi pomoc; napisac jak zabrac sie do zrzucenia skrzynii w wielorybie (manual). jakie kroki trzeba najpierw przedsiewziac??? jakie srubki odkrecic . ? czy wal tez trzeba sciagac ???

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 02:13   

No to tak: po pierwsze demontujemy obudowy wokół lewarka tzn mieszek i wygłuszenia potem zchodzimy do kanału i odkręcamy wał od skrzyni-trzy śruby, podpore wału- dwie śruby, od przekładni-cztery śruby i wał w dół, potem kostkę od wstecznego i linkę od prędkościomierza i całe wysprzęglanie. Rozrusznik wypada, tam to kable-główny prądowy i sterujący, i trzy śruby mocujące cały rozrusznik. Między całą skrzynią a silnikiem jest blacha mocowana na dwie śruby od dołu i jedną z boku, ona po ściągnięciu skrzyni zostaje między silnikiem a kołem zamachowym. Potem wszystkie śruby na obwodzie skrzyni, ja mam MK2 i do tego diesla i mam trzy ale u ciebie są chyba cztery dwie na dole i dwie na górze. Odkręcamy skrzynie od poduchy i poluzowujemy cztery śruby od łapy całej poduchy. Pasowało by też odczepić od wybieraka sterowanie i całą jego obudowę wtedy łatwiej zejdzie cała skrzynia. Zostaje nam wyciągnięcie całej skrzyni czyli odkręcamy do końca śruby łapy z poduchą i cheja ze skrzynią.
Teraz tak, ja mam MK2 więc niech mnie w razie co poprawią właściciele oczatych, może jest w czymś niewielka różnica a będzie na pewno w wysprzęglaniu bo u mnie jest mechaniczne a wielorybki mają hydrauliczne chyba :P - miłej zabawy :-d

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 04:20   

roznica w ilosci srob, nie ma linki tylkokostki elektryczne, hydrauliczny wysprzeglik, reszta z grubsza ta sama

HINT skrzynieniejest lekka, warto robic tak zeby nie spadła na glebe po odkreceniu tylko byla podparta i dopiero po odkreceniu srobja opuszczac
http://tinyurl.com/qhaqjsk

mattii76
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 10:02   

dziekuje . to mi napewno pomoze. :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 21:52   

Rafał A.(antek) napisał/a:
HINT skrzynieniejest lekka
najlepiej we dwójkę robić.

mattii76
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 22:22   

no i po robocie. kurna ale to wszycho porabane ...trza caly wydech zrzucuc... ale co tam nowa tarcza i docisk autko chodzi jak nowe :)))))

Odpowiedz do tematu