$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jaki filtr przeciwpyłkowy??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki filtr przeciwpyłkowy??
Autor Wiadomość
Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 13:39   Jaki filtr przeciwpyłkowy??

Znalazłem na allegro filtr nieznanej mi firmy Air Top Italia za 42 zł:
http://www.allegro.pl/ite...pio_ii_95_.html
Najtańszy Filtron K-1026 jest po ok. 70 zł.

Jest jakaś różnica? Czy może jeszcze inny szukać, np. Motorcrafta?
Zależy mi na dobrej klimie, bo mam malutkie dziecko.

Poza konkursem: jak te filtry są mokre (1 wręcz bardzo), to jest to normalne, czy raczej nie?

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 13:59   

Magnus Nox napisał/a:
oza konkursem: jak te filtry są mokre (1 wręcz bardzo), to jest to normalne, czy raczej nie?

norma. one są tuż przy ustrojstwie co schładza powietrze. z powodu bliskości filtry również sie ochładzają co pwoduje że na nich skrapla sie para wodna, a co za tym idze sa mokre.

p.s. nie obraź się, ale jeszcze opon nie odebrałem, bo mam trochę swoich zajęć o wysokim priorytecie
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 14:10   

Speedo napisał/a:
moze odplywy zatkane i ciagnie filtr wode ktora sie skrapla w klimie?

u mnie właśnie woda leci z odpływów, jak otworze maske to widze jak sobie kapie/leci* na dół

*zal. od wilgotności i temp.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 15:33   

Ja właśnie wczoraj wyczyściłem te rurki odpływowe z klimy - z jednej wylałem wodę bo była na maksa zapchana :) Nic dziwnego, że kapało na nogi i było mokro na podłodze ;)
Przy okazji właśnie zajrzałem do filtrów (polskie Filtrony, więc poprzedni właściciel je zmieniał), ale właśnie były mokre - jeden do tego stopnia, że można by go wykręcić, drugi mocno wilgotny a trzeci tylko lekko.

Marcin: luz - jak masz gdzie trzymać te opony, to lepiej może odebrać, ale do jesieni daleko, więc się nie stresuj :)

No to jeszcze jedno pytanko - na rurkach odpływowych są takie czerwone krążki nałożone - wg mnie one tylko pomagają w zapychaniu rurek ale może to ma pełnić jakąś rolę????[/scroll]

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 16:04   

A moje filtry są suchutkie jak wiór... I brudne, że hej... Co się stanie jak będę jeździł bez filtra?

Pozdrawiam
Szuler

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 16:46   

Jak sama nazwa wskazuje że jest to filt kabinowy czyli zatrzymuje różne ustrojstwa a co zatym idzie jak wyjmniej to możesz sobie zawalić chłodniczke i przy włanczaniu będą ci jakieś syfy wlatywać do kabiny.

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 17:29   

Speedo napisał/a:
Magnus Nox napisał/a:
No to jeszcze jedno pytanko - na rurkach odpływowych są takie czerwone krążki nałożone - wg mnie one tylko pomagają w zapychaniu rurek ale może to ma pełnić jakąś rolę????

jakas pelnia bo we wszystkich scorpio tak jest, teorie sa 2: zeby puszczaly tylko wode a smieci masz se sam wybierac reka albo zeby nie ulegly splaszczeniu koncowki rurek, obydwie teorie troche bez sensu ale coz...

No z tym spłaszczeniem końcówek rurek to na pewno nie :) Bo to są takie cieniutkie plastikowe krążki, dosłownie grubsza folia ;) A w końcówce rurki jest plastikowe sitko i pewnie to ono zapobiega spłaszczeniu rurki.
Tak sobie właśnie pomyślałem, że może mają zatrzymać wodę chlapiącą od dołu, bo dla wody lecącej z góry raczej nie stanowią dużej przeszkody :)
W każdym razie trzeba regularnie to czyścić i już :)

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 20:18   

tak wracając do początku, ja ostatnio kupowałem u Jacka z FCP orginalny filtr przeciwpyłkowy w cenie 69 zł

CO do jazdy bez filtra to szkoda be będzie się syfić żeberka wymiennika
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 20:43   

Filtr K 1026-3X za 60zł.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:20   

taki wgryz z mojej strony o ile dobrze pamietam uklad wentylacji w scorpio, to filtr pyłkowy znajduje sie za parownikiem klimatyzacji a nie przed, wiec i tak parownik jest zapychany i tak, na moj gust niewiele ten filtr daje. a no i jak jest za parownikiem to wiadomoze mozebyc mokry jak wykropli sie woda ja mam chyba ten włoski, jak działa widziałeś wyjme go i sprawdze jak bez niego chlodzi klima :0
http://tinyurl.com/qhaqjsk

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:26   

Rafał albo nie kumam z tego upału albo CIę nie rozumiem :) przecie jak zdejmujesz pokrywę obudowy wentylatorów to przed wymiennik zakładasz te 3 filtry a nie z tyłu

czy ja o czymś nie wiem :) ??
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:41   

witam

To zależy jak na to patrzeć od strony kabiny będą za parownikiem a jak patrzeć od strony silnika to będą przed parownikiem - takie filtry dużo dają bo za min powietrze przejdzie przez parownik to przechodzi przez filtry, które zatrzymują brud i kurz co z kolei wpływa na czystość parownika a co za tym idzie na jego wydajność , w kabinie się nie kurzy - jak włączysz dmuchawę to z nawiewów nie leci syfek, no i odpływy tak szybko się nie zapychaja jak przy jeździe bez filtrów.

A co do dobrych filtrów to polecam te z wkładem węglowym - znaczne lepiej zaytzymują brudy, a węgiel dodatkowo zabezpiecza prze jakimiś drobnoustrojami a w zasadzie chciałem napisać że zabezpiecza przed rozwijaniem się grzybków we filtrze.

Jazda bez fitrów to moim zdaniem kiepski pomysł.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 22:08   

irek napisał/a:
przecie jak zdejmujesz pokrywę obudowy wentylatorów to przed wymiennik zakładasz te 3 filtry a nie z tyłu

taak tylko to jest wlasnie tyl parownika :P liczy sie kierunek przepływu powietrza :) a on nie jest od silnika do kabiny, tylko od kabiny przez parownik, filtr, dmuchawe do kabiny na powrot, reasumujac dmuchawa jest ssąco tloczaca, a nie tylko tlocząca, jelsi sie nie myle

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 22:39   

Coś mi się zdaje, że nie może powietrze przez parownik przepływać jednocześnie w dwie strony :x : Niezależnie jednak od tego filtr będzie spełniał swoje podstawowe zadanie (znaczy filtrowanie zanieczyszczeń) niezależnie od miejsca umieszczenia, byle był pomiędzy kabiną a otoczeniem. Natomiast w układzie filtr-parownik-kabina filtr będzie dodatkowo zabezpieczał parownik przed zasyfieniem.

Ale wracając do sedna - nie mogę na stronie filtrona doczytać czy jest to filtr węglowy czy standardowy :(

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 23:10   

standardowy, weglowe sa tylko te wloskie, i to tez pseudo weglowe

Odpowiedz do tematu