|
Bob nie odpala nie ma iskry i nie włącza się pompa |
| Autor |
Wiadomość |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |20 Wrz 2012|, 2012 22:11
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | zrobić zdjecie podłużnicy i podrzucić na forum to oceni się czy była zrobiona |
Wróżenie z fusów będzie znacznie pewniejsze
| gufer-posepny napisał/a: | | rzadko kto używa kolorów do tego tylko jedzie jednym drutem i tyle |
Widziałem przynajmniej kilkadziesiąt Scorpio z wiązkami zrobionymi kolorami |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |20 Wrz 2012|, 2012 22:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |21 Wrz 2012|, 2012 08:45
|
|
|
| Damianos napisał/a: | | Nie wiem czy już mówiłem po włączeniu zapłonu pali się bezpiecznik od pompy teraz nie pamiętam ale najprawdopodobniej nr 37 w małej skrzynce. |
Chyba zapomniałeś wspomnieć o tym "szczególe".
Wyjmij przekaźnik pompy i sprawdź czy wtedy przepala bezpiecznik.
Mierzyłeś napięcie zasilania EDIS?
Sprawdziłeś co wymryguje dioda na podszybiu? |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Damianos
Damianos

Auto: '95 2.9 ASB sedan
|
Wysłany: |21 Wrz 2012|, 2012 09:46
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | zrobić zdjecie podłużnicy i podrzucić na forum to oceni się czy była zrobiona |
| gufer-posepny napisał/a: | | rzadko kto używa kolorów do tego tylko jedzie jednym drutem i tyle |
Rozmawiałem z Vikiem i auto jest mu znane wie kto robił wiązki i że są dobrze zrobione.
Doszliśmy że to jest auto które widział dwa razyi robił później odesłał poprzedniego właściciela do gościa który zrobił wszystkie wiązki no i przy okazji padł silnik rozrząd ponąć szlak trafił czego już nie robił poprzedni właściciel. Ja na tym etapie kupiłem auto. W każdym razie Vik mówi że wiązki są ok.
[ Dodano: |21 Wrz 2012|, 2012 09:51 ]
| ford2fast napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | zrobić zdjecie podłużnicy i podrzucić na forum to oceni się czy była zrobiona |
Pompę podpiąłem zaraz przed wtyczką do baku.
Auto najprawdopodobniej pojedzie do elektronika który na podstawie waszej dotychczasowej pomocy przeglądnie to wsio i jak nie da rady to później do Vika bo teraz czasu nie ma.
Muszę tylko sklecić w całość informacje z tematu i będziemy działać |
_________________ Ford Scorpio 2.9 Cosworth 95'
505-939-150 |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |21 Wrz 2012|, 2012 11:19
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Nie ma znaczenia czy komputer istnieje czy nie wiec iskra by była. | - uszkodzenie wiązki silnika, dokładnie jeden z przewodów idący za cewką dochodzi do masy, blokuje iskrę oraz blokuje kompa, brak wtedy komunikacji między imo a kompem, a komp robi wrażenie martwego. Przetestowane. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |21 Wrz 2012|, 2012 11:53
|
|
|
| bingo napisał/a: | | - uszkodzenie wiązki silnika, dokładnie jeden z przewodów idący za cewką dochodzi do masy, blokuje iskrę oraz blokuje kompa, |
Komp nie ruszy jeśli nie dostanie prawidłowego sygnału (PIP) od EDISa ale to działanie ECU jest zależne od EDIS a nie odwrotnie jak pisałeś.
EDIS jest samodzielnym stworem który na pinach 10,11,12 (w EDIS-6 ) steruje odpowiednimi cewkami WN.
Sterowanie EDIS realizuje masami - cewki WN dostają zasilanie +12V na jeden biegun a EDIS odpowiednio wysterowuje do masy drugie bieguny.
Tutaj zwarcie kabla do masy spowoduje jedynie wychwycenie błędu uszkodzonej cewki, który można odczytać przez OBDII jeśli ECU korzysta z sygnału IDM.
U Ciebie, jak sam pisałeś była awaria wiązki silnika.
Jeśli są uszkodzone przewody czujnika VR (CPWK) przychodzące na pin 5 i 6 w EDIS-6 , EDIS nie wygeneruje sygnału PIP dla ECU i wszystko będzie wyglądało na martwe.
Jeśli kable sterujące cewkami WN są pozwierane do masy to nie dziwne że, nie ma iskry.
Zagadnienie podobne do spalonych cewek niemające nic wspólnego z komunikacją ECU - EDIS. |
Reader |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |23 Wrz 2012|, 2012 10:21
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Komp nie ruszy jeśli nie dostanie prawidłowego sygnału (PIP) od EDISa ale to działanie ECU jest zależne od EDIS a nie odwrotnie jak pisałeś. | - napisałem ci wyraźnie, że zwarcie jednego przewodu z wiązki silnika idącego za cewką powoduje zablokowanie kompa i EDIS-a, czyli brak iskry nie wyklucza zablokowanego kompa, a błąd PATS potwierdza zablokowanego kompa. u mnie był to bład montażowy i przytrzaśnięcie przewodu śrubą. nie wnikam w przyczyny awarii, a w jej efekty. A wbrew temu co mówisz, jest możliwe jednoczesne zablokowanie kompa i brak iskry. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |25 Wrz 2012|, 2012 07:44
|
|
|
| bingo napisał/a: | | ... zwarcie jednego przewodu z wiązki silnika idącego za cewką ... |
Sprecyzuj o który przewód chodzi bo brzmi enigmatycznie.
| bingo napisał/a: | | czyli brak iskry nie wyklucza zablokowanego kompa |
| bingo napisał/a: | | A wbrew temu co mówisz, jest możliwe jednoczesne zablokowanie kompa i brak iskry. |
Nigdzie nic takiego nie napisałem. Co więcej wyraźnie napisałem że, niedziałający EDIS blokuje ECU ale nie odwrotnie.
EDIS jest w dużym stopniu samodzielnym urządzeniem i brak komunikacji z ECU powoduje pracę ze statycznym kątem wyprzedzenia 10°.
No ale czekam na opis o który przewód chodzi to chętnie sprawdzę w testowym układzie. |
Reader |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |25 Wrz 2012|, 2012 11:26
|
|
|
| jak ci pisałe, zresztą temat był na forum (sygnał z PATS), przytrzaśnięty był jeden z kabli idących za cewką w BOB-ie i dotykał do masy, co mi zablokowało całe auto. kabel zaizolowany i auto pracuje OK, a który to był kabel, to ci nie powiem. był brak iskry komp zupełnie martwy (nie szło się do niego dostać nawet z kompa zewnętrznego) no i PATS dawał info o braku komunikacji z kompem. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Wrz 2012|, 2012 12:29
|
|
|
| bingo napisał/a: | | (sygnał z PATS), przytrzaśnięty był jeden z kabli idących za cewką w BOB-ie | za cewką w bobie nie ma żadnego kabla od PATS-a. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |25 Wrz 2012|, 2012 22:37
|
|
|
| Struna napisał/a: | | za cewką w bobie nie ma żadnego kabla od PATS-a. | - ale jak kompa zablokujesz, PATS da ci znak, że brak komunikacji z kompem, oi to u mnie PATS sygnalizował. Zanimm doszedlem, co i jak, pół deski było zwalone. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |26 Wrz 2012|, 2012 09:20
|
|
|
| Cytat: | | Sprecyzuj o który przewód chodzi bo brzmi enigmatycznie. |
| bingo napisał/a: | | przytrzaśnięty był jeden z kabli idących za cewką w BOB-ie i dotykał do masy |
Aha, czyli miałeś gdzieś tam przytrzaśnięty jakiś kabel i na tej podstawie wyciągasz wnioski i prowadzisz dyskusję.
Nie mam więcej pytań.
Za cewką WN lecą kable wiązki silnika a w nich m.in. +5V.
Co może spowodować zwarcie +5V do masy, można poczytać tutaj:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=32598 |
Reader |
|
|
|
 |
Damianos
Damianos

|
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 10:57
|
|
|
Witam po dłuższej przerwie.
Silnik odpala
Przy składaniu dolotu przeciąłem wiązkę.
Stało się tak ponieważ długo się z nim męczyłem i nerwy które towarzyszą przy grzebaniu w bobie przez cały dzień przyczyniły się do uciachania kabli pod kolektorem.
A teraz jak chodzi silnik to jest inna strona medalu.
Chyba łańcuch grzechocze ( przy spadaniu obrotów najbardziej i przy trzymaniu około 1700obr/min też coś grzeczocze w prawej głowicy i tak jak by to był za luźny łańcuch....
[ Dodano: |3 Paź 2012|, 2012 11:00 ]
Będę rozbierał prawą stronę żeby się dostać do łańcucha i go wymienić bo napinacz jest zmodyfikowany tak że nie powinien nawet zagrzechotać łańcuch.
Więc pewnie jest za bardzo wyciągnięty.
Co wy o tym myślicie ?? |
505-939-150 |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 11:00
|
|
|
To miałeś silnik na wierzchu i nie zrobiłeś przeglądu rozrządu?
Rozbierzesz, będziesz wiedział co i jak. |
Reader |
| Ostatnio zmieniony przez Reader |3 Paź 2012|, 2012 11:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Damianos
Damianos

|
Wysłany: |3 Paź 2012|, 2012 11:09
|
|
|
| Reader napisał/a: | To miałeś silnik na wierzchu i nie zrobiłeś przeglądu rozrządu? |
Zrobiłem wymieniłem ślizg nr 6 i ogólnie to wszystko sprawdzałem ale nie sprawdziłem jakie są długie łańcuchy... Lewa strona jest cicha nic się nie dzieje no a prawa niestety.
Co teraz najlepiej zrobić ? |
505-939-150 |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|