|
resetuje sie licznik dzienny kilometrów |
| Autor |
Wiadomość |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 20:36
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | buku napisał/a: | | zamykam drugi raz , klamka jakby dociąga do końca. |
Powinna odskoczyć. |
Ja tylko słyszę pracę silniczka blokady, klamki jeżeli się ruszają to bardzo nieznacznie. Jakby drgnęły, ale na pewno nie odskakują.
Aha - jak autko przywiozłem, też nie migały. Ale jak poruszałem modułem (wkładałem tam parę rzeczy) to zadziałało.
Pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
| Ostatnio zmieniony przez Grześ |17 Gru 2012|, 2012 20:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 20:45
|
|
|
ja widziałem dwie odmiany modułów. Jedna ( moim zdaniem lepsza ) po zamknięciu auta mruga raz a przy podwójnym ryglu dwa razy. Jak się otworzy bagażnik z pilota to też mrygnie, jak się otwiera auto to też jeden mryg.
Druga wersja mryga tylko przy podwójnym ryglu i to po chwili ( swoją drogą trochę bez sensu ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |17 Gru 2012|, 2012 20:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 20:52
|
|
|
| Struna napisał/a: | ja widziałem dwie odmiany modułów. Jedna ( moim zdaniem lepsza ) po zamknięciu auta mruga raz a przy podwójnym ryglu dwa razy. Jak się otworzy bagażnik z pilota to też mrygnie, jak się otwiera auto to też jeden mryg.
Druga wersja mryga tylko przy podwójnym ryglu i to po chwili ( swoją drogą trochę bez sensu ) |
Niestety w obu autach mam tą drugą. I słyszałem że da się toto przeprogramować, ale starym FDSem. Niestety nie mam dojścia, o ile toto jeszcze gdzieś jest.
Ale dorobiłem sobie układ, który przy otwieraniu mruga 1 raz,a przy zamykaniu 2 razy. Tak jak w typowych alarmach (taki miałem). A jak zamykam podwójnie, to 2 x 2 mrugnięcia. Problemem jedynym są tylko przekaźniki - mam takie 8A, potrafią się styki skleić i raz na 2 lata muszę przeczyścić. Ale to dla mnie jakieś 3-4 tysiące mrugnięć !
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 21:00
|
|
|
| można od kogoś kupić moduł za pare zeta co mruga . ja patrzę czy mruga . jak mruga znak że dobrze zamknięte drzwi . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 07:55
|
|
|
| artur.k napisał/a: | wiesz może i mam ale wiedzy nie mam jeszcze dostatecznej, a ojciec 700km ode mnie i jak coś się sknoci to za daleko żeby poprawiać...oczywiście bym sfinansował takie zamówienie,wszystko do dogadania jest |
No to pomyślę. Ale musiałby być w okolicy twojego ojca ktoś kto by to założył - gdzie mieszka ?
A ten układ http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm to miga ale jeden raz przy zamykaniu. Mój 2 x przy zamykaniu, 1 x przy otwieraniu. Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 08:02
|
|
|
co do migania kierunkami moje 2 bestie mrugały jeszcze raz po upływie 5-10 minut
tak jakby po tym czasie jeszcze coś się uzbrajało |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 08:14
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę. | W module jest trochę miejsca i łatwo go otworzyć więc można tam spróbować układ upakować.
| Grześ napisał/a: | | Masz rację - wyłączył. Ale nie zamykałem auta całkiem, tylko przymknąłem drzwi, w garażu. | Schematów obwodów TIMERa jako takiego nie ma, jedynie trzeba łowić pojedyncze podłączenia z innych.
Wstępnie go nawet rozpracowywałem ponieważ chcę niewielkie zmiany wprowadzić.
No i stąd wiem, że pin 22 TIMERa steruje Batery Saver Relay.
I tym samym czuwa nad tym aby nie rozładować akumulatora lampką.
| Grześ napisał/a: | | Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ... | Jakbym nie był pewny akumulatora lub instalacji w samochodzie to bym chyba klemę zrzucał w takich przypadkach. |
Reader |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 08:30
|
|
|
| Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
W module jest trochę miejsca i łatwo go otworzyć więc można tam spróbować układ upakować. |
Ano jest. BTW, chyba podłączę sobie zewnętrzną antenkę do radia - bo oryginalnie zasięg to jest dupiaty ...
| Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ...
Jakbym nie był pewny akumulatora lub instalacji w samochodzie to bym chyba klemę zrzucał w takich przypadkach. |
Niemal nowy był. I duży, 77 Ah.
Inna sprawa że tak jeździ trochę aut, Hiszpanie są dość mili, pewnie bym coś załatwił. Kable mam solidne, od spawarki, odpala idealnie. Najczęściej to jednak ja odpalam innym - mnie w ciągu ostatnich lat raz odpalali. Powodem był marny regulator napięcia, dawał ok. 12,8 V i to an mrozie. I się po kilku dniach jazdy pod wyciągi z włączonym podgrzewaczem jajek po prostu rozładował.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
artur.k

Auto: BOB,Chevy Tahoe
|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 09:29
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | artur.k napisał/a: | wiesz może i mam ale wiedzy nie mam jeszcze dostatecznej, a ojciec 700km ode mnie i jak coś się sknoci to za daleko żeby poprawiać...oczywiście bym sfinansował takie zamówienie,wszystko do dogadania jest |
No to pomyślę. Ale musiałby być w okolicy twojego ojca ktoś kto by to założył - gdzie mieszka ?
A ten układ http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm to miga ale jeden raz przy zamykaniu. Mój 2 x przy zamykaniu, 1 x przy otwieraniu. Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
Pzdrw. |
ja tam do niego ze 3 razy w roku jeżdżę więc bym założył, grunt by migał przy zamknięciu a ilość razy to mniej istotne... |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 10:19
|
|
|
| Grześ napisał/a: | | Reader napisał/a: | Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach. |
Oj nie wiem czy Goldcap by się sprawdził - nie wiem skąd jest źródło RESETA dla procesora. Jak rozbebeszę poprzedniego wieloryba to sprawdzę.
| Reader napisał/a: |
Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary? |
Nie ... Ale w każdym razie akumulator ołowiowy (uwaga na ładowanie tych NiMH czy NiCd !!! - ołowiowy ładuje tak samo) 12V 0,6 Ah starcza na przynajmniej kilka dni !!! |
No to może umieść link albo typ do konkretnie takiego akumulatorka jaki zastosowałeś i jak u Ciebie się sprawdził.
Zegary kiedyś rozbierałem, ale nie myślałem wtedy aby zrobić podtrzymanie napięcia.
 |
Reader |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 16:22
|
|
|
| odnośne kierunków - w wersji z mrugnięciem po podwójnym ryglowaniu, kierunki mrugną tylko przy całkowicie zamkniętych obwodach - również bagarznik i maska, jak nie są zamknięte (lub włącznik maski nie sprawny), to kierunki nie mrugną, chociaż podwójny się uzbroi. no i kierunki mrugają po chwili od zamknięcia auta. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 17:03
|
|
|
| a co do resetowania zegarów to pewnie wyjdzie że alternator nawala ... |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Spawacz

Auto: 1997, 2,3, ASB, kombi, +LPG
|
Wysłany: |19 Gru 2012|, 2012 08:43
|
|
|
Mnie się resetowały tak samo, aku w największych mrozach kręcił. A co się okazało nie trzymał napięcia nawet latem, po wymianie nie dość, że wszystko działa sprawniej na wyłączonym silniku to się nie resetują. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |20 Gru 2012|, 2012 10:38
|
|
|
| taka mała uwaga - jeśli jedna cela aku będzie uszkodzona, będziemy mieli około 10V, zegary będą sie resetować, ale przy odpowiednij mocy pozostałych cel, rozrusznik powinien zakręcić bez problemów. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
|
|