$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - resetuje sie licznik dzienny kilometrów
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
resetuje sie licznik dzienny kilometrów
Autor Wiadomość
Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 20:36   

Adam_2000 napisał/a:
buku napisał/a:
zamykam drugi raz , klamka jakby dociąga do końca.

Powinna odskoczyć.

Ja tylko słyszę pracę silniczka blokady, klamki jeżeli się ruszają to bardzo nieznacznie. Jakby drgnęły, ale na pewno nie odskakują.

Aha - jak autko przywiozłem, też nie migały. Ale jak poruszałem modułem (wkładałem tam parę rzeczy) to zadziałało.

Pzdrw.

Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez Grześ |17 Gru 2012|, 2012 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 20:45   

ja widziałem dwie odmiany modułów. Jedna ( moim zdaniem lepsza ) po zamknięciu auta mruga raz a przy podwójnym ryglu dwa razy. Jak się otworzy bagażnik z pilota to też mrygnie, jak się otwiera auto to też jeden mryg.
Druga wersja mryga tylko przy podwójnym ryglu i to po chwili ( swoją drogą trochę bez sensu )
Ostatnio zmieniony przez Struna |17 Gru 2012|, 2012 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

Grześ 

Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 20:52   

Struna napisał/a:
ja widziałem dwie odmiany modułów. Jedna ( moim zdaniem lepsza ) po zamknięciu auta mruga raz a przy podwójnym ryglu dwa razy. Jak się otworzy bagażnik z pilota to też mrygnie, jak się otwiera auto to też jeden mryg.
Druga wersja mryga tylko przy podwójnym ryglu i to po chwili ( swoją drogą trochę bez sensu )

Niestety w obu autach mam tą drugą. I słyszałem że da się toto przeprogramować, ale starym FDSem. Niestety nie mam dojścia, o ile toto jeszcze gdzieś jest.

Ale dorobiłem sobie układ, który przy otwieraniu mruga 1 raz,a przy zamykaniu 2 razy. Tak jak w typowych alarmach (taki miałem). A jak zamykam podwójnie, to 2 x 2 mrugnięcia. Problemem jedynym są tylko przekaźniki - mam takie 8A, potrafią się styki skleić i raz na 2 lata muszę przeczyścić. Ale to dla mnie jakieś 3-4 tysiące mrugnięć ;-) !

Pzdrw.

Grzegorz

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 21:00   

można od kogoś kupić moduł za pare zeta co mruga . ja patrzę czy mruga . jak mruga znak że dobrze zamknięte drzwi .

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |17 Gru 2012|, 2012 22:49   

http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm

Grześ 

Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 07:55   

artur.k napisał/a:
wiesz może i mam ale wiedzy nie mam jeszcze dostatecznej, a ojciec 700km ode mnie i jak coś się sknoci to za daleko żeby poprawiać...oczywiście bym sfinansował takie zamówienie,wszystko do dogadania jest :)

No to pomyślę. Ale musiałby być w okolicy twojego ojca ktoś kto by to założył - gdzie mieszka ?

A ten układ http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm to miga ale jeden raz przy zamykaniu. Mój 2 x przy zamykaniu, 1 x przy otwieraniu. Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.

Pzdrw.

Grzegorz

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 08:02   

co do migania kierunkami moje 2 bestie mrugały jeszcze raz po upływie 5-10 minut
tak jakby po tym czasie jeszcze coś się uzbrajało

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 08:14   

Grześ napisał/a:
Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
W module jest trochę miejsca i łatwo go otworzyć więc można tam spróbować układ upakować.

Grześ napisał/a:
Masz rację - wyłączył. Ale nie zamykałem auta całkiem, tylko przymknąłem drzwi, w garażu.
Schematów obwodów TIMERa jako takiego nie ma, jedynie trzeba łowić pojedyncze podłączenia z innych.
Wstępnie go nawet rozpracowywałem ponieważ chcę niewielkie zmiany wprowadzić.
No i stąd wiem, że pin 22 TIMERa steruje Batery Saver Relay.
I tym samym czuwa nad tym aby nie rozładować akumulatora lampką.

Grześ napisał/a:
Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ...
Jakbym nie był pewny akumulatora lub instalacji w samochodzie to bym chyba klemę zrzucał w takich przypadkach. ;)

Reader

Grześ 

Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 08:30   

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
W module jest trochę miejsca i łatwo go otworzyć więc można tam spróbować układ upakować.

Ano jest. BTW, chyba podłączę sobie zewnętrzną antenkę do radia - bo oryginalnie zasięg to jest dupiaty ...

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ...
Jakbym nie był pewny akumulatora lub instalacji w samochodzie to bym chyba klemę zrzucał w takich przypadkach. ;)

Niemal nowy był. I duży, 77 Ah.

Inna sprawa że tak jeździ trochę aut, Hiszpanie są dość mili, pewnie bym coś załatwił. Kable mam solidne, od spawarki, odpala idealnie. Najczęściej to jednak ja odpalam innym - mnie w ciągu ostatnich lat raz odpalali. Powodem był marny regulator napięcia, dawał ok. 12,8 V i to an mrozie. I się po kilku dniach jazdy pod wyciągi z włączonym podgrzewaczem jajek po prostu rozładował.

Pzdrw.

Grzegorz

artur.k 

Auto: BOB,Chevy Tahoe
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 09:29   

Grześ napisał/a:
artur.k napisał/a:
wiesz może i mam ale wiedzy nie mam jeszcze dostatecznej, a ojciec 700km ode mnie i jak coś się sknoci to za daleko żeby poprawiać...oczywiście bym sfinansował takie zamówienie,wszystko do dogadania jest :)

No to pomyślę. Ale musiałby być w okolicy twojego ojca ktoś kto by to założył - gdzie mieszka ?

A ten układ http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm to miga ale jeden raz przy zamykaniu. Mój 2 x przy zamykaniu, 1 x przy otwieraniu. Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.

Pzdrw.

ja tam do niego ze 3 razy w roku jeżdżę więc bym założył, grunt by migał przy zamknięciu a ilość razy to mniej istotne...

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 10:19   

Grześ napisał/a:
Reader napisał/a:
Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach.

Oj nie wiem czy Goldcap by się sprawdził - nie wiem skąd jest źródło RESETA dla procesora. Jak rozbebeszę poprzedniego wieloryba to sprawdzę.

Reader napisał/a:

Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary?

Nie ... Ale w każdym razie akumulator ołowiowy (uwaga na ładowanie tych NiMH czy NiCd !!! - ołowiowy ładuje tak samo) 12V 0,6 Ah starcza na przynajmniej kilka dni !!!

No to może umieść link albo typ do konkretnie takiego akumulatorka jaki zastosowałeś i jak u Ciebie się sprawdził.
Zegary kiedyś rozbierałem, ale nie myślałem wtedy aby zrobić podtrzymanie napięcia.

Reader

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 16:22   

odnośne kierunków - w wersji z mrugnięciem po podwójnym ryglowaniu, kierunki mrugną tylko przy całkowicie zamkniętych obwodach - również bagarznik i maska, jak nie są zamknięte (lub włącznik maski nie sprawny), to kierunki nie mrugną, chociaż podwójny się uzbroi. no i kierunki mrugają po chwili od zamknięcia auta.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |18 Gru 2012|, 2012 17:03   

a co do resetowania zegarów to pewnie wyjdzie że alternator nawala ...

Spawacz 

Auto: 1997, 2,3, ASB, kombi, +LPG
Wysłany: |19 Gru 2012|, 2012 08:43   

Mnie się resetowały tak samo, aku w największych mrozach kręcił. A co się okazało nie trzymał napięcia nawet latem, po wymianie nie dość, że wszystko działa sprawniej na wyłączonym silniku to się nie resetują. ;)

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |20 Gru 2012|, 2012 10:38   

taka mała uwaga - jeśli jedna cela aku będzie uszkodzona, będziemy mieli około 10V, zegary będą sie resetować, ale przy odpowiednij mocy pozostałych cel, rozrusznik powinien zakręcić bez problemów.

Odpowiedz do tematu