$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Strumienica - czy warto?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Strumienica - czy warto?
Autor Wiadomość
Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 18:28   

Qrde! Jasne, że myślałem o tym ale czy tunel nie za wąski? Nie chciałbym stracić na prześwicie. Na razie mam wylot za lewym tylnym kołem :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 14:30   

ale były wersje co miały do tylnego mostu dwie rury i dopiero tam się łączyło w jedną ( swoją drogą powalony pomysł ) więc tunel OK.

Struna 

Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 14:42   

u brata w 2.4 też tak jest.

Gierap
[Usunięty]

Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 16:26   

ja u siebie w 2.8 tesh tak mam,do tylnego mostu 2 rury idą,dlatego jak zastępowałem środkowe tłumiki strumienicami to 2 musiałem wspawać :mrgreen:

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 22:32   

Witam
Gdzies na tym forum widzialem linka do zdjec scorupki ze zrobionym wydechem na dwie strony i bylo zdjecie podwozial jak to bylo zmajstrowane.. ladnie bylo zrobione i jeszcze lepiej wygladalo..:) pelen profesionalizm nie jakies garazowe tjuninkowanie... a co do tego malacza Jacutek to zastanawia mnie ile mocy mozna z malucha wyciagnac nie obnizajac i tak malej trwalosci?? widze ze jestes dosc dobrze obeznany w profesionalnym tuningu ktory zawsze mi sie podobal... juz slyszalem o modelach na czesciach wloskich do tuningu z moca okolo 80KM ale zywotnosc to jeden wyscig rally crosowy.. i jak wytrzymuje to sprzeglo i skrzynia o poduszkach pod silnikiem nie wspomne bo na standartowe 24konie je dobijaja szybko tak ze wali przy kazdym wysprzegleniu...
pozdrawiam

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 09:35   

Właśnie o wydechu na dwie strony myślałem (z wylotami między osiami :D ), ale nie da się tego zrobić bez zmniejszenia prześwitu (chyba) :( ....w każdym razie czekam niecierpliwie na przegnicie środkowego :D ....wtedy się zacznie nierówna walka byka z parowozem... 8)
To matth: zapewniam Cię, że żaden A grupowy (RC-owy) Maluch nie ma 80 kucy, zresztą w RC jeździ się również momentem i on jest najważniejszy. Jeśli chodzi o mego "Potwora" to na stronie www.chojnacki.com.pl w dziale testy znajdziesz na pierwszej pozycji pomiary mojego Maluszka jeszcze na seryjnym wydechu (z katem). Po zmianie wydechu na "sport" przybyło 4 kuce. Zrobiłem od modyfikacji 30 tys.km i oprócz poluzowania koła pasowego altern. nic się nie działo...(all time Castrol RS 10W60). Następnym etapem będzie wersja GTX-A tzn inny wałek i dalsza modyfikacja głowicy... i to będzie 40-45 kucy. To wszystko co można wydusić z tego motorka nie robiąc z niego "nieobliczalnego prototypa", ale przy masie Malca i dobrym driver-ze (umiejącym zmieniać biegi :D ) jesteś ulicznym wymiataczem. Oczywiście można iść dalej zmieniając poj. skokową na 800 ccm ale wtedy koszty rosną skokowo....GTX-A to koszt w granicach 1200 zł...czyli za małą kasę wzrost mocy o 90 % (w innym aucie nie do zrealizowania)...zawsze mówiłem że dodatkowe kuce w Maluszku kosztują najtaniej :D :D :D

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 11:42   

Witam
Qrcze przeszukalem forum ale nie moge znalezc tego linka:/ bylo tam zdjecie scorupki z podwojnym wydechem ale od spodu.. z tego co mi sie pamieta to przeswit byl nieograniczony rurami.. moze ktos pamieta gdzie to bylo bo nie moge znalezc.. a co do malacza to hmm 45KM to duuzo w lekkim nadwoziu a jeszcze jak go wybebeszyc ze smieci to w ogole szalenstwo:) ale chcialbym sie bryknac czyms takim:) z ciekawosci.. a te malacze 80KM to na prawde byly i to dawno temu gdzies lata 80 ale na prawde silnik na wyscig byl i zlom.. ale osiagi mialo to nieziemskie jak na male pudelko...
pozdrawiam

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 11:49   

http://www.fordscorpio.ee...um45/zeba_dusle
http://www.fordscorpio.ee/gallery/album49/td1side
http://www.fordscorpio.ee...um49/Timo_Dahms
http://www.fordscorpio.ee/gallery/album49/sc_de_03

Struna 

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:03   

nie no nie taaaak - normalnie do tyłu tylko na dwie strony :)

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:09   

Matth pisal:
Cytat:
bylo tam zdjecie scorupki z podwojnym wydechem ale od spodu..

Chyba ze zle go zrozumialem :D Chodzi o zdjecie "od spodu" czy wydech "od spodu" :)

Struna 

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:37   

a to już nie wiem :) ale generalni edyskusj ateraz o wydechu do tyłu jest ale na dwie strony :)

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:39   

...no właśnie: nie tak ma być - ani to praktycznie (prześwit) ani ładnie (moim zdaniem). Najeleganciej byłoby jak pisze Struna - klasycznie, ale tam jest zbiornik i plastikowy zderzak a rura będzie czasem ciepła :? ...zderzaczki ładnie spływają...mam kilka na koncie 8)
To Matth: Do wyścigów płaskich to i owszem takie motory były, ale to był tuning extremalny. Kręciły się do 8 tys. i nawet zawory były odlekczane, a wieniec na kole zam. grubości żyletki był z alu i wytrzymywał kilka awaryjnych odpaleń.

Struna 

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 17:01   

no to zderzak tzreba też tjuningowac nieco :)

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 18:23   

Kiedyś załozyłem strumienicę zamiast kata w 2.9 12V. W spalaniu nie było żadnej róznicy i wzrostu mocy tez nie odczułem. Ale jest to powszechnie wiadome, że w silnikach V6 tłumiki sportowe mało co dają.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 21:23   

Jeden koleś mechanior - fordziarz zapiekły - to se do zagazowanego kombiaka włożył zbiornik od Malca :!: , żeby sobie drugi wydech dospawać (tylko końcówkę a więc lipa :? ) ale jak twierdzi tylko w ten sposób można zmieścić rurę po prawej stronie :(

Odpowiedz do tematu