|
Strumienica - czy warto? |
| Autor |
Wiadomość |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 18:28
|
|
|
Qrde! Jasne, że myślałem o tym ale czy tunel nie za wąski? Nie chciałbym stracić na prześwicie. Na razie mam wylot za lewym tylnym kołem |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 14:30
|
|
|
| ale były wersje co miały do tylnego mostu dwie rury i dopiero tam się łączyło w jedną ( swoją drogą powalony pomysł ) więc tunel OK. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 14:42
|
|
|
| u brata w 2.4 też tak jest. |
|
|
|
 |
Gierap [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 16:26
|
|
|
ja u siebie w 2.8 tesh tak mam,do tylnego mostu 2 rury idą,dlatego jak zastępowałem środkowe tłumiki strumienicami to 2 musiałem wspawać |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Kwi 2005|, 2005 22:32
|
|
|
Witam
Gdzies na tym forum widzialem linka do zdjec scorupki ze zrobionym wydechem na dwie strony i bylo zdjecie podwozial jak to bylo zmajstrowane.. ladnie bylo zrobione i jeszcze lepiej wygladalo..:) pelen profesionalizm nie jakies garazowe tjuninkowanie... a co do tego malacza Jacutek to zastanawia mnie ile mocy mozna z malucha wyciagnac nie obnizajac i tak malej trwalosci?? widze ze jestes dosc dobrze obeznany w profesionalnym tuningu ktory zawsze mi sie podobal... juz slyszalem o modelach na czesciach wloskich do tuningu z moca okolo 80KM ale zywotnosc to jeden wyscig rally crosowy.. i jak wytrzymuje to sprzeglo i skrzynia o poduszkach pod silnikiem nie wspomne bo na standartowe 24konie je dobijaja szybko tak ze wali przy kazdym wysprzegleniu...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 09:35
|
|
|
Właśnie o wydechu na dwie strony myślałem (z wylotami między osiami ), ale nie da się tego zrobić bez zmniejszenia prześwitu (chyba) ....w każdym razie czekam niecierpliwie na przegnicie środkowego ....wtedy się zacznie nierówna walka byka z parowozem...
To matth: zapewniam Cię, że żaden A grupowy (RC-owy) Maluch nie ma 80 kucy, zresztą w RC jeździ się również momentem i on jest najważniejszy. Jeśli chodzi o mego "Potwora" to na stronie www.chojnacki.com.pl w dziale testy znajdziesz na pierwszej pozycji pomiary mojego Maluszka jeszcze na seryjnym wydechu (z katem). Po zmianie wydechu na "sport" przybyło 4 kuce. Zrobiłem od modyfikacji 30 tys.km i oprócz poluzowania koła pasowego altern. nic się nie działo...(all time Castrol RS 10W60). Następnym etapem będzie wersja GTX-A tzn inny wałek i dalsza modyfikacja głowicy... i to będzie 40-45 kucy. To wszystko co można wydusić z tego motorka nie robiąc z niego "nieobliczalnego prototypa", ale przy masie Malca i dobrym driver-ze (umiejącym zmieniać biegi ) jesteś ulicznym wymiataczem. Oczywiście można iść dalej zmieniając poj. skokową na 800 ccm ale wtedy koszty rosną skokowo....GTX-A to koszt w granicach 1200 zł...czyli za małą kasę wzrost mocy o 90 % (w innym aucie nie do zrealizowania)...zawsze mówiłem że dodatkowe kuce w Maluszku kosztują najtaniej |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 11:42
|
|
|
Witam
Qrcze przeszukalem forum ale nie moge znalezc tego linka:/ bylo tam zdjecie scorupki z podwojnym wydechem ale od spodu.. z tego co mi sie pamieta to przeswit byl nieograniczony rurami.. moze ktos pamieta gdzie to bylo bo nie moge znalezc.. a co do malacza to hmm 45KM to duuzo w lekkim nadwoziu a jeszcze jak go wybebeszyc ze smieci to w ogole szalenstwo:) ale chcialbym sie bryknac czyms takim:) z ciekawosci.. a te malacze 80KM to na prawde byly i to dawno temu gdzies lata 80 ale na prawde silnik na wyscig byl i zlom.. ale osiagi mialo to nieziemskie jak na male pudelko...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:03
|
|
|
nie no nie taaaak - normalnie do tyłu tylko na dwie strony |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:09
|
|
|
Matth pisal:
| Cytat: | | bylo tam zdjecie scorupki z podwojnym wydechem ale od spodu.. |
Chyba ze zle go zrozumialem Chodzi o zdjecie "od spodu" czy wydech "od spodu" |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:37
|
|
|
a to już nie wiem ale generalni edyskusj ateraz o wydechu do tyłu jest ale na dwie strony |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 16:39
|
|
|
...no właśnie: nie tak ma być - ani to praktycznie (prześwit) ani ładnie (moim zdaniem). Najeleganciej byłoby jak pisze Struna - klasycznie, ale tam jest zbiornik i plastikowy zderzak a rura będzie czasem ciepła ...zderzaczki ładnie spływają...mam kilka na koncie
To Matth: Do wyścigów płaskich to i owszem takie motory były, ale to był tuning extremalny. Kręciły się do 8 tys. i nawet zawory były odlekczane, a wieniec na kole zam. grubości żyletki był z alu i wytrzymywał kilka awaryjnych odpaleń. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 17:01
|
|
|
no to zderzak tzreba też tjuningowac nieco |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 18:23
|
|
|
| Kiedyś załozyłem strumienicę zamiast kata w 2.9 12V. W spalaniu nie było żadnej róznicy i wzrostu mocy tez nie odczułem. Ale jest to powszechnie wiadome, że w silnikach V6 tłumiki sportowe mało co dają. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2005|, 2005 21:23
|
|
|
Jeden koleś mechanior - fordziarz zapiekły - to se do zagazowanego kombiaka włożył zbiornik od Malca , żeby sobie drugi wydech dospawać (tylko końcówkę a więc lipa ) ale jak twierdzi tylko w ten sposób można zmieścić rurę po prawej stronie |
|
|
|
 |
|
|