$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Brak CUT-OFF
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak CUT-OFF
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 21:40   

Reader napisał/a:
Jaki jest dopuszczalny zakres napięć dla CUT-OFF ?
to generalnie jest niby położenie spoczynkowe przepustnicy niż cut-off, ale generalnie jest to powiązane i ma być nie więcej niż 0,8V

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 23:18   

mszwajnoch napisał/a:

U mnie podobny problem ...

Próbowałeś może podmiany PCM?

Ja u siebie, tak z ciekawości to 0,7V zmniejszyłem do 0,6V.
Dało to odczyt z OBD - 11,9% .
Można by powiedzieć, że bez większych zmian w pracy silnika (brak CUT-OFF).
Dalszego zmniejszania wartości TPS nie widzę sensu.

Na forum fordclub znalazłem taki wpis:
Cytat:
NIGDY mi nie udało się zaobserwować spadku czasu wtrysku do zera na zasadzie 20ms - 0ms (kolejne po sobie czasy wtrysku), najczęściej wygłąda w to w sposób że z aktualnego podczas jazdy czasu wtrysku np 20ms po zamknięciu przepustnicy (zdięcie nogi z gazu - hamowanie silnikiem) następują czasy wtrysku 2 - 4ms, i po kilku czasami nawet kilkunastu sekundach czas wtrysku spada do zera.
Ponadto w przypadku układu elektronicznie sterowanego wtrysku zawsze są dwa układy sterujące dopływem powietrza do silnika:
1 - jest to przepustnica sterowana przy pomocy pedału gazu dla uproszenia przyjmiimy że zawsze sterowana jest mechanicznie linką
2 - układ regulacji (utrzymania) wolnych obrotów i to jest realizowane przez silnik krokowy który albo otwiera przepustnicę niezależnie od położenia pedału gazu - przy zdiętej nodze z gazu przepustnica jest uchylona, lub przez zawór bajpasa przepustnicy.
Tak że w żadnym przypadku nie można mówić o zamknięciu dopływu powietrza do silnika po zdieciu nogi z gazu.
przykładowe zachowanie się funkcji cut off w samochodach

- OMEGA 2.2 3 bieg 4000 rpm wtrysk 20-22ms cut off 2.5-3ms przez około 8s potem 0 do okołlo 1700 rpm
ten sam schemat przy innych samochodach
- ASTRA 1.6 3 4000 12-14 2.5- 3 4- 7
- MEGAN 1.4 3 4000 10-12 2 - 2.5 5
- VOLVO2.5TAUT. 4000 23-25 2 - 2.5 10
- Aklasa 1.6 3 4000 14-16 3 10-12
tak zachowują się typowe samochody produkowane w europie, wszystkie charakteryzują się czasem wtrysku na wolnych obrotach w przedziale 2.5 -4ms (milisekundy) i czasami maksymalnymi oscylującymi w granicy 14 - 16ms dla silników 1.4 - 1.6 i około 20 - 25ms dla silników większych.
Trochę inaczej wygląda (jezeli chodzi o wartości liczbowe) wprzypadku dużych silników 6 - 8 i więcej cylindrowych, tam czasy wtrysku na wolnych obrotach potrafią sięgaś 8ms a czas maksymalny nawet 40 - 60ms. Jednak zasada działania funkcji cut off jest taka sama.
To co piszę nie jest żadną teorią tylko obserwacjami konkretnych silników w konkretnych sytuacjach drogowych. Na to jaki jest czas krótkich czasów wtrysków po zdiąciu nogi z gazu zależy od prędkości obrotowej silnika, prędkości samochodu, altualnego przełożenia, temperatury silnika - tak z grubsza.
Podobnych obserwacj dokonałem na kilkudziesięciu samochodach i podkreśle to jeszcze raz NIGDY nie udało się zauważyć gwałtownego spadku czasu wtrysku benzyny do 0 przy zdięciu nogi z gazu.

No i np. u siebie mogę zaobserwować, że podobnie zmienia się spalanie chwilowe podczas hamowania. Przykładowo wartość początkowa 20L najpierw zmniejsza się o połowę aby po niespełna 2 sek. spaść do poziomu ~2L i taka już pozostaje.
Przy kontynuowaniu hamowania można zaobserwować moment zwiększenia spożycia do ~3-4L gdy obroty przekroczą jakiś wartość (trochę poniżej 2 000 obr/min).
Czyli jakby wchodził w tryb CO, tylko z jakimś offsetem 2L.

Reader

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 23:38   

wskazanie chwilowego spalania na kompie nie spandnie w ciągu sekundy do zera bo jest to nieco uśredniane . Przy zdjęciu nogi gazu otrzymuję wskazanie 0 i urzymuje się do poziomu około 1200 obrotów .

mszwajnoch 
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |2 Gru 2011|, 2011 09:02   

Reader napisał/a:
mszwajnoch napisał/a:

U mnie podobny problem ...

Próbowałeś może podmiany PCM?

Nie

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |2 Gru 2011|, 2011 17:36   

Reader napisał/a:

pandy, przeczytaj mój pierwszy wpis. Wszystko co piszesz jest wykluczone w 100%.
Napięcie REF z wczorajszego pomiaru wynosi 5,00 V

nie widizalem wynikow pomiaru rezystancji z TPS wiec o tym wspomnialem - odczytu z OBD pokazuja jedynie jak widzi problem PCM - probowalem jedynie ustalic czy problem jest w TPS czy PCM - PCM ma przetwornik A/C ktory konwertuje napiecie z TPS - jesli cos jest nie tak z sygnalem z TPS to PCM moze dostawac niewlascwie odczyty (a problem moze byc na PCB PCM) - widze ze pojawia sie sugestia podmiany PCM wiec jesli podmiana PCM moze cos dac to moje pytania beda uzasadnione.

Reader 

Wysłany: |2 Gru 2011|, 2011 19:33   

pandy napisał/a:
nie widizalem wynikow pomiaru rezystancji z TPS wiec o tym wspomnialem - odczytu z OBD pokazuja jedynie jak widzi problem PCM - probowalem jedynie ustalic czy problem jest w TPS czy PCM - PCM ma przetwornik A/C ktory konwertuje napiecie z TPS - jesli cos jest nie tak z sygnalem z TPS to PCM moze dostawac niewlascwie odczyty (a problem moze byc na PCB PCM) - widze ze pojawia sie sugestia podmiany PCM wiec jesli podmiana PCM moze cos dac to moje pytania beda uzasadnione.

Wyników nie widziałeś bo napisałem, że jest na liście wykluczonych czyli sprawdziłem na różne sposoby (rezystancja, napięcie, odczyt OBD) i jest zgodność.
Odczyt, z tego co wyczytałem musi być poniżej 20% aby PCM uznał, że noga zdjęta z gazu.
Jak pisałem, miałem 14,9% , obecnie zmniejszyłem do 11,9%.

Podmiana PCM chodzi mi po głowie ponieważ pomysły już mi się skończyły, dlatego też założyłem ten temat. :)

P.S. Chyba jednak jeszcze zejdę z napięciem dla zamkniętej do 0,5V.
Jeśli będzie za niskie to i tak błąd wywali....

Reader
Ostatnio zmieniony przez Reader |2 Gru 2011|, 2011 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |3 Gru 2011|, 2011 15:22   

Reader napisał/a:

Wyników nie widziałeś bo napisałem, że jest na liście wykluczonych czyli sprawdziłem na różne sposoby (rezystancja, napięcie, odczyt OBD) i jest zgodność.
Odczyt, z tego co wyczytałem musi być poniżej 20% aby PCM uznał, że noga zdjęta z gazu.
Jak pisałem, miałem 14,9% , obecnie zmniejszyłem do 11,9%.

Podmiana PCM chodzi mi po głowie ponieważ pomysły już mi się skończyły, dlatego też założyłem ten temat. :)

P.S. Chyba jednak jeszcze zejdę z napięciem dla zamkniętej do 0,5V.
Jeśli będzie za niskie to i tak błąd wywali....

Ja zas pisze ze problem moze byc w 3 miejscach i nie wiem w ktorym miejscu mierzysz.
Otworzylbym PCM i sprawdzil PCB na okolicznosc zimnych lutow - uklad jest tak zrobiony ze TPS zamyka sie na plycie PCM i tu moze byc klopot.

gufer-posepny 

Wysłany: |3 Gru 2011|, 2011 15:25   

nie wygląda mi to na TPS-a . u mnie 18 % i działa . chyba że odczyt skacze sobie .

Reader 

Wysłany: |3 Gru 2011|, 2011 23:57   

pandy napisał/a:
Ja zas pisze ze problem moze byc w 3 miejscach i nie wiem w ktorym miejscu mierzysz.

Czytać , czytać. :pomysl:
Reader napisał/a:
Co do wartości z pomiarów , bezpośrednio na pinach PCM : 0,72V - 4,76V

pandy napisał/a:

Otworzylbym PCM ...

Też bym chętnie otworzył, ale nie mam zapasowego jeszcze.

Tymczasem strona odżyła w trochę innej nazwie, więc zerknąłem:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=30

Z niej wynika, że:
1. napięcia dla pozycji spoczynkowej przepustnicy nie mogą wykraczać poza zakres 0,6 - 1 V (Czyli wracam do fabrycznego poziomu 0,7V bo to nie tędy droga)
2. kąt poniżej 20°

mszwajnoch napisał/a:
... LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. ...

Ten wpis mnie zastanowił, dzisiaj zrobiłem testy drogowe które sporo wyjaśniły.
Okazuje się, że CUT-OFF jest i działa zawsze i powtarzalnie ale pod jednym warunkiem:
- obroty silnika muszą być powyżej 4500 RPM w chwili rozpoczęcia hamowania silnikiem.
Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.
Jak dla mnie te wartości są jakby dwukrotnie zawyżone.
Wszystko wskazuje, że winne jest oprogramowanie PCM.

I tutaj pytanko czy WDSem można przeprogramować wartości przy których rozpoczyna się i kończy CUT-OFF , czy jedynym wyjściem jest zmiana softu?
Ile taka usługa może kosztować?

Reader

mszwajnoch 
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |4 Gru 2011|, 2011 10:41   

Reader napisał/a:

Okazuje się, że CUT-OFF jest i działa zawsze i powtarzalnie ale pod jednym warunkiem:
- obroty silnika muszą być powyżej 4500 RPM w chwili rozpoczęcia hamowania silnikiem.
Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.

No to i tak masz lepiej niż u mnie, bo 1, 2 na sztywno dalej nie daje odcięcia bez względu na obroty.

gufer-posepny 

Wysłany: |4 Gru 2011|, 2011 12:57   

w manualu może to nieco inaczej działać ale w automacie odcina tak jak pisałem do 1200 obr . działa to nawet z poziomu 2000 obr tylko w automacie musi być zablokowane sprzęgło . a to następuje przy pewnych prędkościach . w manualu podejrzewam że i przy 1300 odetnie .

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |4 Gru 2011|, 2011 13:36   

Reader napisał/a:
Jak dla mnie te wartości są jakby dwukrotnie zawyżone.
Wszystko wskazuje, że winne jest oprogramowanie PCM.

Nie kombinuj, bo z ECU wszystko masz OK.
Moment ponownego załączenia wtrysków jest inny dla każdej z wersji silnika. W 2.0 16V następuje to przy ok. 2200-2300 n/min, 2.3 16V - ok 1800 n/min, a kosłorty jeszcze niżej - tak jak gufer podał -ok. 1200-1300 n/min.

Reader 

Wysłany: |5 Gru 2011|, 2011 11:07   

Ale lipa.
:706:

Reader

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Gru 2011|, 2011 12:43   

Reader, proponuje upgrade softu w sterowniku, może pomóc.

Reader 

Wysłany: |5 Gru 2011|, 2011 12:54   

Jesteś w stanie to zrobić?
Ile $$ ?

Reader

Odpowiedz do tematu