|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Brak CUT-OFF |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 21:40
|
|
|
| Reader napisał/a: | Jaki jest dopuszczalny zakres napięć dla CUT-OFF ?
| to generalnie jest niby położenie spoczynkowe przepustnicy niż cut-off, ale generalnie jest to powiązane i ma być nie więcej niż 0,8V |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 23:18
|
|
|
| mszwajnoch napisał/a: |
U mnie podobny problem ... |
Próbowałeś może podmiany PCM?
Ja u siebie, tak z ciekawości to 0,7V zmniejszyłem do 0,6V.
Dało to odczyt z OBD - 11,9% .
Można by powiedzieć, że bez większych zmian w pracy silnika (brak CUT-OFF).
Dalszego zmniejszania wartości TPS nie widzę sensu.
Na forum fordclub znalazłem taki wpis:
| Cytat: | NIGDY mi nie udało się zaobserwować spadku czasu wtrysku do zera na zasadzie 20ms - 0ms (kolejne po sobie czasy wtrysku), najczęściej wygłąda w to w sposób że z aktualnego podczas jazdy czasu wtrysku np 20ms po zamknięciu przepustnicy (zdięcie nogi z gazu - hamowanie silnikiem) następują czasy wtrysku 2 - 4ms, i po kilku czasami nawet kilkunastu sekundach czas wtrysku spada do zera.
Ponadto w przypadku układu elektronicznie sterowanego wtrysku zawsze są dwa układy sterujące dopływem powietrza do silnika:
1 - jest to przepustnica sterowana przy pomocy pedału gazu dla uproszenia przyjmiimy że zawsze sterowana jest mechanicznie linką
2 - układ regulacji (utrzymania) wolnych obrotów i to jest realizowane przez silnik krokowy który albo otwiera przepustnicę niezależnie od położenia pedału gazu - przy zdiętej nodze z gazu przepustnica jest uchylona, lub przez zawór bajpasa przepustnicy.
Tak że w żadnym przypadku nie można mówić o zamknięciu dopływu powietrza do silnika po zdieciu nogi z gazu.
przykładowe zachowanie się funkcji cut off w samochodach
- OMEGA 2.2 3 bieg 4000 rpm wtrysk 20-22ms cut off 2.5-3ms przez około 8s potem 0 do okołlo 1700 rpm
ten sam schemat przy innych samochodach
- ASTRA 1.6 3 4000 12-14 2.5- 3 4- 7
- MEGAN 1.4 3 4000 10-12 2 - 2.5 5
- VOLVO2.5TAUT. 4000 23-25 2 - 2.5 10
- Aklasa 1.6 3 4000 14-16 3 10-12
tak zachowują się typowe samochody produkowane w europie, wszystkie charakteryzują się czasem wtrysku na wolnych obrotach w przedziale 2.5 -4ms (milisekundy) i czasami maksymalnymi oscylującymi w granicy 14 - 16ms dla silników 1.4 - 1.6 i około 20 - 25ms dla silników większych.
Trochę inaczej wygląda (jezeli chodzi o wartości liczbowe) wprzypadku dużych silników 6 - 8 i więcej cylindrowych, tam czasy wtrysku na wolnych obrotach potrafią sięgaś 8ms a czas maksymalny nawet 40 - 60ms. Jednak zasada działania funkcji cut off jest taka sama.
To co piszę nie jest żadną teorią tylko obserwacjami konkretnych silników w konkretnych sytuacjach drogowych. Na to jaki jest czas krótkich czasów wtrysków po zdiąciu nogi z gazu zależy od prędkości obrotowej silnika, prędkości samochodu, altualnego przełożenia, temperatury silnika - tak z grubsza.
Podobnych obserwacj dokonałem na kilkudziesięciu samochodach i podkreśle to jeszcze raz NIGDY nie udało się zauważyć gwałtownego spadku czasu wtrysku benzyny do 0 przy zdięciu nogi z gazu. |
No i np. u siebie mogę zaobserwować, że podobnie zmienia się spalanie chwilowe podczas hamowania. Przykładowo wartość początkowa 20L najpierw zmniejsza się o połowę aby po niespełna 2 sek. spaść do poziomu ~2L i taka już pozostaje.
Przy kontynuowaniu hamowania można zaobserwować moment zwiększenia spożycia do ~3-4L gdy obroty przekroczą jakiś wartość (trochę poniżej 2 000 obr/min).
Czyli jakby wchodził w tryb CO, tylko z jakimś offsetem 2L. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 23:38
|
|
|
| wskazanie chwilowego spalania na kompie nie spandnie w ciągu sekundy do zera bo jest to nieco uśredniane . Przy zdjęciu nogi gazu otrzymuję wskazanie 0 i urzymuje się do poziomu około 1200 obrotów . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |2 Gru 2011|, 2011 09:02
|
|
|
| Reader napisał/a: | | mszwajnoch napisał/a: |
U mnie podobny problem ... |
Próbowałeś może podmiany PCM?
|
Nie |
_________________ Używane i nowe części do Scorpio.
Tel. 668 198 154 |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |2 Gru 2011|, 2011 17:36
|
|
|
| Reader napisał/a: |
pandy, przeczytaj mój pierwszy wpis. Wszystko co piszesz jest wykluczone w 100%.
Napięcie REF z wczorajszego pomiaru wynosi 5,00 V |
nie widizalem wynikow pomiaru rezystancji z TPS wiec o tym wspomnialem - odczytu z OBD pokazuja jedynie jak widzi problem PCM - probowalem jedynie ustalic czy problem jest w TPS czy PCM - PCM ma przetwornik A/C ktory konwertuje napiecie z TPS - jesli cos jest nie tak z sygnalem z TPS to PCM moze dostawac niewlascwie odczyty (a problem moze byc na PCB PCM) - widze ze pojawia sie sugestia podmiany PCM wiec jesli podmiana PCM moze cos dac to moje pytania beda uzasadnione. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |2 Gru 2011|, 2011 19:33
|
|
|
| pandy napisał/a: | | nie widizalem wynikow pomiaru rezystancji z TPS wiec o tym wspomnialem - odczytu z OBD pokazuja jedynie jak widzi problem PCM - probowalem jedynie ustalic czy problem jest w TPS czy PCM - PCM ma przetwornik A/C ktory konwertuje napiecie z TPS - jesli cos jest nie tak z sygnalem z TPS to PCM moze dostawac niewlascwie odczyty (a problem moze byc na PCB PCM) - widze ze pojawia sie sugestia podmiany PCM wiec jesli podmiana PCM moze cos dac to moje pytania beda uzasadnione. |
Wyników nie widziałeś bo napisałem, że jest na liście wykluczonych czyli sprawdziłem na różne sposoby (rezystancja, napięcie, odczyt OBD) i jest zgodność.
Odczyt, z tego co wyczytałem musi być poniżej 20% aby PCM uznał, że noga zdjęta z gazu.
Jak pisałem, miałem 14,9% , obecnie zmniejszyłem do 11,9%.
Podmiana PCM chodzi mi po głowie ponieważ pomysły już mi się skończyły, dlatego też założyłem ten temat.
P.S. Chyba jednak jeszcze zejdę z napięciem dla zamkniętej do 0,5V.
Jeśli będzie za niskie to i tak błąd wywali.... |
Reader |
| Ostatnio zmieniony przez Reader |2 Gru 2011|, 2011 19:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |3 Gru 2011|, 2011 15:22
|
|
|
Wyników nie widziałeś bo napisałem, że jest na liście wykluczonych czyli sprawdziłem na różne sposoby (rezystancja, napięcie, odczyt OBD) i jest zgodność.
Odczyt, z tego co wyczytałem musi być poniżej 20% aby PCM uznał, że noga zdjęta z gazu.
Jak pisałem, miałem 14,9% , obecnie zmniejszyłem do 11,9%.
Podmiana PCM chodzi mi po głowie ponieważ pomysły już mi się skończyły, dlatego też założyłem ten temat.
P.S. Chyba jednak jeszcze zejdę z napięciem dla zamkniętej do 0,5V.
Jeśli będzie za niskie to i tak błąd wywali.... |
Ja zas pisze ze problem moze byc w 3 miejscach i nie wiem w ktorym miejscu mierzysz.
Otworzylbym PCM i sprawdzil PCB na okolicznosc zimnych lutow - uklad jest tak zrobiony ze TPS zamyka sie na plycie PCM i tu moze byc klopot. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |3 Gru 2011|, 2011 15:25
|
|
|
| nie wygląda mi to na TPS-a . u mnie 18 % i działa . chyba że odczyt skacze sobie . |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |3 Gru 2011|, 2011 23:57
|
|
|
| pandy napisał/a: | | Ja zas pisze ze problem moze byc w 3 miejscach i nie wiem w ktorym miejscu mierzysz. |
Czytać , czytać.
| Reader napisał/a: | | Co do wartości z pomiarów , bezpośrednio na pinach PCM : 0,72V - 4,76V |
| pandy napisał/a: |
Otworzylbym PCM ... |
Też bym chętnie otworzył, ale nie mam zapasowego jeszcze.
Tymczasem strona odżyła w trochę innej nazwie, więc zerknąłem:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=30
Z niej wynika, że:
1. napięcia dla pozycji spoczynkowej przepustnicy nie mogą wykraczać poza zakres 0,6 - 1 V (Czyli wracam do fabrycznego poziomu 0,7V bo to nie tędy droga)
2. kąt poniżej 20°
| mszwajnoch napisał/a: | | ... LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. ... |
Ten wpis mnie zastanowił, dzisiaj zrobiłem testy drogowe które sporo wyjaśniły.
Okazuje się, że CUT-OFF jest i działa zawsze i powtarzalnie ale pod jednym warunkiem:
- obroty silnika muszą być powyżej 4500 RPM w chwili rozpoczęcia hamowania silnikiem.
Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.
Jak dla mnie te wartości są jakby dwukrotnie zawyżone.
Wszystko wskazuje, że winne jest oprogramowanie PCM.
I tutaj pytanko czy WDSem można przeprogramować wartości przy których rozpoczyna się i kończy CUT-OFF , czy jedynym wyjściem jest zmiana softu?
Ile taka usługa może kosztować? |
Reader |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |4 Gru 2011|, 2011 10:41
|
|
|
Okazuje się, że CUT-OFF jest i działa zawsze i powtarzalnie ale pod jednym warunkiem:
- obroty silnika muszą być powyżej 4500 RPM w chwili rozpoczęcia hamowania silnikiem.
Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.
|
No to i tak masz lepiej niż u mnie, bo 1, 2 na sztywno dalej nie daje odcięcia bez względu na obroty. |
_________________ Używane i nowe części do Scorpio.
Tel. 668 198 154 |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |4 Gru 2011|, 2011 12:57
|
|
|
| w manualu może to nieco inaczej działać ale w automacie odcina tak jak pisałem do 1200 obr . działa to nawet z poziomu 2000 obr tylko w automacie musi być zablokowane sprzęgło . a to następuje przy pewnych prędkościach . w manualu podejrzewam że i przy 1300 odetnie . |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |4 Gru 2011|, 2011 13:36
|
|
|
| Reader napisał/a: | Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.
Jak dla mnie te wartości są jakby dwukrotnie zawyżone.
Wszystko wskazuje, że winne jest oprogramowanie PCM. |
Nie kombinuj, bo z ECU wszystko masz OK.
Moment ponownego załączenia wtrysków jest inny dla każdej z wersji silnika. W 2.0 16V następuje to przy ok. 2200-2300 n/min, 2.3 16V - ok 1800 n/min, a kosłorty jeszcze niżej - tak jak gufer podał -ok. 1200-1300 n/min. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |5 Gru 2011|, 2011 11:07
|
|
|
Ale lipa.
|
Reader |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Gru 2011|, 2011 12:43
|
|
|
| Reader, proponuje upgrade softu w sterowniku, może pomóc. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |5 Gru 2011|, 2011 12:54
|
|
|
Jesteś w stanie to zrobić?
Ile $$ ? |
Reader |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |