|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Sprężarka na krótko |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 14:51
|
|
|
| Jankes, prosta sprawa, usłyszy jak zadziała sprzęgło. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 14:57
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Jankes, prosta sprawa, usłyszy jak zadziała sprzęgło. |
na samym zapłonie?? no niby tak, bedzie słychać jak sprzęgło zapina, ale moim zdaniem metoda na odpalonym silniku tez jest dobra. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 15:01
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | moim zdaniem metoda na odpalonym silniku tez jest dobra. | dobra, ale niesie pewne ryzyko. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 15:04
|
|
|
sprzęgło sprawdzi na włączonym zapłonie, nie musi włączać silnika. A co do reszty - jego samochód - jego sprawa, ale zabezpieczenia nie sa po to, by je mostkować nie wiedząc, czy są uszkodzone, czy po prostu wyłączone.
[ Dodano: |6 Mar 2009|, o 15:05 ]
sorry, nie zauważyłem, że struna już odpowiedział
a nawet jak nie usłyszy, to ręką może sprawdzić, czy się obraca |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 15:09
|
|
|
można i tak |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 15:24
|
|
|
Zmostkowałem piny pionowo w gniazdku lewe i prawe spinaczem na włączonym zapłonie i nic. Dosyć tego błądzenia po omacku. Wentylatory pracują normalnie po włączeniu s-ka. Na włączonej A/C słychać słabe, regularne cyknięcia z okolic de-ice(podmieniałem na inny), HBC (wyczyściłem styki) przy jednoczesnym zachwianiu pracy s-ka, tak jakby sprężarka chciała zastartować i coś ja natychmiast wyłączyło. Poszukam speca od klimy niech zmierzy ciśnienia w instalacji, może spadło przez jakąś nieszczelność Gdyby nie 130km. między Kaliszem a Poznaniem uśmiechnął bym się do kolegi "bingo" |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 15:33
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | Na włączonej A/C słychać słabe, regularne cyknięcia z okolic de-ice | zapewne słyszysz przekaźnik w okolicy schowka. Być może ciśnienie w układzie jest już tak niskie że nie startuje. |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 15:43
|
|
|
| podjedz do klimiarza niech sprawdzi ciśnienie u układzie. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 18:43
|
|
|
| jka struna mówi, pewnie słyszysz przekaźnik, lub też możesz syszeć pracę zaworu rozprężnego - i w jednym, i w drugim przypadku mało czynnika pewno będzie. Jak chcesz to możesz wpaść, 40 km to autostrady, i 40 minut jesteś u mnie. |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Mar 2009|, 2009 20:20
|
|
|
Dzięki za chęci do pomocy jak miejscowi spece, których nie znam będą błądzić lub wciskać niestworzone historie to skorzystam z zaproszenia - jednak nie w 40min. - nie stać mnie na to finansowo i punktowo |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |7 Mar 2009|, 2009 09:58
|
|
|
| w 40 minut autostradką na spokojnie, nie zamykając budzika, tylko tak na lekkim luzie, przeciesz to nie jest nawet 90 km jazdy. |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Mar 2009|, 2009 13:53
|
|
|
Zmostkowałem piny pionowo w gniazdku lewe i prawe spinaczem na włączonym zapłonie i nic. Dosyć tego błądzenia po omacku. Wentylatory pracują normalnie po włączeniu s-ka. Na włączonej A/C słychać słabe, regularne cyknięcia z okolic de-ice(podmieniałem na inny), HBC (wyczyściłem styki) przy jednoczesnym zachwianiu pracy s-ka, tak jakby sprężarka chciała zastartować i coś ja natychmiast wyłączyło. Już wszystko jasne Przyczyną niezałączania sprężarki był podwójny czujnik na osuszaczu. Ten trop podsunął mi kolega Marcin, który dwa lata temu też miał takie objawy i go wymienił. Ja przez przypadek postanowiłem sobie go obejrzeć i OPUKAĆ i to spowodowało,że zaskoczył (chyba był zawieszony). Klima chodzi chłodzi wyłącz się i załącza i jest OK . Już teraz rozglądam się za innym i jak coś będzie nie tak to w ciemno go wymienię - oczywiście w warsztacie po opróżnieniu układu. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Mar 2009|, 2009 14:04
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | jak coś będzie nie tak to w ciemno go wymienię - oczywiście w warsztacie po opróżnieniu układu. | o ile pamiętam to nie trzeba do jego wymiany opróżniać układu. Pod nim jest wentylek i jak go szybko wykręcasz to ledwo coś syknie.
Ale to niech ktoś zweryfikuje moją pamięć - najlepiej Bingo |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Mar 2009|, 2009 14:11
|
|
|
To byłoby super - czekam na potwierdzenie tej informacji |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |10 Mar 2009|, 2009 14:39
|
|
|
| Tam jest taki zaworek jak w wentylku . Jak szybko odkręcisz to zrobi conajwyżek małe syk i będzie ok . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |