|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
rolki paska klinowego |
| Autor |
Wiadomość |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Gru 2007|, 2007 23:06
|
|
|
ja pisze na podstawie swoich doswiadczen-mianowicie w ASO zalozylem orginaly i sa to plastiki..
To tyle.
Moze w innych latach ford mial stalowe rolki,nie wnikam.
Trzymajmy watek-zasadniczo chodzi mi o to , ze jak wymiana to na oryginaly
[ Dodano: 2007-12-07, 23:07 ]
takie moje zdanie-ale kazdy wyciaga sam wnioski -no nie?
[ Dodano: 2007-12-07, 23:08 ]
jak pisze Ford-to moze byc to i z ,,drewna,,ma chulac i juz... |
|
|
|
 |
Janek [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 17:08
|
|
|
Ludzie-co za głupoty.Niewiem co to twój ford bo przeważnie rolki są stalowe.Lożyska do nich po 13 zl polskie i 40 zł niemieckie- i jedne i drugie próbowałem - są dobre.
Jak ktoś ma zaduzo forsy to może pakować ją w orginały.napinacz kupiłem na allegro od bmw za 50 zł.Pozdrawiam- janek |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 18:27
|
|
|
| Janek,nie pisz glupoty,bo to nieladnie.jezeli Artur pisze ,to raczej wie co pisze.zasadniczo wstawianie czesci oryginalnych ma swoje zalety(dobrze robi sumieniu)ale nie zawsze jest to jedyna sluszna droga.niech kazdy wymienia na co chce,byle nie mowil od razu,ze tylko tak jest wlasciwie.pzdr |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 19:20
|
|
|
no dokładnie, tym razem zgadzam się ze slawektg Gdzieś kiedyś pisałęm o wymianie łożysk do rolek od paska wielorowkowego (klinowy w VM? a może znowu nie doczytałem). Z drugiej strony, może fajnie by było wyciągnąć gdzieś na wierzch info o tego typu zamiennikach. Stosować orginał czy podróbkę ? dokładnie pozostawmy to sumieniu właścicieli. Co do rolek plastikowych, to jedną z ich zalet jest prawdopodobnie to, że łożysk nie da się wymienić i trzeba całe rolki wymieniać.
Cóż, też mam takie zapędy, żeby całość serwisowi zlecić i jak bogaty z serwisu korzystać, ale pozostaje gdzieś skrzywienie z młodości i poprawka na mechaników (ich umiejętności i zaangażowanie).
A co do rolek i łożysk, to jak sumienie pozwala, korzystać z rozwiązań do woli i wystrzegać się łożysk z oznaczeniami JAP bo to nie japońskie, tylko jakieś podróbki. Wymiana samych łożysk w przypadku paska wielorowkowego jest prosta i do wykonania jak najbardziej na parkingu pod domem.
Sorki, że czasem za dużo pisze, ale żona mnie nie słucha, więc tutaj sobie czasem poużywam |
|
|
|
 |
Tlukas [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 19:54
|
|
|
Ale tu masz akurat zupełną rację (żona Ci tak na pewno nie mówi hehehe), łożyska w rolkach pod warunkeim że są to porządne łożyska a nie tandeta służą niezawodnie a wymiana jest banalna. Zresztą przecież oryginalnych łożysk Motorcraft też sam pewnie nie produkuje. Robią to specjalistyczne firmy, które tylko "walą" odpowiednią do aktualnych potrzeb markę i tyle. A tak na marginesie to miałbym chyba obawy na plastikowych rolkach jeździć w vm`ie, nie wiem czemu |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 21:30
|
|
|
| Znaczy sie, łożyska muszą mieć naprawdę dobre ... uszczelnienie. Bo ustawienie ich na wprost do kierunku jazdy ... to nie może wiecznie działać. Do tego zimno/ciepło (od chłodnicy) Trzeba dobre łożyska dawać z dobrym systemem uszczelnienia |
|
|
|
 |
Janek [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 23:08
|
|
|
Nie piszę głupot.Jeżdżę nie dla relaksu jak większość tylko jak mnie inni znają to cały czas mam prawie podczepioną lawetę.Silnik naprawdę umnie ciężko pracuje-Panowie-pracują tez i rolki i to na zwykłych polskich łożyskach już 50000-chyba ktoś nierozumie czegoś.Zresztą ktoś musi utrzymywać drogie serwisy. |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2007|, 2007 23:32
|
|
|
| Tlukas napisał/a: | | A tak na marginesie to miałbym chyba obawy na plastikowych rolkach jeździć w vm`ie, nie wiem czemu |
Zapewniam-nie ma co sie bac..a swoja droga, nie widze przeszkod w stosowaniu zamiennika-ale pod jednym warunkiem:
jezeli jest on w miejscu nie newralgicznym,i nie majacym wplywy na prace pojazdu,rozumiecie, cos jak nieorginalny blotnik czy zderzak-nie ma problemu.
Ale jak sie leci w swiat,to lepiej nie wpychac zamiennikow tam gdzie moga one przysporzyc problem..w mysl zasady, jak juz to gdzies pisalem a wszyscy znaja
,,co jest tanie potem jest dwa razy drozsze,,
[ Dodano: 2007-12-13, 23:20 ]
| Janek napisał/a: | | Nie piszę głupot.Jeżdżę nie dla relaksu jak większość tylko jak mnie inni znają to cały czas mam prawie podczepioną lawetę.Silnik naprawdę umnie ciężko pracuje- |
obciazenie auta ,silnika nie ma zadzego wplywu na zuzycie i obciazenie rolek i paska klinowego / a jak juz to bardzo znikome-jak klima sie zalaczy../
raczej tu zalezy to od przebiegu km |
|
|
|
 |
jakinos [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 22:26
|
|
|
| Pewnie macie racje co niektórzy do orginalnych rolek. tylko że to koszt koło tysiaka. Ja osobiscie mam plastiki. Dwie są takich samych wymiarów a jedna jest chyba większa.O metalach orginałach nic nie słyszałem. Co do wymiany łożysk w plastikach to raczej jest niemożliwe. Trzymałem taką rolke w ręku, w mojej zablokowało sie łozysko i rolka zmieniła zewnetrzny wymiar, prawie się rozpuściła. Szkoda tylko ze nie ma dobrej jakości zamiennika |
|
|
|
 |
Gaiger

Auto: Volvo V70 T5
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 22:55
|
|
|
Widzę że z tymi rolkami jak z fordem.
Jak im wyszło.
Ja mam dwie metalowe i jedną plastikową, czy oryginały nie wiem.
Działają i tyle. |
_________________ 92 Sierra RS2,3
02 Volvo V70 2,3 T5
Było
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Gru 2007|, 2008 00:02
|
|
|
SERWISIK JEST FAKTYCZNIE FAJNY.. |
|
|
|
 |
jakinos [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Gru 2007|, 2008 18:50
|
|
|
| Serwis jest zaje..... |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |31 Gru 2007|, 2008 19:53
|
|
|
| U mnie był komplet stalowych rolek (wszystkie 3 tej samej średnicy) wersja 115KM. Łożyska jednak wciskałem na prasie. |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lut 2008|, 2008 20:50
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | A moze to tylko 125KM maja plastiki? |
te z 98 napewno-
takie wlasnie oferuje Ford w ASO |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |