$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - oświetlenie wnętrza
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
oświetlenie wnętrza
Autor Wiadomość
Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |7 Gru 2004|, 2004 12:57   

sprawdzałem bezpieczniki czy nie są przepalone, wszystkie były ok, ale 2 brakowało..., pozatym się dowiedziałem, że mam spaloną matę grzejną w fotelu kierowcy, lewa strona szyby nie grzeje bo ścieżki przerwane, chyba mam coś z centralnym zamkiem, bo po przekręceniu kluczyka w drzwiach nie moge kufra otwierać naciskając na zamek, musze jeszcaze wymienić czujnik płynu chłodzącego i to tyle
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |7 Gru 2004|, 2004 21:16   

Sprawdź czy w bagażniku (u mnie jest po prawej stronie), nie masz jakiegoś przełącznika.

Dochodzenie odszkodowań

rjvg
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2004|, 2004 01:52   

Księgowy napisał/a:
Mi podświetlenie ikonki ogrzewania tylnej szyby włącza się po włączeniu zapłonu (niezależnie od włączonych świateł)
w tym przycisku jest taka zielona dioda może ci się coś tam odlutowało albo co.

Tylko jak będziesz to wyciągał to uważaj bo teb przycisk jest przymocowany na takich dwóch blaszkach a one czasem lubią wypadać

no prosze wymontowalem te przyciski od przedniej i tylniej szyby i wygladaja ok ale jutro jade do kumpla i bedziemy spr. dokladniej na miernikach . thx za zainteresowanie :)

Jurand
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2004|, 2004 20:57   

A u mnie jest tak : oświetlenie bagażnika - nie działa, schowka - nie działa, tylna lampka wnętrza - świeci, ale tak, jakby było gdzieś tam zwarcie tzn. ledwo ledwo się jarzy. I to bez znaczenia czy drzwi są otwarte czy zamknięte, poprostu jeśli jest na "ON" lub na czasówce to się tylko wszystkie 3 żarówki jarzą. Pomoże ktoś ? :wink:

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 00:02   

Oświetlenie bagaznika - najprawdopodobniej padł ci czujnik, ktory jest w zamku klapy bagaznika, wycieraja sie styki, a by sprawdzic, tzreba sie dostac do zamka, pod tapicerka klapy, odpiąc odpowiednia wtyczke, i sprawdzic zwierajac na krótko jakimś kabelkiem, czy zaświeci. jak zaswieci, to wymontować zamek i naprawić/wymienić wyłacznik w zamku.

Oświetlanie schowka, sprawdzic bezpieczniki, pozniej żarówke, a pózniej kabelki i przełacznik w schowku, no i czy wogole prad dochodzi.

Co do tylenj lampki to nie za bardzo rozumiem, co za 3 zarowki i kiedy sie palą. MOze rozebrac i zobaczyc czy sie cos nie pozwierało i nie pogieło w lampce na stykach.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Marcin 
-=Marcin=-

Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 12:08   

po dogładniejszych oględzinach nic po prawej stronie nie widziałem, mógłbyś sprecyzowac o co dokładnie chodzi i jak to mniej więcej wygląda?? oglądałem dokładnie okolice zamka i całej klapy i nie widziałem żadnego przełącznika, a tak w ogóle to nieotwieranie się kufra po wciśnięciu zamka może być z tego powodu, że mam otwieranie kufra z pilota??
Jest:

Jurand
[Usunięty]

Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 19:15   

No ja mam 3 żarówki, bo oprócz jednej "głównej" są jeszcze 2 takie z soczewkami... do czytania czy coś w tym stylu. I dlatego piszę, że wszystkie 3. Zamieniałem wkładając lampkę z jedną żarówką, jest to samo. Ledwo żarzy.. no powiedzmy jakby był tam brak masy. Poza tym wszystko działa. Aha... wskazówka od poziomu paliwa pokazuje 1/2 stanu, niezależnie od ilości paliwa (czy jest full czy opary zawsze na połowie) a kontrolka rezerwy działa dokładnie tak jak powinna. Miał ktoś coś takiego ze wskaźnikiem ?

zbyszek 
WKZ U 802

Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 22:26   

Marcin u mnie w bagażniku po prawej stronie na mocowaniu sprężyny jest jakiś przełącznik byłem przekonany :oops: , że tym włączamy lub wyłączamy otwieranie bez kluczyka :roll: . Wcześniej nawet ze dwa razy przełączałem toto i bagażnik otwierał się tylko z kluczyka, ale chyba zbyt słabo naciskałem przycisk :roll: . Dziś sprawdziłem jeszcze raz i nic ten przełącznik nie daje. Będę miał więcej czasu to sprawdzę gdzie idą przewody.
Jurand u mnie jest tak, że są trzy włączniki oświetlenia jeden do lampki środkowej (trzypozycyjny- 20 sek., włączone na stałe i wyłączone) i po jednym do lampek soczewkowych (dwupozycyjne- włącz. i wyłącz.).Co do wskaźnika to nie pomogę.

Dochodzenie odszkodowań

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 00:52   

Kręcicie :)

A wiece tak, jesli nie działa otwieranie kufra z nacisniecia guzika, to albo poszedł przełoacznik (mikroprzelacznik) co mało prawdopodobne, albo najszybciej, spalił sie siłownik od centralnego. No chyba ze działa z pilota, to sprawdzic wylacznik i jego podłaczenie. Czesta usterka( spalenie silownika centralnego).

Dodatkowo w niektorych wersjach, na klapie bagaznika, tam gdziejest material, w okolicy zamka, jest blokada uniemozliwoiajaca otwieranie za nacisnieciem. ale nie wszytkiem odele to maja.

Dodatkowo, oswietlenia wnętrza bagaznika jest sterowane z zamka bagaznika, w klabie czy jej okolicach, przelacznikoiw raczje nie ma, bo i jakie i po co?

Do jutranda, calkiem mozliwe zenie ma masy w twojej lapmce. SPrawdz miernikiem jakie podawanejest napiecei na kablu tylnej lampki, jaka daje wartośc. Co do wskaznieka, to moze byc wiele przyczyn. NIc nie robiles przy zegarach?

Jurand
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 07:33   

Ja nie robiłem :mrgreen: ale autko kupiłem używane. Przebieg 156 tysięcy w 9 letnim samochodzie wydaje mi się mało prawdopodobny, wnioskuję więc, że "ktuś-cuś" :wink: robił tamże. Mam zegary od wieloryba, ale chyba od benzynowego, bo obrotomierz wyskalowany jest chyba do 7000 obr. i ma na tym wskaźniku poziomu paliwa ikonkę z samochodem. Ja fabrycznie tego nie mam. I teraz zastanawiam się, czy przełożyć sam wskaźnik paliwa czy całość. Jak wskazania "nowego" licznika będą się miały do rzeczywistości itp. Co do lampki... no są tam 3 przewody (2 z nich w jednej kostce plus jeden oddzielnie). I oczywiście lampki soczewkowe mają oddzielne przełączniki, ale im to nie przeszkadza świecić się razem z tą większą lampką :mrgreen: . Reasumując : albo świecą się wszystkie 3 żarówki (ledwo ledwo) albo nie świeci nic. Jedyna rada to ustawić przełącznik od głównej lampki na "0". Wtedy nic nie świeci z tyłu. Który z tych kabli będzie masą ? Ten oddzielny czy któryś w kostce ?

Marcin 
-=Marcin=-

Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 10:58   

u mnie własnie tej blokady nie ma, jak by była to bym się tym zajął w 3 sekundy 8) , chociaż narazie mi nie przeszkadza brak otwierania "na wcisk", ale chciałbym mieć to zrobione
Jest:
Ostatnio zmieniony przez Marcin |10 Gru 2004|, 2004 11:00, w całości zmieniany 1 raz  

zbyszek 
WKZ U 802

Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 11:14   

Otwieranie bagażnika "na wcisk" nie działa również przy włączonym zapłonie :D , chyba po to, żeby w czasie jazdy ktoś nie otworzył ci bagażnika 8) .
A ten przełącznik u mnie w bagażniku wyłącza po prostu czujnik cofania :roll:

Dochodzenie odszkodowań

Marcin 
-=Marcin=-

Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 11:21   

to, że metoda "na wcisk" nie działa przy włączonym zapłonie to już było w starej budzie....
czyli pewnie zostaje, że ma spiepszony siłownik... ile takie coś może kosztować??
Jest:

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 11:28   

jak pisalem, jak nie dzial na przucisnienie to moze byc wylacznik w zamku, jak wogolenie otwiera, z pilota tez to spalona cewka w silowniku zamka

Jacek12 

Auto: BMW e39 sedan97r, 2,0 24V, msb+lpg
Wysłany: |28 Lis 2012|, 2012 13:51   

no więc odkurzę nieco ten temat,
interesuje mnie oświetlenie schowka a dokładnie jak działać ma i w którym miejscu powinna być lampka, pytam bo w moim włącznik jest a lampki nie widzę.Poza tym reszta oświetlenia wewnątrz jest ok.
aha znalazłem: schowek
Ostatnio zmieniony przez Jacek12 |28 Lis 2012|, 2012 14:03, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu