|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
oświetlenie wnętrza |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |7 Gru 2004|, 2004 12:57
|
|
|
| sprawdzałem bezpieczniki czy nie są przepalone, wszystkie były ok, ale 2 brakowało..., pozatym się dowiedziałem, że mam spaloną matę grzejną w fotelu kierowcy, lewa strona szyby nie grzeje bo ścieżki przerwane, chyba mam coś z centralnym zamkiem, bo po przekręceniu kluczyka w drzwiach nie moge kufra otwierać naciskając na zamek, musze jeszcaze wymienić czujnik płynu chłodzącego i to tyle |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 65 Dołączył: 21 Kwi 2004 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: |7 Gru 2004|, 2004 21:16
|
|
|
| Sprawdź czy w bagażniku (u mnie jest po prawej stronie), nie masz jakiegoś przełącznika. |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
rjvg [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2004|, 2004 01:52
|
|
|
| Księgowy napisał/a: | Mi podświetlenie ikonki ogrzewania tylnej szyby włącza się po włączeniu zapłonu (niezależnie od włączonych świateł)
w tym przycisku jest taka zielona dioda może ci się coś tam odlutowało albo co.
Tylko jak będziesz to wyciągał to uważaj bo teb przycisk jest przymocowany na takich dwóch blaszkach a one czasem lubią wypadać |
no prosze wymontowalem te przyciski od przedniej i tylniej szyby i wygladaja ok ale jutro jade do kumpla i bedziemy spr. dokladniej na miernikach . thx za zainteresowanie |
|
|
|
 |
Jurand [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2004|, 2004 20:57
|
|
|
A u mnie jest tak : oświetlenie bagażnika - nie działa, schowka - nie działa, tylna lampka wnętrza - świeci, ale tak, jakby było gdzieś tam zwarcie tzn. ledwo ledwo się jarzy. I to bez znaczenia czy drzwi są otwarte czy zamknięte, poprostu jeśli jest na "ON" lub na czasówce to się tylko wszystkie 3 żarówki jarzą. Pomoże ktoś ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 00:02
|
|
|
Oświetlenie bagaznika - najprawdopodobniej padł ci czujnik, ktory jest w zamku klapy bagaznika, wycieraja sie styki, a by sprawdzic, tzreba sie dostac do zamka, pod tapicerka klapy, odpiąc odpowiednia wtyczke, i sprawdzic zwierajac na krótko jakimś kabelkiem, czy zaświeci. jak zaswieci, to wymontować zamek i naprawić/wymienić wyłacznik w zamku.
Oświetlanie schowka, sprawdzic bezpieczniki, pozniej żarówke, a pózniej kabelki i przełacznik w schowku, no i czy wogole prad dochodzi.
Co do tylenj lampki to nie za bardzo rozumiem, co za 3 zarowki i kiedy sie palą. MOze rozebrac i zobaczyc czy sie cos nie pozwierało i nie pogieło w lampce na stykach. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 12:08
|
|
|
| po dogładniejszych oględzinach nic po prawej stronie nie widziałem, mógłbyś sprecyzowac o co dokładnie chodzi i jak to mniej więcej wygląda?? oglądałem dokładnie okolice zamka i całej klapy i nie widziałem żadnego przełącznika, a tak w ogóle to nieotwieranie się kufra po wciśnięciu zamka może być z tego powodu, że mam otwieranie kufra z pilota?? |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
 |
Jurand [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 19:15
|
|
|
| No ja mam 3 żarówki, bo oprócz jednej "głównej" są jeszcze 2 takie z soczewkami... do czytania czy coś w tym stylu. I dlatego piszę, że wszystkie 3. Zamieniałem wkładając lampkę z jedną żarówką, jest to samo. Ledwo żarzy.. no powiedzmy jakby był tam brak masy. Poza tym wszystko działa. Aha... wskazówka od poziomu paliwa pokazuje 1/2 stanu, niezależnie od ilości paliwa (czy jest full czy opary zawsze na połowie) a kontrolka rezerwy działa dokładnie tak jak powinna. Miał ktoś coś takiego ze wskaźnikiem ? |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

|
Wysłany: |9 Gru 2004|, 2004 22:26
|
|
|
Marcin u mnie w bagażniku po prawej stronie na mocowaniu sprężyny jest jakiś przełącznik byłem przekonany , że tym włączamy lub wyłączamy otwieranie bez kluczyka . Wcześniej nawet ze dwa razy przełączałem toto i bagażnik otwierał się tylko z kluczyka, ale chyba zbyt słabo naciskałem przycisk . Dziś sprawdziłem jeszcze raz i nic ten przełącznik nie daje. Będę miał więcej czasu to sprawdzę gdzie idą przewody.
Jurand u mnie jest tak, że są trzy włączniki oświetlenia jeden do lampki środkowej (trzypozycyjny- 20 sek., włączone na stałe i wyłączone) i po jednym do lampek soczewkowych (dwupozycyjne- włącz. i wyłącz.).Co do wskaźnika to nie pomogę. |
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 00:52
|
|
|
Kręcicie
A wiece tak, jesli nie działa otwieranie kufra z nacisniecia guzika, to albo poszedł przełoacznik (mikroprzelacznik) co mało prawdopodobne, albo najszybciej, spalił sie siłownik od centralnego. No chyba ze działa z pilota, to sprawdzic wylacznik i jego podłaczenie. Czesta usterka( spalenie silownika centralnego).
Dodatkowo w niektorych wersjach, na klapie bagaznika, tam gdziejest material, w okolicy zamka, jest blokada uniemozliwoiajaca otwieranie za nacisnieciem. ale nie wszytkiem odele to maja.
Dodatkowo, oswietlenia wnętrza bagaznika jest sterowane z zamka bagaznika, w klabie czy jej okolicach, przelacznikoiw raczje nie ma, bo i jakie i po co?
Do jutranda, calkiem mozliwe zenie ma masy w twojej lapmce. SPrawdz miernikiem jakie podawanejest napiecei na kablu tylnej lampki, jaka daje wartośc. Co do wskaznieka, to moze byc wiele przyczyn. NIc nie robiles przy zegarach? |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Jurand [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 07:33
|
|
|
Ja nie robiłem ale autko kupiłem używane. Przebieg 156 tysięcy w 9 letnim samochodzie wydaje mi się mało prawdopodobny, wnioskuję więc, że "ktuś-cuś" robił tamże. Mam zegary od wieloryba, ale chyba od benzynowego, bo obrotomierz wyskalowany jest chyba do 7000 obr. i ma na tym wskaźniku poziomu paliwa ikonkę z samochodem. Ja fabrycznie tego nie mam. I teraz zastanawiam się, czy przełożyć sam wskaźnik paliwa czy całość. Jak wskazania "nowego" licznika będą się miały do rzeczywistości itp. Co do lampki... no są tam 3 przewody (2 z nich w jednej kostce plus jeden oddzielnie). I oczywiście lampki soczewkowe mają oddzielne przełączniki, ale im to nie przeszkadza świecić się razem z tą większą lampką . Reasumując : albo świecą się wszystkie 3 żarówki (ledwo ledwo) albo nie świeci nic. Jedyna rada to ustawić przełącznik od głównej lampki na "0". Wtedy nic nie świeci z tyłu. Który z tych kabli będzie masą ? Ten oddzielny czy któryś w kostce ? |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 10:58
|
|
|
u mnie własnie tej blokady nie ma, jak by była to bym się tym zajął w 3 sekundy , chociaż narazie mi nie przeszkadza brak otwierania "na wcisk", ale chciałbym mieć to zrobione |
_________________ Było:
Jest:
| Ostatnio zmieniony przez Marcin |10 Gru 2004|, 2004 11:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

|
Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 11:14
|
|
|
Otwieranie bagażnika "na wcisk" nie działa również przy włączonym zapłonie , chyba po to, żeby w czasie jazdy ktoś nie otworzył ci bagażnika .
A ten przełącznik u mnie w bagażniku wyłącza po prostu czujnik cofania |
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 11:21
|
|
|
to, że metoda "na wcisk" nie działa przy włączonym zapłonie to już było w starej budzie....
czyli pewnie zostaje, że ma spiepszony siłownik... ile takie coś może kosztować?? |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |10 Gru 2004|, 2004 11:28
|
|
|
| jak pisalem, jak nie dzial na przucisnienie to moze byc wylacznik w zamku, jak wogolenie otwiera, z pilota tez to spalona cewka w silowniku zamka |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Jacek12

Auto: BMW e39 sedan97r, 2,0 24V, msb+lpg
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 10 Lut 2010 Skąd: Stalowa Wola
|
Wysłany: |28 Lis 2012|, 2012 13:51
|
|
|
no więc odkurzę nieco ten temat,
interesuje mnie oświetlenie schowka a dokładnie jak działać ma i w którym miejscu powinna być lampka, pytam bo w moim włącznik jest a lampki nie widzę.Poza tym reszta oświetlenia wewnątrz jest ok.
aha znalazłem: schowek |
_________________ Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
| Ostatnio zmieniony przez Jacek12 |28 Lis 2012|, 2012 14:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |