|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
POMOCY zgubiłem gdzieś prąd |
| Autor |
Wiadomość |
blady [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 07:21 POMOCY zgubiłem gdzieś prąd
|
|
|
w niedzielę postawiłem autko na parkingu bez żadnych objawów niedomagania ( nawet był wymyty bardziej niż zwykle ) a dzisiaj rano chcę jechać do pracy i nic .
central był otwarty po włożeniu kluczyków zero reakcji nic się nie zaswieciło , włanczam światła nic ,radio nic ,jaki kolwiek odbiornik i nic
teraz pytanie : czy ma winę aku ( słyszałem takie przypadki że wysiadł bez powodu )
może gdzieś zwarcie ,
a może jakaś inna awaria
i jak to wszystko zdiagnozować pomocy nie zniosę tego aby takie autko stało pod domem bez życia
zalanie elektryki wodą odpada bo myłem go w sobotę tylko woskowałem w niedzielę |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 08:42
|
|
|
Jak był otwarty, to może Ci aku pod....li.
Albo zostawiłeś na światełkach. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
| Ostatnio zmieniony przez Aro |13 Cze 2006|, 2006 08:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
blady [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:14
|
|
|
pierwszy moment tez myslałem że go ktoś pod... ale nie jest na swoim miejscu swiatła wyłączone i inne odbiorniki terz zastanawiam sie czy aby klemy nie zasniedziały tylko czy efekt był by taki natychmiastowy ? ( według mnie powinien coraz słabiej kręcic ale żeby tak od razy paść ) teraz jestem w pracy i nie mam jak tego sprawdzić a szefostwo nie chce mnie puścic ( nadchodzące wolne trzeba policzyc ludziom wypłaty )
[ Dodano: 2006-06-13, 09:30 ]
i jeszcze jedno czemu central się odblokował ??????????? |
|
|
|
 |
Aro

|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:50
|
|
|
Trudno powiedzieć, więc trzeba zacząć od początku. Najpierw wyeliminuj pad baterii - miernikiem lub kontrolką (choć sama z siebie nie padnie tak z dnia na dzień).
Na pewno nic nie grzebałeś przy kablach koło akumulatora? Ja kiedyś zmieniałem klemę i nie podłączyłem jednego z wielu kabli przy "+".
Jak aku w porządku, podjechałbym z miernikiem pod gruby, czerwony kabel przy kostce stacyjki (trzeba zdjąć dolny plastik z kolumny kier.). Tam ma być cały czas +12V.
Jeśli nie ma - szukaj tego kabla przy plusowej klemie. Jeśli jest - przekręć zapłon i +12V powinno się pojawić na czarno-szarym przy tej kostce. Jeśli nie ma - kostka przy stacyjce padnięta, jeśli jest - przyjrzyj sie przekażnikowi I w skrzynce.
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w grandzi zaraz przy akumulatorze miełem taki śmieszny bezpiecznik - kawałek blaszki na dwóch śrubkach pod plastikową osłoną - miał chyba z 80A - chodziło o zabezpieczenie w przypadku, gdyby któraś świeca żarowa poszła na zwarcie. Jeśli ten bezpiecznik się palił, zastępowało się go odpowiednio cieńszym kawałkiem przewodu.
Najpierw posprawdzaj te rzeczy. |
|
|
|
 |
stempel1984 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:52
|
|
|
Czesc. Ja np. mialem tak, ze mi akumulator padl podczas jazdy Potem sie okazalo, ze kilkuletnia Centra po prostu sie zdegenerowala. Przelozylem ja do kumpla Laguny - raz akumulator mial napiecie 13,6 V, a raz po prostu 0. I to w cieple dni... Nawet rozrusznik nie probowal krecic - alternator i paski byly OK. |
|
|
|
 |
Aro

|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:59
|
|
|
| Może być. Bez obciążenia napięcie pokazuje, z obciążeniem zero. Dzieje się tak, gdy jeden z mostków między płytami utraci połączenie (upalenie, uderzenie). |
|
|
|
 |
stempel1984 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 10:03
|
|
|
| No to niech blady to odkreci, przeczysci i moze bedzie OK... U mnie ewidentnie poszla bateria. Aha jeszcze jedno - oczko w obudowie Centry niezmiennie mialo kolor zolto-zielony, czyli teoretycznie bylo OK. |
|
|
|
 |
blady [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 10:23
|
|
|
| zacznę tak jak radzicie od aku ale czemu ten central się odblokował i przez to auto stało otwarte ( zawsze twierdziłem im więcej bajerów tym więcek kłopotu , nawt nie wiem czy moge zamknąć samym kluczem , skorupa stoi na zewnątrz ale jest zamknieta brama a teściu ma nakaz siedzenia i pilnowania dostał włuczke i niech robi skarpetki dla wnuków ) |
|
|
|
 |
stempel1984 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 11:06
|
|
|
| Kluczem zamknac nie ma problemu, tylne od wewnatrz (na zatrzask), przednie oba z klucza. Bagaznik w takiej sytuacji nie powinien dac sie otworzyc, przynajmniej u mnie, bo jest silownik elektryczny... Auto zamkniete. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 11:59
|
|
|
| stempel1984 napisał/a: | | Bagaznik w takiej sytuacji nie powinien dac sie otworzyc, przynajmniej u mnie, bo jest silownik elektryczny.. | z kluczyka otwiera się mechanicznie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
blady [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:04
|
|
|
| no to mam jeszcze problem z zamkiem klapy bo bez centrala nie otorzę klapy od srodk bagaznika jest zablokowany a otorzyć z zewnątrz nigdy nie mogłem ( zawsze musiałem otwierać centralem drzwi a potek dopiero kufer ) chyba że terraz bez centrala da radę ( jednak scorpio to cud techniki ) |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:06
|
|
|
| blady napisał/a: | | jednak scorpio to cud techniki | nic specjalnego - to raczej Ty masz coś zwalone u siebie, stąd cuda techniki Ci się przytrafiają. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:09
|
|
|
| Struna napisał/a: | | stąd cuda techniki Ci się przytrafiają. |
a coś na ten temat wiem |
|
|
|
 |
blady [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:11
|
|
|
sorki żle się wyraiłem pisząc TO miałem na myśli TO moje bo ma wiele takich cudów a ten z klapą to kolejny jednak wolę znac te obejścia i inne patenty niż je naprawiać bo sie w tym wszyskim pogubie
[ Dodano: 2006-06-13, 12:13 ]
aj i jeszcze jedno pytanie
bo jesli padł aku to jaki kupić najlepiej marka , moc ( bo na tym moim nic nie ma ) |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:13
|
|
|
ja bym tam robił remont skrzynki bezpieczników już się tak wprawiłem w tym temacie że szok
przed remontem nie działało mi ogrzewanie szyby tylnmiej oraz zamek w klapie tylniej
teraz działa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |