$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - POMOCY zgubiłem gdzieś prąd
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY zgubiłem gdzieś prąd
Autor Wiadomość
blady
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 07:21   POMOCY zgubiłem gdzieś prąd

w niedzielę postawiłem autko na parkingu bez żadnych objawów niedomagania ( nawet był wymyty bardziej niż zwykle ) a dzisiaj rano chcę jechać do pracy i nic .
central był otwarty po włożeniu kluczyków zero reakcji nic się nie zaswieciło , włanczam światła nic ,radio nic ,jaki kolwiek odbiornik i nic
teraz pytanie : czy ma winę aku ( słyszałem takie przypadki że wysiadł bez powodu )
może gdzieś zwarcie ,
a może jakaś inna awaria
i jak to wszystko zdiagnozować pomocy nie zniosę tego aby takie autko stało pod domem bez życia
zalanie elektryki wodą odpada bo myłem go w sobotę tylko woskowałem w niedzielę

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 08:42   

Jak był otwarty, to może Ci aku pod....li.
Albo zostawiłeś na światełkach.
Ostatnio zmieniony przez Aro |13 Cze 2006|, 2006 08:50, w całości zmieniany 1 raz  

blady
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:14   

pierwszy moment tez myslałem że go ktoś pod... ale nie jest na swoim miejscu swiatła wyłączone i inne odbiorniki terz zastanawiam sie czy aby klemy nie zasniedziały tylko czy efekt był by taki natychmiastowy ? ( według mnie powinien coraz słabiej kręcic ale żeby tak od razy paść ) teraz jestem w pracy i nie mam jak tego sprawdzić a szefostwo nie chce mnie puścic ( nadchodzące wolne trzeba policzyc ludziom wypłaty )

[ Dodano: 2006-06-13, 09:30 ]
i jeszcze jedno czemu central się odblokował ???????????

Aro 

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:50   

Trudno powiedzieć, więc trzeba zacząć od początku. Najpierw wyeliminuj pad baterii - miernikiem lub kontrolką (choć sama z siebie nie padnie tak z dnia na dzień).
Na pewno nic nie grzebałeś przy kablach koło akumulatora? Ja kiedyś zmieniałem klemę i nie podłączyłem jednego z wielu kabli przy "+".
Jak aku w porządku, podjechałbym z miernikiem pod gruby, czerwony kabel przy kostce stacyjki (trzeba zdjąć dolny plastik z kolumny kier.). Tam ma być cały czas +12V.
Jeśli nie ma - szukaj tego kabla przy plusowej klemie. Jeśli jest - przekręć zapłon i +12V powinno się pojawić na czarno-szarym przy tej kostce. Jeśli nie ma - kostka przy stacyjce padnięta, jeśli jest - przyjrzyj sie przekażnikowi I w skrzynce.
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w grandzi zaraz przy akumulatorze miełem taki śmieszny bezpiecznik - kawałek blaszki na dwóch śrubkach pod plastikową osłoną - miał chyba z 80A - chodziło o zabezpieczenie w przypadku, gdyby któraś świeca żarowa poszła na zwarcie. Jeśli ten bezpiecznik się palił, zastępowało się go odpowiednio cieńszym kawałkiem przewodu.
Najpierw posprawdzaj te rzeczy.

stempel1984
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:52   

Czesc. Ja np. mialem tak, ze mi akumulator padl podczas jazdy :( Potem sie okazalo, ze kilkuletnia Centra po prostu sie zdegenerowala. Przelozylem ja do kumpla Laguny - raz akumulator mial napiecie 13,6 V, a raz po prostu 0. I to w cieple dni... Nawet rozrusznik nie probowal krecic - alternator i paski byly OK.

Aro 

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 09:59   

Może być. Bez obciążenia napięcie pokazuje, z obciążeniem zero. Dzieje się tak, gdy jeden z mostków między płytami utraci połączenie (upalenie, uderzenie).

stempel1984
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 10:03   

No to niech blady to odkreci, przeczysci i moze bedzie OK... U mnie ewidentnie poszla bateria. Aha jeszcze jedno - oczko w obudowie Centry niezmiennie mialo kolor zolto-zielony, czyli teoretycznie bylo OK.

blady
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 10:23   

zacznę tak jak radzicie od aku ale czemu ten central się odblokował i przez to auto stało otwarte ( zawsze twierdziłem im więcej bajerów tym więcek kłopotu , nawt nie wiem czy moge zamknąć samym kluczem , skorupa stoi na zewnątrz ale jest zamknieta brama a teściu ma nakaz siedzenia i pilnowania dostał włuczke i niech robi skarpetki dla wnuków )

stempel1984
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 11:06   

Kluczem zamknac nie ma problemu, tylne od wewnatrz (na zatrzask), przednie oba z klucza. Bagaznik w takiej sytuacji nie powinien dac sie otworzyc, przynajmniej u mnie, bo jest silownik elektryczny... Auto zamkniete.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 11:59   

stempel1984 napisał/a:
Bagaznik w takiej sytuacji nie powinien dac sie otworzyc, przynajmniej u mnie, bo jest silownik elektryczny..
z kluczyka otwiera się mechanicznie.

blady
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:04   

no to mam jeszcze problem z zamkiem klapy bo bez centrala nie otorzę klapy od srodk bagaznika jest zablokowany a otorzyć z zewnątrz nigdy nie mogłem ( zawsze musiałem otwierać centralem drzwi a potek dopiero kufer ) chyba że terraz bez centrala da radę ( jednak scorpio to cud techniki )

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:06   

blady napisał/a:
jednak scorpio to cud techniki
nic specjalnego - to raczej Ty masz coś zwalone u siebie, stąd cuda techniki Ci się przytrafiają.

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:09   

Struna napisał/a:
stąd cuda techniki Ci się przytrafiają.

a coś na ten temat wiem :)

blady
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:11   

sorki żle się wyraiłem pisząc TO miałem na myśli TO moje bo ma wiele takich cudów a ten z klapą to kolejny jednak wolę znac te obejścia i inne patenty niż je naprawiać bo sie w tym wszyskim pogubie

[ Dodano: 2006-06-13, 12:13 ]
aj i jeszcze jedno pytanie
bo jesli padł aku to jaki kupić najlepiej marka , moc ( bo na tym moim nic nie ma )

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2006|, 2006 12:13   

ja bym tam robił remont skrzynki bezpieczników :) już się tak wprawiłem w tym temacie że szok
przed remontem nie działało mi ogrzewanie szyby tylnmiej oraz zamek w klapie tylniej
teraz działa :)

Odpowiedz do tematu