|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Moduł kontroli airbagów - pytanie do elektroników-praktyków |
| Autor |
Wiadomość |
MCold [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 17:30 Moduł kontroli airbagów - pytanie do elektroników-praktyków
|
|
|
Witam
Od początku walki z moją skorupką miałem problemy z airbagiem - ciągłe palenie się kontrolki. Przejżeli już wszystko, padło że to umarł sterownik. Sterownik dostałem do łapy z poleceniem poszukania indentycznego. Znalazłem w sklepie - bagatela 970 zł. Używkami straszą, że jest szansa dostać w twarz poduszką w najmniej spodziewanym momencie, że naprawiane zwykle jak trafiają na rynek.
Przechodząc kilka razy z rąk do rąk nagle zaczął...żyć. Tzn zaczęło coś w nim latać, przy potrząśnięciu, jak lekko się go obraca to też słychać, ale znacznie ciszej. Wcześniej tego nie słyszałem. Nic na wierzchu nie lata (pod płytką drukowaną też nic nie ma) więc wyszło mi po dokładnym osłuchaniu, że to zawartość białego cylinderka obok dwóch kondensatorów. Pytanie brzmi: czy możliwe jest ze właśnie coś się odblokowało, że wcześniej po prostu element się zastał i nie działał? Czy to jest jakiś czujnik poziomu, czy po prostu coś tam się w środku urwało na dobre i dlatego całość nie funkcjonuje? Proszę o poradę, sam tego boję się podłączyć spowrotem (przemawia do mnie napis na obudowie że niewłaściwe podłaczenie grozi wybuchem poduszek) a w warsztacie skasują mnie za rozebranie deski kolejne kilkadziesiąt zł, więc jeśli się łudzę to szkoda kasy. No i może nie musiałbym wyskakiwać z tego tysiąca....:)
Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 17:34
|
|
|
| MCold napisał/a: | | zawartość białego cylinderka obok dwóch kondensatorów. |
Pojęcia nie mam co to może być
Może jakaś fotka by pomogła. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
MCold [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 17:52
|
|
|
| Fotki będą jak tylko naładuje się bateria w telefonie:> |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 20:11
|
|
|
| moze to byc jakis czujnik bezwładnosciowy, obrotowy etc |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |