$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Czy da sie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy da sie
Autor Wiadomość
Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 18:45   Czy da sie

Dzisiaj sobie jechalem i widzialem rozne samochody z tzw.stojaca tylnia wycieraczka(pionowo) wpadlem na pomysl czy by tak sie nie dalo zrobic w skorupce.ogladalem silnik tylniej wycieraczki jest jakas srubka regulacyjna ale chyba mi sie wydaje ze to nie do tego co chce.Czy ktos juz to robil? moze da sie to rozebrac i zamienic krancowke ktora wylacza?pozdrawiam

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 18:47   

ale co chcesz ja zrobic w pion? ma sie zatrzymywac nie takjak teraz tylko odwrotnie rozumiem.. no nie wiem czy to dobry pomysl.. taki tjunink to nie za abrdzo do tegoa uta pasuje

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 19:21   

Tak w pionie.W zasadzie to nie chodzi mi o tjuning ale mam jeszcze kilka powodow np:swistanie przy duzych predkosciach no i jestem w strachu ze ta wycieraczka kogos zabije :P (czytac wbije sie komus w szybe :D )

btw.otwieram browarka na moj setny post :)

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 19:33   

najprosciej wylaczyc uklad powrotu do pozycji stop bedziesz wtedy sterowal przelacznikiem w ktorym miejscu ma stanac silnik wycieraczki oczywiscie ma to tez wiele minusow ale jesli ci na tym tak zalezy

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 19:38   

A jak będzie pionowo to mniej zabije?? :shock:

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 20:34   

moze i mniej ale glownie chodzi o opor powietrza i jezeli jest prostopadle do lini wiatru to jest opor wiekszy :D kto pomoze ?

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 23:01   

no tak, a jak będziesz w zakręty wchodził to będzie bardziej tył dociskać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 23:24   

nie robmy z wycieraczki spojlera :D

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 01:32   

Jak pracują wycieraczki i nagle wydrzesz kluczyk ze stacyjki to wycieraczki zatrzymują sie w położeniu takim w jakim straciły zasilanie. Idąc tym tropem trzeba by zapodać jakiś dodatkowy wyłącznik zasilania tej wycieraczki. Może to troszkę po dziadosku ale za to naj taniej i skutecznie.
Ewentualnie jakiś dodatkowy wyłącznik krańcowy spróbować dołożyć, który by się uruchamiał w momencie wyłączenia wycieraczki standardowym wyłącznikiem i nie pozwalał wycieraczce powrócić na swoje miejsce, ale to już chyba nie było by takie tanie i proste.
To takie pierwsze przemyslenia na logikę, chociaż nie jestem elektrykiem i nigdy z taką praktyką się nie spotkałem.

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 08:04   

No też już dużo myśle na ten temat biorac po uwage twoja wypowiedz czyli te pierwsze to silnik musialby nagle stracic prad i stwalaby gdzie chce lezeli z przelacznika biegnie prad do silnika tylko wtedy kiedy jest ustawiony na wlaczony to skas ten przelacznik musi wiedziec zeby dalej nie podawal pradu jesli juz jest wylaczony a wycieraczka dalej powraca,jest to skomplikowane ale mysle dalej.najpierw to musze sie dowiedziec do czego sluzy sruba od lewej strony silniczka zamalowana na niebiesko.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 13:26   

tak naprawdę to trzeba by rozkalibrować mechanizm samopowrotu tak, aby mu się wydawało że jak jest pionowo to już ma się skończyć - być może w samej przekładni silnika da się tą zębatkę obrócić na jakimś wieloklinie i będzie działać - ale to by trzeba rozebrać i sprawdzić.

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 17:12   

sruba sluzy do ustawiania luzu napedu slimakowego silniczka wycieraczka ma plus staly po stacyjce minus i plus sterowany z wlacznika jesli plus staly zostanie wylaczony to wycieraczka bedzie sie zatrzymywala wtedy kiedy wylaczymy wylacznik a wiec od nas bedzie zalezala jej pozycja

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 21:07   

no wlasnie fructon mowilem juz na ten temat ze to nie za abrdzo wchodzi w rachube i chyba w sobote zobacze sobie ten silnik a jak nie to moze przypasuje z innego auta?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 21:38   

a takie firmy "tjuninkowe" nie poradza sobie z tym?? jak dadza rade super calibre zrobic z 1 wycieraczka na bacznosc to w scorpio z tylem tez dadza rade. tylko ile za to $ zaspiewaja to juz nie wiem bo nigdy u takich nie bylem na zywo...
pozdrawiam
maciek

Ujek
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 22:40   

no wlasnie tjuninkowcow to w moim miescie mam duzo znam jednego escorciaka ale nie pamietam ich WWW

Odpowiedz do tematu