|
Skorup nie wkreca sie szarpie a na wolnych delikatnie kuleje |
| Autor |
Wiadomość |
honzick [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 17:36 Skorup nie wkreca sie szarpie a na wolnych delikatnie kuleje
|
|
|
Witam szanownych fachowcow.
Posiadam scorpio 2.4 V6 Ghia'89+gaz (163tys. przebiegu) Moj problem zaczal sie jakis miesiac temu. Zauwazylem ze po przelaczeniu z gazu na benzyne silnik nie wchodzil na obroty tak jak powinien natomiast po osiagnieciu wartosci ok. 3000obr/min szedl tak jak powinien. Na gazie wszystko bylo ok. Po pewnym czasie-jakies dwa tygodnie temu zaczal mi kulec na gazie. Nie wkreca sie tak jak wczesniej, po gwaltownym nacisnieciu gazu slychac jakby pracowal na 4 a nie na 6 garkach, Chwilami czuc jakby odcielo mu calkowicie zasilanie. Poza tym szarpie i brakuje mu mocy. Po przelaczeniu na benzyne silnik pracuje duzo lepiej niz na gazie jednak duzo mu brakuje do doskonalosci. Dodam ze czasem chodzi lepiej czasem gorzej. Przez to jak latwo sie domyslec wzrosl mu apetyt wg komputera pokladowego przy predkosci 90/100km/h na trasie zasysa 12-13l. Dziwne ale nie mam problemow z jego odpalaniem nawet przy 10st. mrozu, pali z pierwszego kopniecia i na benzie i na gazie jednak odczuwalne sa nierowne obroty.
WYKONANE CZYNNOSCI:
-zmienione swiece na NGK
-zmienione przewody WN Motorcraft
-zmieniona kopulka i palec EPS
-regulacja zaplonu
-sprawdzona cewka zaplonowa (podlaczalem nowa Bosch i bylo to samo)
-sprawdzona kataliza
-sprawdzona iskra dochodzi do wszystkich cylindrow
-po przejechaniu 500 km swiece byly czyste
-zaworki ustawione jak fabryka chciala
-cisnienie rowne na wszystkich garkch wiadomo z malymi odchylkami
-oleju nie lyka
-temperatura w normie
Dzis jade sprawdzic jeszcze sondy. No i jesli nie pomoze to podlacze sie z dioda pod gniazdko tylko niech mi ktos powie w jakiej kolejnosci to wykonac. Wpinac sie na pracujacym silniku czy na zaplonie i dopiero odpalac? W ktorym momencie przelaczyc z benzyny na gaz? Jak zliczac kody czy miedzy roznymi kodami sa przerwy? Jesli tak to ile sekund?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 17:57
|
|
|
Wymień filtr gazu i benzyny.
Fachowcem nie jestem |
|
|
|
 |
honzick [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 23:42
|
|
|
| Filtry odpadaja na gazie zrobilem od zalozenia z 5000km a filtr benzyny zmienialem w pazdzierniku poza tym gdyby to byly filtry to nie palil by przy bardzo spokojnej jezdzie po miescie 23 litrow gazu... a jeszcze niedawno palil 15 jak go deptalem. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 23:57
|
|
|
a jakies nieszczelnosci w dolocie?? ze mu gaz ucieka albo lapie lewe powietrze?? bo jak wszytko inne ok a cos mu jest to cos byc musi...wiec teoretyzuje.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 10:37
|
|
|
| Popatrz, czy przypadkiem nie jeździsz równolegle na gazie i beni, czyli czy przekaźniki odcinające wtryskiwacze poprawnie pracują. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 11:57
|
|
|
| Aro, o właśnie - to może być przyczyna - odepnij sobie tak dla testu pompę paliwa i zobacz co będzie na gazie. A błędy z kompa koniecznie odczytaj - robi się to bez odpalania na samym zapłonie. zresztą chyba jest w faq opisane. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
czmirek [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 17:17
|
|
|
| jest jeszcze jeden z powodow bardzo częsty.może być albo uszkodzona uszczelka glowicy i ma przedmychy między cylindrami, peknięta głowica lub wybite gniazdo zaworowy objawy przy takim uszkodzeniu sa podobne do opisanych przez ciebie ale nie musi to byc akurat to .przy takim uszkodzeniu bardzo często paliwo zalewa cylindry i sie nie wypala co powoduje spadek mocy.obym sie mylil ala miej to na baczeniu. |
|
|
|
 |
marcus [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 17:46
|
|
|
| Spróbuj na gazie odłączyć wtyczkę emulatora wtrysków istalacji lpg. Jesli jest padniety, to powinna byc róznica . Przynajmniej u mnie tak było... |
|
|
|
 |
SADEK [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 18:58
|
|
|
| nic nie da wtyczka wtyczka ale jest bląd w spalaniu .jeśli nie sonda lambda to tylo glowica choć to tylko przypuszczenia . ale badz zawszwe nastawiony pozytywnie ja raz mialem pier............. co zmusiła mój silnik do pit stopu . będzie okkkkkkkk. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 20:02
|
|
|
Czujnik położenia przepustnicy sprawdzałeś?? |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
|
|