|
nastała cisza |
| Autor |
Wiadomość |
westgrey [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 18:33 nastała cisza
|
|
|
Witam.
Ok 1,5 godziny temu wróciłem do domu. Raz zadzwonił do mnie sąsiad, że nie zgasiłem świateł. Sprawdziłem, mimo przekręcenia włącznika na off paliły się przednie światła mijania. Po przekręceniu włącznika w tą i nazad światła zgasły, a ja poszedłem kontynuować obiad. Kilka chwil póżniej wracający brat powiedział, że nie zgasiłem świateł. Zaniepokoiłem się poważniej i historia się powtórzyła. Przy przekręceniu włącznika świateł na on światła zgasły i zapaliła się deska, a przy ustawieniu na off ponowie zapaliły się światła. Zza deski wydobywał się dziwne mruczenie. Postanowiłem zapalić silnik i rozległa się cisza. Ponadto nie zapala się kontrolka ABS przy przekręceniu kluczyka.
Odłączyłem akumulator.
Pomocy!!!! |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 18:36
|
|
|
na początek sprawdź połączenie na klemach, wyczyść masy. W drugiej kolejności naprawa/wymiana skrzynki bezpieczników.
temat standardowy w Scorpio |
|
|
|
 |
Krich [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 19:13
|
|
|
| Dużo szczęscia przy remoncie skrzyneczki .I rób to sam w zakładzie krzyczą 400 zł. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 19:52
|
|
|
albo nowa za 700. bo 400 za naprawe to bym nigdy w zyciu nie dal. ale ja przy swojej robie tak:
-dociskam kable nad pedalmi na maksa w gore (to moze spowodowac,ze zasilanie wroci )
- regularnie minimum co 2 tyg otwieram ja i leje do niej WD40 i to sporo po calosci (o wyglad skrzynki nawet nie pytajcie, wyglada jakby ktos tam sie "schaftal" ale dziala i to jest najwazniejsze.
a co do odlaczania aku to za duzo roboty. odlacz sama skrzynke odpinajac to zlacze co jest z przodu. nic nie trzeba rozkrecac i skrecac.
pozdrawiam
maciek
p.s no i witam wsrod NAS skrzynkowcow |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 20:00
|
|
|
ale wam niezazdroszcze tych problemow ze skrzynka w MKI wszystko dziala cacy ciekawe czemu postanowili zrobic lepiej powodzenia zycze
ps. a np. osuszenie skrzynki suszarka taka wlosowa nie daje chociaz tymczasowego efektu? probowal ktos nap. wykrecic zabrac do domu na kaloryfer zeby obeschla dobrze i spowrotem do auta? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 20:47
|
|
|
trzeba wersje ghia rozbudowac o wietrzenie na cieplo skrzynki bezpiecznikow
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 21:39
|
|
|
tia moze webasto tam podpiac |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |10 Gru 2005|, 2005 23:36
|
|
|
| skrzyneczka do remontu |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |11 Gru 2005|, 2005 00:35
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | - regularnie minimum co 2 tyg otwieram ja i leje do niej WD40 i to sporo po calosci |
Czy WD nie powoduje jeszcze gorszego skutku przecież to dopiero prądy mogą zacząć błądzić bo samo WD jest przewodnikiem i daleko się rozprzestrzenia w skrzyneczce. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Gru 2005|, 2005 00:51
|
|
|
w sumie nie wiem ale i tak licze sie z tym,ze dzien nastepny bedzie dniem wymiany wiec.... leje i niech sie dzieje. ale od czasu jak to robie bez wzgledu na pogode nigdy juz sam sobie swiatel nie wlaczyl czy nie spryskiwal ich i nie wachlowal wycieraczkami. ogolnie jest lepiej ale to moze byc ze polepszylo sie przed smiercia.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |11 Gru 2005|, 2005 07:33
|
|
|
| mmk dalczego jej poprostu nie wydlubiesz i nie zreanimujesz? ja tego nie rozumiem |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Gru 2005|, 2005 13:29
|
|
|
bo jeszcze jezdzi a ja sam jak sie za to wezme to bedzie holowanie do serwisu i cena uslugi+300% za utrudnienia. jak sie nie czuje na silach to nie grzebie a sam niestety umiem zrobic niewiele. np zepsuc samochod glosnikami, zjechac korek z miski olejowej. taniej i lepiej wychodzi mi jak dam obcym do zrobienia. a tak szczerze tego 1000 na skrzynke to mi troche zal a pozatym nie mam teraz musialbym znowu pozyczyc. wiec puki jezdzi to jezdzi
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |11 Gru 2005|, 2005 20:17
|
|
|
ale wiesz ze potem nie bedzie co remontowac?
i jakie 1000zł, idziesz do garazu, odpinasz wtyczki, wykrecasz skrzynke i wysyłasz do mnie. KOszt 10x mniejszy |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
westgrey [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Gru 2005|, 2005 21:05
|
|
|
Dzięki bardzo za wskazówki.
Mówiąc szczerze zupełnie się nie znam na samodzielnym naprawianiu tej skrzynki bezpieczników. Jutro zabiorę się za jej poszukiwania. Jak już ją wymontuję to będę się głowił co dalej. I nie wykluczone, że jeszcze zwrócę się o pomoc. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
|
|
|
 |