$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2.0 16V nie działa pompka nie słychać przekaźnika
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 16V nie działa pompka nie słychać przekaźnika
Autor Wiadomość
szef_ff 

Auto: 95' 2.0 manual LPG
Wysłany: |5 Wrz 2015|, 2015 16:58   2.0 16V nie działa pompka nie słychać przekaźnika

Witam. Kupiłem niedawno Scorpio z dmuchniętą uszczelką. Przy zakupie odpalało prawidłowo. 2 godziny później już nie. Nie słychać pompki paliwa ani żadnego przekaźnika.
Sprawdzałem już wyłącznik w bagażniku. Wyczyściłem skrzynkę od strony pasażera. Była średnio zaśniedziała miedzy przekładkami. Złożyłem już cały silnik i nie mogę pojeździć...
Który bezpiecznik i przekaźnik jest od pompki paliwa?

aviator 

Auto: nie scorpio, nie ford; śmigło gwiazda i jazda
Wysłany: |5 Wrz 2015|, 2015 17:42   

Zacznijmy standardowo od pytania: a jak wiązki - byly już robione?

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |5 Wrz 2015|, 2015 17:47   

Moze pompa padla, w bagazniku masz wtyczke od pompki, po prawej stronie taka 5 pinowa, podaj plusa i mase na grube kable i zobaczy czy dziala.

szef_ff 

Wysłany: |6 Wrz 2015|, 2015 14:03   

Moje pytanie dotyczyło przekaźnika i bezpiecznika pompki paliwa a nie wiązki..... Nie, wiązka nie była robiona, ale zdejmowałem peszel z tej na podłużnicy i wygląda ze jest ok (izolacja nie popękana, niebieskiego nalotu nigdzie nie zauważyłem). Mała wiązka silnika ma już powymieniane przewody bo są miękkie i widać termokurczliwe rurki (może poprzedni właściciel). Prąd do pompki nie dochodzi. Dlatego pytam o przekaźnik (i bezpiecznik o ile takowy jest). Jak znajdę odpowiedni przekaźnik to dalej sobie pewnie poradzę. Trochę elektryki liznąłem w szkole. :)
Ostatnio zmieniony przez szef_ff |6 Wrz 2015|, 2015 14:04, w całości zmieniany 1 raz  

maly 

Auto: '97 2.3 ASB sedan LPG
Wysłany: |6 Wrz 2015|, 2015 14:43   

Przekaźnik z tego co pamiętam jest duży zielono-fioletowy i znajduje się on w małej skrzynce. Bezpiecznik od pompy ma numer 42 (15A).

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |7 Wrz 2015|, 2015 08:27   

szef_ff napisał/a:
...Mała wiązka silnika ma już powymieniane przewody bo są miękkie i widać termokurczliwe rurki (może poprzedni właściciel)....

To nie jest optymistyczny widok, bo może jest tylko połatana gdziekolwiek, nic tam, próbuj po swojemu. Wiązkę sprawdza się przykładowo, zdejmując peszel i ściskając kable w garści, jak nic Ci w tej garści nie zostanie to te kilkanaście cm oryginalnej wiązki jest okej ;) itd.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2015|, 2015 08:33   

Pablo daj spokój przecież...

szef_ff napisał/a:
Moje pytanie dotyczyło przekaźnika i bezpiecznika pompki paliwa a nie wiązki.....

wiec kolega otrzymał odpowiedz na swoje pytanie, a że my mówimy o czyms co jest normalne w scorpio, to nie wazne...

szef_ff 

Wysłany: |18 Wrz 2015|, 2015 10:39   

Jankes, tak dokładnie chodziło mi tylko o przekaźnik pompki. Przeczytałem wiele tematów na forum i zastosowałem się do cennych wskazówek. Nie zakładałbym nowego tematu po to żeby dowiedzieć się o czyszczeniu skrzynek i zrobieniu wiązki :)

Odpowiedz do tematu