|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Element powiązany z anteną - czego w nim brakuje? |
| Autor |
Wiadomość |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 22:37
|
|
|
Well - no!
Wreszcie!
Wszystko działa!
Znaczy się gra i grzeje. (:
Pisałem już w którymś wątku, (nie moge go znaleźć) że zamontowałem zanabytą (od Fructiona) przetwornicę, która uruchomiła grzanie szyby - jednak radia już nie.
Podejrzewałem kabel antenowy lub że wypięla się wtyczka od strony radia.
Jako informatyk sprawdzam zawsze bardzo dokładnie czy wtyczki siedzą odpowiednio mocno w swoich gniazdkach, bo spora część problemów to problemy z połączeniami.
No i dziś znalazłem winowajcę... Jest nim, a jakże, ... _Mu.
Jak na to wpadłem? A no przez dedukcję - tyle, że od innej strony. Jeżdżąc sobie po mieście czasami trafiałem na miejsca (wydawało mi się) lepszego odbioru stacji. Jadąc dzisiaj aleją, na której wczoraj nieźle odbierałem trójkę dziś słyszałem tylko szumy i trzaski. Śnieżycy nie było, wielkiej stalowej ściany nie wybudowali, maszty radiowe się nie zawaliły zatem... zmiana musiała nastąpić gdzieś w samochodzie. Gdzie? Na miejscu styku, rzecz jasna! Olśniony tą myślą wczołgałem się do bagażnika, wydobyłem wtyczkę - taka dziwna, wąska jakaś... kilkoma dłubnięciami kluczy pogrubasiłem ją... i jest! Działa! Łapie wszystkie stacje! I nie trzeszczy, jak co poniektórym, w trakcie grzania! A wszystko to dzięki mojemu dobrodziejowi Fructionowi, dostarczycielowi stuprocentowo sprawnego układu, (: któremu w tym miejscu dziękuję. (:
Nie wiem jak to możliwe ale wkładając wtyczkę koncentryczną nie dostrzegłem ogromnej różnicy średnic gniazda w przetwornicy i tejże wtyczce.
Elementarne, drogi Watsonie, elementarne - chciałoby się rzec do samego siebie... |
|
|
|
 |
granadziarz [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 14:00
|
|
|
to ja się podepnę pod wątek.
Posiadłem właśnie wzmacniacz takowy o jakim mowa, będę sobie go zakładał do starszej siostrzyczki Scorpio (do Granady II). Gdzie w szybę sie podłącza to wiem, ale czy podłączam po stronie "+" grzania szyby, czy masy grzania szyby. I drugie pytanie to już pro forma - w przyłączu zasialnia większy tatuś to "+" a mniejszy to "-" tak? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 14:40
|
|
|
| ja nie zabardzo rozumiem o co pytasz ale moze jakos sie nie wyspałem... |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 17:02
|
|
|
| granadziarz, mi sie zdaje ze w granadzie to nie bylo tylnej szyby z antena. Byc moze sie myle, ale podgrzewanie szyby i antena to chyba dwie rozne rzeczy i jak podlaczysz wzmacniacz pod te grzejace kreseczki to chyba nie bedzie dzialalo. Ale nie jestem na 100% pewien |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 19:07
|
|
|
No to znowu sie cos nowego dowiedzialem |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 19:13
|
|
|
uczyc sie uczyc |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 23:51
|
|
|
Każdy kawałek druta, nawet tego grzejącego, może byc anteną.
Ba, nawet nie druta, a byle przewodnika... |
|
|
|
 |
granadziarz [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Paź 2005|, 2005 07:02
|
|
|
| Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie o strone podłączenia wynika z tego że ustrojstwo posiadane przeze mnie jest założone na brązowym kablu od ogrzewania szyby. Ale nie za bardzo mi pasowało żeby było po stronie masowej. Dzięki w takim razie jeszcze raz. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |