|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Potrzebny schemat ABS scorpio mk I |
| Autor |
Wiadomość |
gumeleon
gumeleon

Auto: '93 2.0 asb sedan +lpg
|
Wysłany: |17 Lis 2014|, 2014 18:57 Potrzebny schemat ABS scorpio mk I
|
|
|
Witam.
Potrzebuję schemat elektryczny abs do scorpio mkI cosworth lub bez cosworth o ile jakaś różnica w samy schemacie występowała, bo w samej budowie to na pewno jedną z różnic jest umiejscowienie samego bloku zaworów.
Mianowicie mam sierrę a właściwie scorpio cosworth boa z budą sierry tzn. wszystko co można było zawieszenie tył, przód, abs, silnik, napęd wylądowało w sierze. Abs jest taki jak to w scorpio mk I czy w sierze obły jajowaty zbiornik z gruchą bez serwa na podciśnienie.
Mój problem polega na tym że do uruchomienia abs pozostało mi podłączyć kilka kabli z tego co się orientuję to chyba będą : lampki od poziomu płynu ( czerwona z wykrzyknikiem) niskiego ciśnienia ( pomarańczowa)
oraz czujnik przy pedale hamulca.
Cała wiązka siedzi oczywiście w samochodzie podpięte są czujniki w kołach , zasilanie pod pompę, czujnik przy ręcznym, oczywiście działa elektryczne wspomaganie hamulców. Różnymi metodami garażowymi próbowałem dojść który kabel do czego ale nic z tego nie wyszło.
Schemat byłby najlepszym rozwiązaniem ale jeżeli koś był by w stanie nakierować mnie co do których pinów w kompie podchodzi będę wdzięczny. Schematu szukałem już kilka razy na forum, na sf i ogólnie w necie ale bez powodzenia, a zima i lud zbliża się coraz większymi krokami dlatego proszę was o pomoc.
Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |17 Lis 2014|, 2014 20:10
|
|
|
Niezbyt czytelny, ale innego nie mam pod ręką (to jest ze standardowych schematów, było w książce, na pewno u Haynes'a, w Etzold'a chyba też)
http://bs-fleet.clouds-forge.eu/res/abs_mk1.bmp
Swoją drogą nie widzę na schemacie i nie pamiętam, żeby ABS miał czujnik przy pedale - tam chyba jest tylko od świateł i ew. od tempomatu? ale nie założę się a po nocy nie będę się kładł do scorpio |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |17 Lis 2014|, 2014 20:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |18 Lis 2014|, 2014 01:17
|
|
|
| Puściłem Ci na e-maila to co dał Boni, tylko że w pdf-ie. Może będzie trochę czytelniejsze. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |18 Lis 2014|, 2014 09:03
|
|
|
| Jak nie starczy, to mogę zeskanować Haynesa. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
gumeleon
gumeleon

Auto: '93 2.0 asb sedan +lpg
|
Wysłany: |18 Lis 2014|, 2014 10:57 Potrzebny schemat ABS scorpio mk
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc myślę że schemat podesłany w pdf wystarczy. Będę dzisiaj walczył
[ Dodano: |19 Lis 2014|, 2014 15:31 ]
Witam ponownie.
Kwestia lampek ogarnięta ale abs nie odzywa się i oczywiście świeci się pomarańczowa lampka w związku z tym mam 2 pytania:
-Czy orientuje się ktoś czy czy abs bierze jakiś sygnał ze stopa czy coś w tym stylu bo na schemacie nic takiego nie widzę? nie został mi też żaden luźny kabel.
- Ktoś gdzieś kiedyś wspominał o odczytywaniu błędów z kompa abs przez trójkątną wtyczkę przy zbiorniczku płynu, czy wystarczy do tego klasyczna dioda z rezystorem i gdzie ewentualnie znaleźć kody błędów?
Pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez gumeleon |20 Lis 2014|, 2014 10:54, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |