$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z temperaturą silnika (elektryka)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z temperaturą silnika (elektryka)
Autor Wiadomość
wojtekrobert 

Auto: auto
Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 20:47   Problem z temperaturą silnika (elektryka)

mam problem ze swoim samochodem,
zacznę od tego że regenerowałem sobie wiązki podłużnicy, silnika i skrzyni biegów. Zregenerowałem również skrzynki bezpieczników obie. Sprawa wygląda następująco: poskładałem swoje auto, jest silnik z innego samochodu osprzęt trochę z mojego trochę z tamtego, w każdym razie na zegarach na wskaźniku temperatury ciągle (na zapłonie) jest wskazana temperatura na full, wskaźnik jest powyżej czerwieni. Gdy odczepiłem wtyk z wiązki od czujnika wskaźnik również był na polu czerwonym. Dopiero gdy odkręcam całą wiązkę silnika z gniazda na podłużnicy wskaźnik na zapłonie jest w odpowiednim miejscu.
Gdzie szukać przyczyny, czy w takim razie wina leży gdzieś w mojej wiązce?
Nie załącza się również duży obieg cieczy, chłodnica jest cały czas zimna wentylatory stoją a rurka za termostatem jest cały czas letnia, tak jak by nie przepuszczał on w ogóle płynu. Mam termostat na zmianę, ale czy może to być również spowodowane wiązką?

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 21:03   

Wskaźnik to ewidetnie zwarcie, a temperatura to termostat moze sie zaciął.

wojtekrobert 

Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 21:13   

Czyli ponownie walka z wiązką... :/ jest jakiś sposób na zacięty termostat czy tylko wymiana?

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 21:16   

wsadz do garnka, gotuj, wez termometr i sprawdź czy sie otwiera z zadana temperatura

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 21:16   

Termostat to czysto mechaniczne urzadzenie z wiazka nie ma nic wspolnego i jest albo caly czas otwarty wtedy ciezko zagrzac lub zamkniety i temp silnika bedzie gwaltownie rosla

levy 
krzysiek

Auto: rudolf 95 16v
Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 21:17   

olej narazie termostat sprawdzaj wiazke

[ Dodano: |8 Maj 2014|, 2014 21:19 ]
o ile dobrze pamietam schemat ktory Ci przeslalem jest ten sam tylko wejscia na wtyczce sa inne

wojtekrobert 

Wysłany: |8 Maj 2014|, 2014 21:26   

jeżeli wejścia na wtyczce są inne to raczej mi to nic nie da, bo na podłużnicy mam tak samo jak we wtyczce, musi być gdzieś indziej wewnątrz wiązki coś źle zrobione o ile to wina wiązki

[ Dodano: |8 Maj 2014|, 2014 23:14 ]
Powiem tak, podłączyłem na chwilę starą wiązkę pociętą, i po przekręceniu na zapłon wszystko jest git, więc wiązka podłużnicy odpada, musi być coś nie tego z wiązką silnikową, nie wiem czy warto sprawdzać multimetrem, od razu wybebeszę z tej taśmy i sprawdzę co w trawie piszczy, mam nadzieję że znajdę przyczynę przynajmniej dla tego wskaźnika temperatury, bo na obroty to już nie mam siły,... chyba sobie korbę kupię i sam o to zadbam :)

xytras 

Auto: scorpio 96 2.9 cosworth ASB sedan
Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 12:45   

witam
miałem cos podobnego jak przekrecilem zapłon to wskazowka poszla od razu za czerwone pole nawet jak był zimny wymieniłem czujnik ten od kontrolki i jest ok

Jest:
rakieta cosworth 1996
maleństwo ranger 2015

wojtekrobert 

Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 13:36   

xytras napisał/a:
witam
miałem cos podobnego jak przekrecilem zapłon to wskazowka poszla od razu za czerwone pole nawet jak był zimny wymieniłem czujnik ten od kontrolki i jest ok

tak, mógłby to być czujnik ale to już sprawdziłem i nie jest to czujnik, bo niezależnie od tego czy wtyk od czujnika jest podłączony czy nie jest, wskazówka jest w czerwonym polu, mimo że nie ma połączenia. po prostu wystarczy, że wiązka silnika jest wpięta we wtyk na podłużnicy i wskazówka robi siup, jak wpiąłem inna wiązkę to wskazówka jest w odpowiednim miejscu.

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 13:42   

wojtekrobert napisał/a:

Powiem tak, podłączyłem na chwilę starą wiązkę pociętą, i po przekręceniu na zapłon wszystko jest git, więc wiązka podłużnicy odpada, musi być coś nie tego z wiązką silnikową, nie wiem czy warto sprawdzać multimetrem, od razu wybebeszę z tej taśmy i sprawdzę co w trawie piszczy,

No tak będzie szybciej tym bardziej, że sam pomiar multimetrem nie naprawi więc i tak i tak będziesz musiał ryć jak dzik w kablach.
Odpięcie czujnika i całej wiązki jest wystarczającą wskazówką na zwarcie.

Reader

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 14:45   

Odepnij też wtyczkę ciśnienia oleju i zobacz czy nadal wskazówka idzie na maksa :)

wojtekrobert 

Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 14:59   

wtyczka ciśnienia oleju w ogóle nie była podłączona, bo z tego co mi wiadomo to silnik powinien pracować normalnie ale kontrolka powinna się palić (wtyczka nie byłą podłączona a kontrolka się nie paliła)

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 15:31   

odpięta wtyczka od czujnika ciśnienia oleju to kontrolka nie będzie sie świeciła .

weź porównaj kabelek po kabelku obie wiązki bo masz tak namieszane w tej naprawionej że masarka . bo to już kolejny temat z tym .

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 15:33   

W obu wiązkach (silnika i podłużnicy) namieszane jest.

Kamil_Scorpio_ 
Sw0jaCz3K.

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan +SEKW.
Wysłany: |9 Maj 2014|, 2014 17:07   

Jankes napisał/a:
W obu wiązkach (silnika i podłużnicy) namieszane jest.

A już chciałem znajomego wiązkę z wieloryba dać do regeneracji dla kolegi, bo widziałem te Ogłoszenie, ale się jednak wstrzymam :-d

Odpowiedz do tematu