|
HBC DIY :-) |
| Autor |
Wiadomość |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 09:48
|
|
|
| hapa999 napisał/a: | Panowie dość głupie pytanie dla was:) Gdzie znajduje sie te HBC bo coś mi klima sie zepsuła-jak wyłączam ją to ona i tak sobie hula dalej. Muszę powtarzać czynność aż do skutku. Czy to może być właśnie problem HBC?
Szczęśliwego Nowego! |
HBC nie ma wpływu na pracę klimy. On jest nad silnikiem dmuchawy, po środku - mocowany na 2 śruby i TYLKO reguluje prędkość dmuchawy.
Klima Ci się nie wyłącza z 2 możliwych przyczyn ? 1. masz pokrętło nadmuchu całkiem w prawo - na przednią szybę, to osuszanie (kontrolka się NIE świeci !!!) albo 2. wiele sterowników oraz potencjometrów nieco fiksuje, szczególnie jak jest chłodniej - trzeba po odpaleniu poruszać pokrętłem nadmuchu.
I najlepiej mieć kontrolkę od sprzęgła kompresora.
Dosiego ! |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
hapa999

Auto: Scorpio 1995r.2.0 16V manual sedan +BRC
|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 10:37
|
|
|
| Dzięki będzie cieplej to oblukam. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 10:40
|
|
|
| hapa999 napisał/a: | | Dzięki będzie cieplej to oblukam. |
Ale w takim razie może wyjmij wtyczkę od czujnika ciśnienia klimy - wtedy nie włączy kompresora. Szkoda paliwa na obracanie - tyle że wtedy nie ma obiegu oleju w klimie. Zaleca się uruchomienie klimy na kilkanaście sekund w zasadzie codziennie. Ale na mrozie i tak nie pójdzie.
Pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
hapa999

Auto: Scorpio 1995r.2.0 16V manual sedan +BRC
|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 10:47
|
|
|
| powiem wam ze klime to użytkuję praktycznie codziennie odkąd ma auto jakieś 6lat. bo myslalem ze jak wylacze ja A/C to się wyłaczy a tu lipa jak nawiew na szybe to hula dalej dopiero niedawno sie o tym dowiedzialem. Nie mialem problemów z klimą nigdy nawet jak go sprowadziłem nie odgrzybiana i nabijana ładnie sie sprawuje |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 14:05
|
|
|
| HBC jest nad dmuchawą i jego awaria może spowodować wariowanie nadmuchu - nie działa, działa na full. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
Grześ

|
Wysłany: |31 Gru 2013|, 2014 14:13
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | awaria może spowodować wariowanie nadmuchu - nie działa, działa na full. |
Częściej albo na ful działa jak mosfety przebije albo wcale. Ale bywają egzemplarze, gdzie na tej hybrydzie coś nie kontaktuje i czasem docisk na chwilę pomaga. Ja miałem okazję widzieć kilka zupełnie nie działających - zero nadmuchu.
Ale generalnie reanimacja jest prymitywna i nie ma co rozpaczać.
pzdrw. |
Grzegorz |
|
|
|
 |
|
|