|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
BOB nie odpala |
| Autor |
Wiadomość |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |18 Gru 2013|, 2013 07:36
|
|
|
| gl0dny napisał/a: | | Wskaźnik temperatury silnika jest na maxa - czyli jest niepodłączony (sugeruję się 125p którym jeździłem poprzednio)? |
To źle się sugerujesz, tu wskazówka nie wstanie jak czujnik odłączony. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Chłodny Ar

Auto: Scorpio Cosworth '95
|
Wysłany: |18 Gru 2013|, 2013 09:23
|
|
|
| Reader napisał/a: | | gl0dny napisał/a: | | Wskaźnik temperatury silnika jest na maxa - czyli jest niepodłączony (sugeruję się 125p którym jeździłem poprzednio)? |
To źle się sugerujesz, tu wskazówka nie wstanie jak czujnik odłączony. |
Czy aby na pewno...? |
|
|
|
 |
Reader

|
|
|
|
 |
Chłodny Ar

Auto: Scorpio Cosworth '95
|
Wysłany: |18 Gru 2013|, 2013 09:59
|
|
|
| no tak, zgadza się na odłączonym czujniku wartość 255 oznacza nieskończenie małą impedancję obwodu, lub przerwę. Czujniki te mają charakterystykę NTC czyli wzrost temperatury powoduje zmniejszanie się rezystancji. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |18 Gru 2013|, 2013 10:04
|
|
|
| Chłodny Ar napisał/a: | | wartość 255 oznacza nieskończenie małą impedancję obwodu, lub przerwę. |
dużą |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
gl0dny

Auto: '95 2.0 16V
|
Wysłany: |19 Gru 2013|, 2013 18:36
|
|
|
| bingo napisał/a: | | gl0dny napisał/a: | | ale mam wrażenie że są dwie żyły w tym samym kolorze | - które? |
Mam dwie żyły czarno-zielone w tym obwodzie.
Dzisiaj odpalił mi cztery razy - chodził nierówno. Po chwili zobaczyłem coś jakby spaliny spod maski (minimalna mgiełka), wyłączyłem drania. Poszedłem, sprawdziłem, i już nie odpalił, nawet przy pomocy drugiego auta. Rozebrałem dolot, sprawdziłem resztę wiązki (kwalifikuje się do naprawy, ale to już nie na dzisiaj). Immo świeci tylko przy odpaleniu, później gaśnie.
Co do czujnika temp - a nie jest on w postaci "gwintowanej", mniej więcej w okolicy tego kółka na fotce?
 |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
gl0dny

|
Wysłany: |19 Gru 2013|, 2013 19:12
|
|
|
OK, czyli sprawa czujnika rozwiązana - czujnik mi się "ułamał".
Zaraz lecę zweryfikować jeszcze raz kolejność podłączeń i zakręcić jeszcze raz... |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Gru 2013|, 2013 19:16
|
|
|
Było kupić zregenerowana wiązkę, na pewno bys zaoszczędził nerwów |
|
|
|
 |
gl0dny

|
Wysłany: |19 Gru 2013|, 2013 19:20
|
|
|
Nie da rady, koniec roku, przeprowadzka, trzeba liczyć każdy grosz. Do tego klapł mi telefon i pralka. Do lutego na pierogach z lidla jakoś trzeba dojechać |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Gru 2013|, 2013 19:22
|
|
|
Zawsze można sie dogadac z kims |
|
|
|
 |
gl0dny

|
Wysłany: |19 Gru 2013|, 2013 22:17
|
|
|
Tak, ale mimo wszystko na pewne zabawy trzeba miec zarezerwowany jakis grosz
Jestem tylko amatorem ktory od czasu do czasu cos grzebie przy aucie, i braku niektorych czesci i miejsca do grzebania nie da sie przeskoczyc. Jutro mam ostatni dzien na dlubanie, dzis juz zarznalem aku, jak sie nie uda to trzeba szukac komunikacji zastepczej a pozniej pomysle, czy mam szanse reanimowac auto, czy trzeba bedzie sie z nim rozstac :[
EDIT:
Po powrocie ze świąt dopadło mnie choróbsko ale powróciłem do grzebania. Do czego doszedłem:
- wymieniłem czujnik temperatury. Po wykręceniu starego przyłożyłem nowy i ... ledwo sie zaczął wkręcać. Po ciężkim boju udało mi sie wkręcić ok 2/3 długości gwinta i ... koniec.
Są czujniki o różnym skoku gwinta? (metryczny, imperialny?)
-wiązkę na spokojnie poprawiłem jeszcze raz. Pierwsze założenie, zegary się już nie resetują jak szalone, nawet czujnik temperatury działa... Ale nie odpala. Kluczyk jest, pompa bzyknęła, immo zgasło kręci, ale jakoś ciężko.
Chwila przerwy, powróciłem po obiedzie, jeszcze raz zdemontowałem i założyłem od nowa całość, dobrze podociskałem i ... odpalił. Nierówno, obroty trochę skaczą między 500-750-1000 ale jest. Wyłączyłem, ponowne odpalenie za 10 min, odpala bez problemów. Pochodził kilka minut, obroty się bardziej ustabilizowały ALE zauważyłem załączoną kontrolkę oleju. Szybkie wyłączenie, panika, ale na bagnecie olej jest. Co sprawdzać w tym temacie?
-W innym z wątków na forum zauważyłem, że ktos kupił nowe wtyczki dwupinowe (jak fachowo one się nazywają?), które są używane przy wiązce. W mojej odnalazłem dwa modele o oznaczeniach:
- Ford ES88A
- VAG 443906232 (wtyczka) + VAG 443906102 (gumowa osłonka)
Niestety, nie znalazłem ich ani w sklepach elektronicznych (tego sie spodziewałem), ani w kilku sklepach motoryzacyjnych w JG (a to już dla mnie dziwne). W jednym sklepie powiedzieli, że albo cała wiązka, albo nic, że żadna firma wtyczek nie sprzedaje jako części.
Skąd je dorwać? Przecież używają ich "gazownicy", więc są jakoś dostępne na rynku. Nie wyguglałem nic po part numberze w PL.
[ Dodano: |27 Lut 2014|, 2014 18:36 ]
Zrobiło sie cieplej, wracam do tematu ratowania wieloryba:
-Założyłem aku, jestem pewien w 100% co do jego sprawności, jeździł na innym aucie i zero problemów.
-Czujniki w wiązce już sa poprawnie podłączone, nie świeci już kontrolka cisnienia oleju, wskaźnik temperatury działa poprawnie.
-Po założeniu akumulatora odpalił od pierwszego strzału, ale obroty falują 250-900
W tym momencie stwierdziłem że trzeba auto nie tylko przepalić, ale i zrobić na parkingu rundkę. I tu w tym momencie musiałem napompować tylne prawe koło i ... zonk.
Pompa paliwa działa non stop. Nawet po wyjęciu kluczyka. Ponowna próba odpalenia auta i tylko kręci, ale już nie odpala. Odpiąłem aku.
Co robić? Pomocy! |
| Ostatnio zmieniony przez gl0dny |20 Sty 2014|, 2014 20:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |