$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z ABS
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ABS
Autor Wiadomość
kamil.76
[Usunięty]

Wysłany: |18 Paź 2005|, 2005 23:10   Problem z ABS

Mam scorpio z 97 roku. Ostatnio pojawil sie problem z ABS i TCS. Wiem ze te dwa systemy sa ze soba powiazane i jezeli nie dziala ABS to ten drugi tez sie wylaczy. Na poczatku kontrolki nie chcaialy sie zgasic ale czasami po przejechaniu kilkuset metrow gasly. Ale bez zadnej reguly. Teraz juz sa przez caly czas wlaczone i pala sie na dobre. Na dodatek ( nie wiem czy to ma jakis zwiazek) po wlaczeniu tepomatu potrafi sie samoczynnie wylaczyc bez dotykania hamulca. I znowu wyczytalem w instrukcji obslugi ze powinien on sie wylaczyc po wlaczeniu systemu TCS Ale przeciez skoro swieci sie kontrolka TCS to jest on wylaczony??? Nie wiem czy dobrze mysle. No i ciag dalszy historii jest taki ze samochod byl u elektryka i ten po podlaczeniu pod komputer powiedzial zonie ( niestety nie moglem byc ) ze uszkodzony jest "czujnik predkosci" w lewym tylnym kole. Po lekturze na forum wiem ze jest oczywiscie czujnik ABS ale o takim cudzie nie slyszalem. Moze ktos wie wiecej na temat tego czujnika??? I wiecej na temat mojego ABSu bo wiem po schematach ze ten z TCS rozni sie znaczaco od innych. Z gory dziekuje za pomoc.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |18 Paź 2005|, 2005 23:22   

Czujniki są te same. Układ ABS MK-20 z TCS-em jest identyczny jak bez TCS-u :)

kamil.76
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2005|, 2005 07:26   

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Moge wiec do mojego ukladu przelozyc czujnik z innego Scorpio i bedzie OK. Wiem ze te czujniki tez czesto sie brudza. Jeszcze malutkie pytanie w zwiazku z tym. Jak czyscic?? To znaczy aby cos sie w tym czujniku obracalo??? Wiec chyba tez pytanie o prosta odpowiedz o zasade dzialania??? ;-)

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |21 Paź 2005|, 2005 07:56   

czujnik się nie opbraca to tylko czyujka zbliżeniowa Wystarczy jak przedmuchasz generalnie te z przodu sa czyste ale z tyłu to fiufiu mogą nałapać syfu gdyż tak naprawdę jest dostęp do nich od strony wachacza.
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2005|, 2005 11:26   

no i od scorpio mk1 ma inne koncowki chyba od mk 2 to nie wiem. (znaczy wiem ale nie wiem jakie ma wileoryb) no i to co w moim wypadku jest najgorsze dlugosc kabla od tylnego czujnka jest taka,ze laczenie z reszta ukladu jest gdzies kolo mostu. jak ja sie przymierzylem do wymiany no i zobaczylem co i jak to se dalem spokoj. a podobno,zeby wyjac i wyczyscic tyl trzeba sciagac zacisk hamulcowy :roll:
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |21 Paź 2005|, 2005 11:30   

Połączenie (wtyczki) są pod tylnym siedzeniem Maćku.
Do wyjęcia czujnika nie potrzeba demontować zacisków. Odkręcasz tylko śrubkę M6 i wyjmujesz czujnik... no może nie tak leciutko :))

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo

Wysłany: |21 Paź 2005|, 2005 11:48   

czasem nieststy jak ręczny nie odbijał i sie piasta grzała to mogło czujnik rozsadzić i wyjęcie go jest nieźle przerąbane - i niejednokrotnie w takim wypadku się rozwali do końca ( w sumie i tak był niesprawny jak się go przegrzało więc strata niewielka )

kamil.76
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2005|, 2005 12:48   

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Oczywiscie poinformuje o wynikach walki. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2005-12-12, 20:10 ]
No wiec zabralem sie do pracy i zmierzylem wszystkie czujniki. I w jednym kole rezystancja to nieskonczonosc, reszta to okolo 1k , wiec mysle ze to ten drab. No i teraz to znaczy ze by go wywalic, czyscic czy szukac przerwy w kablu. Chyba przerwa skoro tak duza rezystancja. No i pytanie co dalej z pacjentem. Do wymiany czy jeszcze jakos reanimowac???

[ Dodano: 2005-12-18, 21:31 ]
No i dalej utknolem w miejscu, bo kupilem uzywke no i zamontowalem ja i dalej kupa. Jak sie swiecil ABS tak sie swieci. Sprawdzilem opor i jest 1089 a na starych po 1015 ohm. Wiec c jest nie tak do diabla, moze trzeba zresetowac blad na kompie. Sam nie wiem a ABS by sie przydal bo zima za pasem. Bardzo prosze o pomoc. Moze ta uzywka tez walnieta???

Odpowiedz do tematu