$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jak zwykle obroty
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zwykle obroty
Autor Wiadomość
Pinech
[Usunięty]

Wysłany: |16 Paź 2005|, 2005 14:28   Jak zwykle obroty

Dużo pisano już na temat dziwnych obrotów ale zwykle problemy dotyczyły albo gazu albo benzyny. Ja mam natomiast problem i z jednym i z drugim. Po odpaleniu na benzynie (zimny silnik po nocy) silnikiem strasznie rzuca i ma około 600rpm. Po chwili nie wyrabia i gaśnie. Nie pomaga również przełączenie na gaz. Jest to samo albo jeszcze gorzej. Wciśnięcie hamulca lub ruch kierownicą momentalnie gasi silnik(wiem że wspomaganie obciąża silnik). Aby go trochę nagrzać trzymam obroty ok 1500 (od ok 900 pracuje elegancko i równomiernie) przez jakieś 2-3 min. Wyjeżdzam na ulice i jest fajnie dopóki nie dojade do skrzyżowania i musze wrzucić na luz lub wcisnąć i trzymać sprzęgło momentalnie gaśnie (czy to gaz czy benzyna). Póżniej nie chce odpalić na benynie (trzeba go długo dydłać wciskając gaz aż zaskoczy), na gazie zapala szybciej ale zabawa z obrotami trwa nadal - pływają od 400 do 900. Wszystko ustaje po ok. 7 minutach pracy silnika pracuje stabilnie i trzyma ok 800 rpm.Samochód mam od niedawna i nie wiem czy takie objawy były wcześniej czy stało się to nagle. Gdzie zajrzeć by usunąć problem. Z góry wielkie dzięki.

Silnik 2.0 DOHC EFI z 1992r. przebieg na liczniu 263 tyś. Instalacja gazowa chyba zwykła nie sekwencyjna, rura ze śrubą regulacyjną wchodzi w grubszą rurę po lewej stronie silnika tam gdzie zbiornik płynu chłodzącego.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 08:42   

oj p[rzyjacielu drogi dużo szukania i sprawdzania ja bym pewnie pojechał do mojego elektronika aby wszatko sprawdził od A do Z no ale ok
zaczynamy wymień na orginalne kable i świece
filtra paliwa wymień
Gazu nie tykamy najpierw trza doprowadzić do ładu benzynkę
Wyczyść przepustnicę tak profilaktycznie
wyczyść regulator wolnyhc obrotów - przepłucz czymś
Wyczyśc MAF-a
Jesli nie ustąpi to pozostają jeszcze inne czujniki typu czujnik temepratury są dwa jeden ten co pokazuje na deskę a drugi steruje kompem koszt 120 zł
Na razie tyle zrób to i zobaczymy
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 10:00   

miałem podobny problem i wydałem kupę kasy na oryginalne kable, swiece i inne zabiegi podane przez irka i nic nie pomagało.
w końcu jakis mechanior wymienił mi wężyk ciśnieniowego sterowania za 20 zł
i jak ręką odjął;

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 10:19   

Mnie to rowniez wyglada na czujnik temperatury. Zachowuje sie tak jakby nie dzialalo ssanie jak jest zimny silnik.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 11:47   

przy okazji szukania ja wolałbym wymienić na nówki i mieć pewnośc :) a kable i świece nie kosztuja majątku, zależy jak kto na to patrzy.
Ale i tak trza to doprowadzić do ideału
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

bontek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 12:38   

Przeczyść silniczek krokowy.Co prawda ja miałem tylko tak na LPG ale spróbuj.Klucz "8" odkręcasz 2 śrubki, odpinasz kabelek i masz dwie dziury.Przeczyść je pędzielkiem z rozpuszczalnikiem.Jak masz dojście to przedmuchaj też sprężonym powietrzem.Podepnij i przykręć.U mnie chodzi zaraz jak ta lala.A u Ciebie robi to przez 7 minut, czyli w te 7 minut temperatura oleju jest wystarczająca.Miałem identyko sytuacje ale powtarzam, tylko na LPG.Pozdrawiam.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 14:03   

nie ma złotej metody - u jednego będzie węzyk, u innych i to zazwyczaj zawór jałowych ( a nie silniczek krokowy bo czegos takiego w Scorpio NIE MA!!!! ) a moga być i czujniki.

bontek
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 17:38   

Jak nie ma jak jest silniczek krokowy w Scorpio.Dopiero teraz przeczytałem, że tu mowa o starym Scorpio a ja mówie o wielorybach.Pozdro.

Pinech
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 19:45   

Wiecie co. Jak napisaliście o wężykach to sobie je posprawdzałem i okazało się że jeden z nich mam ułamany a właściwie rurkę na którą ten wężyk wchodzi (pomiędzy silniczkiem krokowym a przepustnicą taki cienki ok 1 cm średnicy) Niby jest przytknięty na swoje miejsce ale nieszczelności są na pewno. Nie wiem tylko czy to ma jakieś znaczenie i czy to ten "wężyk od ciśnieniowego sterowania".
Mam jeszcze jedno pytanko czy ten czujnik temperatury to ten wkręcony w żelastwo z napisem EFI od strony silnika???? I gdzie ja mam do choroby ten nieszczęsny przepływomierz czy też MAF???? Z góry dzięki.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 20:22   

Pinech napisał/a:
Wiecie co. Jak napisaliście o wężykach to sobie je posprawdzałem i okazało się że jeden z nich mam ułamany a właściwie rurkę na którą ten wężyk wchodzi (pomiędzy silniczkiem krokowym a przepustnicą taki cienki ok 1 cm średnicy) Niby jest przytknięty na swoje miejsce ale nieszczelności są na pewno. Nie wiem tylko czy to ma jakieś znaczenie i czy to ten "wężyk od ciśnieniowego sterowania".
Mam jeszcze jedno pytanko czy ten czujnik temperatury to ten wkręcony w żelastwo z napisem EFI od strony silnika???? I gdzie ja mam do choroby ten nieszczęsny przepływomierz czy też MAF???? Z góry dzięki.

Ja Cię chyba Pinech po prostu zabiję ! ;)
Toż ten wężyk, co on jest up...lony, to jest bardzo ważna sprawa !... przez niego idzie do dolotu dodatkowe powietrze puszczane przez zawór wonych obrotów !
Jak jest dziurawy, to silnik zachowuje się jakby nie palił na 8-miu garach :)
Napraw to koniecznie !
A MAF-a to Ty nie masz wcale :) ... jest MAP ;P :)

Pinech
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 21:10   

No tak mi się zdawało :oops: Ale tak było jak Skorupke kupowałem i myślałem że tak być musi, bo ktoś tak troche krzywo podwiązał ten wężyk linką plastikową. Myślałem że to może "gazowniki" bo tuż obok gaz sobie wchodzi do przepustnicy :oops: :oops: :oops:
Sprawdze skleje poxiliną i Wam powiem.

[ Dodano: 2005-10-17, 21:21 ]
A tak przy okazji co to jest to wielkie pudło koło filterka powietrza (to pod 11) i czy ten czujnik temperatury o którym było wyżej to numerek 22.
Co to w takim razie jest MAF a co to MAP bo chyba nie przepływomierz bo wcale nie ma kontaktu z przepływającym powietrzem (nr 14). Jeszcze raz sorki za zamieszanie ale taki ze mnie LAJKONIK. :lol:

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 21:34   

14 - MAP (miernik podciśnienia w kanale dolotowym)
... a to pod 11 - to rezonator (albo jak niektórzy sugerują tłumik szmerów ssania :) )

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 13:22   

ta - Scorpio to widzial silnik krokowy jak świnia niebo - weź sobie zobacz ile kabli wchodzi do tego co zwiesz silnikiem krokowym a potem poczytaj w literaturze o silnikach krokowych i ich sterowaniu i się nagle cudownie oświecisz, że nie ma bata żeby krokowiec na dwóch kablach robił.

Odpowiedz do tematu