|
problemik z nawiewem |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |9 Mar 2012|, 2012 07:46
|
|
|
| Reader napisał/a: | Są wersje z jednym kablem lub z dwoma.
Fabrycznie. | - o ile się nie mylę, to i tak tylko jeden bierze udział w sterowaniu, drugi nawet jak jest, to i tak nic nie robi. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |9 Mar 2012|, 2012 08:49
|
|
|
| hmm , a to jakiś podział polift przedlift czy jak im się zamontowało ? |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |9 Mar 2012|, 2012 13:37
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | hmm , a to jakiś podział polift przedlift czy jak im się zamontowało ? |
U mnie w Scorpio z początku 1995r. jest jeden. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Stander Tojas [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Mar 2012|, 2012 10:05
|
|
|
Witam ponownie - wyjechałem na awarię i dopiero dziś w nocy wróciłem...
Gufer - jeśli Twoja chęć obejrzenia tego mojego nawiewu jest aktualna, to możemy się spotkać w tym tygodniu. Do Katowic mam kawałek, podjadę.
Na razie nie mam regulacji prędkości dmuchawy - kręci się non-stop z jednakową prędkością. Jak jestem sam w samochodzie to mi to nie przeszkadza - po swojej stronie ustawię sobie niską temperaturę, a po stronie pasażera - wyższą. Mrozów już nie ma więc stopy mi nie marzną - bo straciłem też możliwość przełączania kierunków dmuchania - dmucha wszędzie, ale nie na szybę.
Gufer - daj znać kiedy mogę podjechać i gdzie...
----
Acha, jeszcze jedno - przydałyby się jakieś schematy tego autka - wiosna idzie, to sobie pokopałbym w kabelkach... |
| Ostatnio zmieniony przez Stander Tojas |12 Mar 2012|, 2012 10:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |12 Mar 2012|, 2012 15:19
|
|
|
| sobota o ile będzie taka jak w zeszłym tygodniu , tylko około 10-11 zmienię koła i może płyn hamulcowy . |
|
|
|
 |
Stander Tojas [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2012|, 2012 10:58
|
|
|
Witam...
Ech, wróciłem z jednej delegacji i od razu na drugą - dopiero dzisiaj w nocy wróciłem.
Zjem coś i idę dalej spać - mam 1133 kilometry w plecach.
Ech, czemu do Rumunii samoloty nie latają?
Gufer - spotkamy się, ale nie dziś ani jutro. Dopiero gdzieś tak w drugiej połowie przyszłego tygodnia - mam teraz dużo papierków do wykonania. |
|
|
|
 |
mirod [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Kwi 2012|, 2012 10:23
|
|
|
| Propo dwóch/jednego kabla do modułu HBC, ja mam w zimowym jeden kable, a w moim letnim 2. Ale za to nietety w letnim włacza się zawsze klima po ok 90 Min lub przestoju (tak jest zaprogramowana elektronika) i to mnie wkurza, natomiast w zimowym jak wyłączę auto bez właczonej klimy, to jutro po zapłonie klima dalej jest wyłaczona.Ale to było chyba do początku 96 roku, potem przeprogramowali ukłasd sterujący klimą, |
|
|
|
 |
Stander Tojas [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2012|, 2012 21:43
|
|
|
Halo, Gufer!
Długo mnie nie było - trzy miesiące w delegacjach. Do domu wpadałem tylko po "zmianę skarpetek"; przesiedziałem w Hiszpanii i Portugalii, a potem na Ukrainie i w Rumunii. Firma, z którą kiedyś współpracowałem przenosiła maszyny z tych dwóch pierwszych krajów do tych dwóch pozostałych... Wczoraj wróciłem na dobre do Polski, w przyszłym tygodniu będę jeszcze bardzo zajęty, ale za tydzień będziemy się mogli spotkać i pogadać o tych problemach klimatyzacyjnych... Oczywiście jeśli się zgodzisz i będzie Ci się chciało! No i jeśli będziesz na miejscu.
---
Generalnie - klima mi chodzi, ale ciągle nie mam regulacji prędkości nawiewu. Silnik się kręci non-stop, ciągle z jednakową prędkością. Ale klima chłodzi i grzeje, według ustawień na wyświetlaczach.
Od tego bezustannego kręcenia się silnik nawiewu zaczął hałasować - piszczy czasem tak, jakby miał nieposmarowane łożyska |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |24 Cze 2012|, 2012 10:16
|
|
|
no jak silnik lata cały czas na max to poprostu już się zużył . mnie właśnie padło kolejne HBC . |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |22 Wrz 2013|, 2013 12:36
|
|
|
Od siebie uzupelnie temat i odpowiem sobie na pytanie ktore mnie ciekawilo.
Sterowanie dmuchawa nie jest symetryczne -jeden z kabelkow to masa a drugi to sygnal sterujacy. Przypuszczalnie cala reszta zrobiona jest na podobnej zasadzie - upraszcza to znaczaco cala zabawe z modulatorem PWM i mam nadzieje ze zmecze cos analogowego (bo wolalbym nie robic tego na uC) przez zime jakkolwiek odpukac HBC pracuje u mnie nienagannie. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |22 Wrz 2013|, 2013 21:16
|
|
|
| w Volvo jest zwykłe liniowe na jednym tranzystorku i się nie produkowali . Fakt potrafi się to spalić ale tranzystor jest dostępn za 8 zeta . A pali się jak ktoś ma kompletnie zarżniętą dmuchawę . to czemu by tu nie miało działać ? |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |22 Wrz 2013|, 2013 23:41
|
|
|
Jako, że Volvo może mieć coś z francy to w Pugach też jest na jednym tranzystorze. Kilka dni temu wymieniałem jeden. Całe 16 zł i dmuchawa regulowana płynnie za pomocą potencjometru i tranzystora |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |23 Wrz 2013|, 2013 17:43
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | w Volvo jest zwykłe liniowe na jednym tranzystorku i się nie produkowali . Fakt potrafi się to spalić ale tranzystor jest dostępn za 8 zeta . A pali się jak ktoś ma kompletnie zarżniętą dmuchawę . to czemu by tu nie miało działać ? |
Tralalala , poniewaz i dlatego cos bardziej wyszukanego :D |
|
|
|
 |
|
|