|
przekaznik do stacyjki załozony i .... |
| Autor |
Wiadomość |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |23 Lip 2013|, 2013 16:55
|
|
|
| trzypion napisał/a: | No i? Jak widać wiedza 'wszystkich' w tym przypadku zawiodła - przyczyn może być wiele, to, że uszkodzenie styku w stacyjce jest najczęstszą przyczyną nie oznacza, że dany przypadek jest na pewno tym spowodowany.
Aczkowliek można na ślepo - w końcu wiadomo, że kilak dni ciężkiej pracy pozwala zaoszczędzić pół godziny diagnostyki |
poczekamy az ciebie dopadnie i zobaczymy jak rozwiazesz problem
dodam tylko,ze jak kupilem scorpio mialem ten sam problem
w zwiazku z tym sciagnalem rozrusznik,zregenerowalem w nim wszystko co bylo do zregenerowania,wymienilem wszystko co bylo do wymiany,zalozylem i na drugi dzien ...a kuku panie kruku
poczytalem forum i wstawiony zostal dwa dni pozniej przekaznik
od tego czasu tylko raz mi nie odpalil,jak umarl akumulator
pozytek z tego byl taki,ze mialem prawie nowy rozrusznik ,ale i lżejsza kieszen |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Lip 2013|, 2013 17:01
|
|
|
u mnie kiedyś też był problem z brakiem rozruchu na gorącym silniku, ale objaw był ciut inny, bo było słychać jak klepie automat na rozruszniku ale na tym się kończyło ( kontrolki też nieco przygasały )
Zrobiłem prosty test ( w zasadzie ten test jednoznacznie określa z czym mamy do czynienia ) a mianowicie odpał albo na kabelek koło aku, albo ze śrubokręta prost na stykach rozrusznika.
Jeśli auto odpali na śrubokręt bądź przez podanie plusa na kabel koło aku to mamy przypadek ze stacyjką - tu pomoże przekaźnik.
U mnie niestety akcja śrubokręt nie pomogła.
Zwaliłem więc rozrusznik celem poszukiwania przyczyny, okazało się że planetarka nazbierała sporo syfu i w zależności od tego jak się ustawiła po odpaleniu to albo się kleszczyła ( na tyle skutecznie że rozrusznik nie był w stanie wystartować ) albo bez problemu ruszała.
Wyczyściłem całość, przesmarowałem i tak już gdzieś od 5-ciu lat działa bez problemu.
Także przed montażem przekaźnika polecam właśnie prosty test na kabelek koło aku lub ze śrubokręta ( oczywiście w momencie gdy ze stacyjki nie pali ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |23 Lip 2013|, 2013 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |24 Lip 2013|, 2013 08:04
|
|
|
U mnie w jednym bardzo rzadko się zdarza, wyłącznie jak mocno gorący.
Rozrusznik oczywiście standardowo po zakupie Scorpio przeszedł przegląd.
Na razie zbieram się do przeglądu stacyjki. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |24 Lip 2013|, 2013 12:58
|
|
|
Kat - tak jak Struna napisał. Wymienianie połowy auta na ślepo zostawiam wymieniaczom.
Mam pardzo podobny problem w swoim - też na rozgrzanym zdarza się, że nei chce odpalić. Automat stuka, ale nie kręci.
Problem w stacyjce wyeliminowany w prosty sposób - zwarcie styków na stacyjce nie powoduje zmian, więc siedzi gdzieś dalej. A że automat zdrowo stuka, a nie kręci, to wniosek jest prosty - coś nie tak z obwodem prądu samego rozrusznika, przy czym po sprawdzeniu, czy będzie kręcił po zwarciu styków automatu wychodzi, że problem jest zlokalizowany w samym automacie. Albo styki wypalone, albo kleszczy się przekłądania, tak jak napisał Struna. 15 minut badania i wiem co jest. Aczkolwiek tak jak napisałem - zawsze można za pomoca kliku godzin ciężkiej pracy zaoszczędzić 15 minut diagnostyki. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
Maciej1970

Auto: 1995 2.0 8v MANUAL limuzyna=LPG
Pomógł: 1 raz Wiek: 56 Dołączył: 30 Kwi 2009 Skąd: Inowroclaw
|
Wysłany: |24 Lip 2013|, 2013 21:06
|
|
|
dzieki za rady i porady przyjdzie weekend bede sprawdzał.
jak co to napisze.
na auto cały dzien swieci słonce ,po pracy odpalam a tu zonk .
czy jest to mozliwe ze taaak sie nagrzał ?
- otwieram maske ,silnik sie wiaterkiem chłodzi, 10 -15 minut i odpala jakby sie nic nie stało.
dodam ze na pych tez odrazu odpala.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lip 2013|, 2013 21:17
|
|
|
| same bez zaplonu sie wiatraki właczają?? |
|
|
|
 |
Maciej1970

|
Wysłany: |24 Lip 2013|, 2013 21:34
|
|
|
| nie o wiatraki chodziło tylko o wiatr |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |26 Lip 2013|, 2013 18:30
|
|
|
| Czekaj, a automat Ci stuka, czy nie? I druga sprawa, czy jak masz ten przypadek, że nie kręci, to jak zewrzesz zacisk przewodu od akumulatora i zacisk zasilania cewki na samym automacie rozrusznika, to załapie, czy nie? |
|
|
|
 |
Maciej1970

|
Wysłany: |26 Lip 2013|, 2013 22:11
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | Czekaj, a automat Ci stuka, czy nie? I druga sprawa, czy jak masz ten przypadek, że nie kręci, to jak zewrzesz zacisk przewodu od akumulatora i zacisk zasilania cewki na samym automacie rozrusznika, to załapie, czy nie? |
no własnie z tym mam problem - za mało miejsca azeby tak zrobic w danym momencie,zasłania mi parownik.musiałbym rozgrzac auto i jechac gdzies na kanał.
jedyne co słychac po przekreceniu kluczyka to pompe paliwa
na rozruszniku mam wybity taki numer BOSCH 1005 821 241 50107 1-2
czym mam sugerowac sie szukajac w necie elektromagnesu ? |
| Ostatnio zmieniony przez Maciej1970 |26 Lip 2013|, 2013 22:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |27 Lip 2013|, 2013 11:26
|
|
|
przekręcasz kluczyk i słuchacz czy dochodzi stukanie z komory silnika . jeśli tak to starter uszszkodzony , może szczotki się skończyły .
dodam że jak ktoś ma automata a nie zrobił skrzynki dużej to jeszcze skrzynka się kłania .
Bym zapomniał przy automatach także podłużnica i wązka skrzyni biegów też się kłania . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |27 Lip 2013|, 2013 16:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maciej1970

|
Wysłany: |27 Lip 2013|, 2013 21:11
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | przekręcasz kluczyk i słuchacz czy dochodzi stukanie z komory silnika . jeśli tak to starter uszszkodzony , może szczotki się skończyły .
dodam że jak ktoś ma automata a nie zrobił skrzynki dużej to jeszcze skrzynka się kłania .
Bym zapomniał przy automatach także podłużnica i wązka skrzyni biegów też się kłania . |
auto w manualu,wiazki i skrzynki tez mam porobione.
miałem juz wymontowany rozrusznik ale nie wiedziałem jak do niego sie dobrac, nakretki 7 byly zaokraglone no i załozyłem go spowrotem.
gdzie moge kupic elektromagnes i jaki by musiałby byc ?
[ Dodano: |28 Lip 2013|, 2013 19:42 ]
| gufer-posepny napisał/a: | przekręcasz kluczyk i słuchacz czy dochodzi stukanie z komory silnika . jeśli tak to starter uszszkodzony , może szczotki się skończyły .
witam
dzis rano po przekreceniu kluczyka z komory silnika dochodziło tyyrkkkootaanie no to mowie rozrusznik kaput ale zapchałem go -odpaliłbez zadnego problemu na pych i niedziela upłyneła pieknie na plazy.
stanałem sobie z gorki bo napewno po plazowaniu bedzie trzeba brac go na pych ale bardzo bardzo ciezkop odpalił,kamien z serca spadł zonie bo to ona tak pchała.
na 100 % rozrusznik do regeneracji. |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |29 Lip 2013|, 2013 18:03
|
|
|
| To by wskazywało na problem z automatem albo szczotkami. |
|
|
|
 |
Maciej1970

|
Wysłany: |29 Lip 2013|, 2013 19:23
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | To by wskazywało na problem z automatem albo szczotkami. |
trzpion mam rozrusznik o nr 1005 821 241 50107 1-2
i wszedzie gdzie patrze nomery zaczynaja sie od zer czy ja mam jakis inny rozrusznik ?
mozesz mi napisac gdzie moge czesci kuupic co napisałes |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |29 Lip 2013|, 2013 19:53
|
|