|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
[MKIII] Jak działa zamek centralny - ryglowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2005|, 2005 12:25 [MKIII] Jak działa zamek centralny - ryglowanie
|
|
|
Witam i mam pytanko z serii ....."co to jest i czemu to służy"
Mam Wieloryba,rocznik 95 sprawa mianowicie rozchodzi się o zamek centralny, a więc tłumaczę.
Zaznaczam że nie jest to zamek na pilota, tylko zamykam kluczykiem.
1) wkładam kluczyk i przekręcam w lewo celem zamknięcia drzwi, słychac jak rygle się zamykają i jest wszystko GIT.
2) wkładam kluczyk, przekręcam w prawo (tak jak bym chciał otworzyć, chociarz jest otwarty), po czym przekręcam w lewo do oporu celem zamknięcia, słychać jak rygle się zamykają, wyciągam kluczyk z zamka i tu się dzieje coś ciekawego : po upływie czasu ok 2 sek. może troszkę mniej wszystkie kierunkowskazy migają raz tak jakby załączał się jakiś alarm (chociarz nic mi o nim nie wiadomo i nikt mnie o nim nie powiadomił przy kupnie tego wózka) i słychać znowu rygle tak jakby się domykały drugi raz. W tym samym czasie w kabinie na środku deski pod szybą zapala się czerwona dioda na ok 2 sek po czym gaśnie i nawet nie miga czy co tam.
Nie wiem za bardzo o co biega z tym wszystkim, może ktoś by mi to tu wytłumaczył z obecnych kolegów. Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |10 Paź 2005|, 2005 12:29
|
|
|
ad1, zamykanie drzwi z możliwością otwarcia ich od środka
ad2, zamykanie drzwi bez możliwości otwarcia ich od środka [podwójne ryglowanie] - zamkniesz się tak w środku to nie wyjdziesz z auta bez wybicia szyby-
przy okazji uruchamianie alarmu [o ile jeszcze działa i jeśli jeszcze jest] |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2005|, 2005 12:53
|
|
|
O nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Dziękówa i Pozdro
[ Dodano: 2005-10-10, 12:55 ]
Aha zapomniałem się jeszcze spytać odnośnie tego alarmu:
Jak to można sprawdzić czy jest ten alarm i czy działa................ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |