|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kod błędu, prośba o pomoc |
| Autor |
Wiadomość |
wojtekrobert

Auto: auto
|
Wysłany: |12 Kwi 2013|, 2013 13:47 Kod błędu, prośba o pomoc
|
|
|
Witajcie, znajomy mechanik sprawdził mi komputerem błędy jakie wykrył sterujący w moim autku, kod błędu to P 1351, mechanik odnotował mi tylko że jest to błąd związany z modułem konta wtrysku. Czy ktoś może mi pomóc, wyjaśnić czego może dotyczyć ten błąd i gdzie szukać przyczyny?
Proszę o pomoc |
| Ostatnio zmieniony przez wojtekrobert |12 Kwi 2013|, 2013 13:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |12 Kwi 2013|, 2013 16:40
|
|
|
| Moze wionzki? Silnika i podluznicy? Moze jakis problem z polaczeniem EDIS z PCM? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |12 Kwi 2013|, 2013 16:44
|
|
|
| wojtekrobert napisał/a: | | błąd związany z modułem konta wtrysku | jaki tam kąt wtrysku o zapłon idzie.
albo masz wiązki w rozsypce i zwarcia powodują błąd, albo cewki umierają. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |12 Kwi 2013|, 2013 17:42
|
|
|
No pewnie chodziło mu o kąt wtrysku iskry.
wojtekrobert, Google coś wyplulo o PIP, wiec może chodzić o trzy przewody miedzy EDISem a ECU.
Innymi słowy, regeneracja wiązki podluznicy przed Toba.
Ten pojazd jeździ czy walczysz z jego uruchomieniem? |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
wojtekrobert

Auto: auto
|
Wysłany: |12 Kwi 2013|, 2013 20:18
|
|
|
Ależ jeździ, prawie wszystko normalnie pracuje, jedyne objawy to tak:
-po odpaleniu silnik pracuje normalnie, po dodaniu nawet minimalnie gazu zaczyna wariować, prawie gaśnie, później nierówne obroty, później wraca do normy i jest ok
-po nagrzaniu się nie ma jakichkolwiek gaśnięć, skakania obrotów itp, jedynie obroty na biegu jałowym są nieco niskie i wydobywa się metaliczny klekot z silnika
Auto jest świeżo po regeneracji wiązki silnika którą sam wykonałem, nie ma możliwości że źle połączyłem kable lub coś innego, ręczę głową.
Co do wiązki podłużnicy, nic a nic w niej nie robiłem, nie wiem w jakim jest stanie.
Dodam, że został wycięty katalizator, od tego czasu autko jeździło kilka dni dobrze a po jakimś czasie zaczęły się te problemy. Dopiero później zabrałem się za wiązkę silniczka. Czy to nie ma aby związku? Może sonda lambda wariuje, podaje za dużo albo za mało paliwa?[/u] |
| Ostatnio zmieniony przez wojtekrobert |12 Kwi 2013|, 2013 20:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |17 Kwi 2013|, 2013 06:44
|
|
|
| wojtekrobert napisał/a: | | Może sonda lambda wariuje, podaje za dużo albo za mało paliwa? |
Wstępnie można to ocenić nawet na podstawie spalania chwilowego IBMa pokładowego.
Na biegu jałowym powinien mieć ~ 1.0 l/h.
Dokładniej, to musiałbyś się zaopatrzyć w interfejs OBD2. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |