$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Prawy napinacz w BOBie - moje spostrzeżenia
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawy napinacz w BOBie - moje spostrzeżenia
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Lut 2013|, 2013 21:46   

ja na swoich modach mam cicho :)

Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 07:23   

Struna napisał/a:
ja na swoich modach mam cicho :)

Jak by to ująć .... to trochę od słuchu zależy ;-) !

Powiem tak - jak siedzę w aucie przy zamkniętych drzwiach to praktycznie nic nie słyszę. Ale przy otwartych - coś słychać, szczególnie w garażu.

Grzegorz

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 09:00   

Grześ napisał/a:
Zawór ma specyfikację max 5 bar, ale na zimnym i gęstym oleju może być nieco więcej. A ta "ogromna" siła ... tłoczek ma ok. 2 cm^2, czyli ta "ogromna" daje ok. 100 N !

Jeśli by ktoś zmierzył to możemy dyskutować, czy ma te 5 bar na jałowych na zimnym silniku.
Na rozgrzanym oleju serwisówka podaje nie mniej jak 0.9 bar na jałowych i 2.0 bar prz 1500rpm.
Zakładając, że będzie 2 bar na jałowych to siła od ciśnienia to ledwo 40 N, a jak wiadomo wystarcza aby rozrząd chodził cicho jeśli olej już jest w napinaczach..

Grześ napisał/a:
Obawiam się że to ledwo wystarcza do kompensacji wstecznego momentu od zamykanych zaworów. Chyba że ktoś wałki rozrządu przytarte ma albo gówniany olej ;-)

Nie wystarcza i nie musi bo w chwili przekroczenia siły jaką generuje ciśnienie oleju następuje zamknięcie zaworka zwrotnego i wtedy w samym napinaczu ciśnienie może wzrosnąć nawet kilkukrotnie co jest zależne jedynie od wartości siły naciskającej prowadnicy i niema znaczenia jakie wówczas ciśnienie podaje pompa oleju.

Reader

Grześ 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 10:30   

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Zawór ma specyfikację max 5 bar, ale na zimnym i gęstym oleju może być nieco więcej. A ta "ogromna" siła ... tłoczek ma ok. 2 cm^2, czyli ta "ogromna" daje ok. 100 N !

Jeśli by ktoś zmierzył to możemy dyskutować, czy ma te 5 bar na jałowych na zimnym silniku.
Na rozgrzanym oleju serwisówka podaje nie mniej jak 0.9 bar na jałowych i 2.0 bar prz 1500rpm.
Zakładając, że będzie 2 bar na jałowych to siła od ciśnienia to ledwo 40 N, a jak wiadomo wystarcza aby rozrząd chodził cicho jeśli olej już jest w napinaczach..

Grześ napisał/a:
Obawiam się że to ledwo wystarcza do kompensacji wstecznego momentu od zamykanych zaworów. Chyba że ktoś wałki rozrządu przytarte ma albo gówniany olej ;-)

Nie wystarcza i nie musi bo w chwili przekroczenia siły jaką generuje ciśnienie oleju następuje zamknięcie zaworka zwrotnego i wtedy w samym napinaczu ciśnienie może wzrosnąć nawet kilkukrotnie co jest zależne jedynie od wartości siły naciskającej prowadnicy i niema znaczenia jakie wówczas ciśnienie podaje pompa oleju.

No właśnie po to jest ten zaworek. Wtedy nawet marne 0,3 bara na jałowych wypełni cylinderek - są takie położenia w których prowadnica jest praktycznie luźna i najmniejsza siła luz wykasuje.

Ale jest jeden wyjątek - jak w dłuższych tłoczkach (prawy napinacz) odkryje otworki - wtedy już nie ma tego działania anty-zwrotnego.

Grzegorz

Struna 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 12:56   

tloczek i cylinderek się wycieraja i wtedy nawet mimo sprawnego zaworka olej bokami ucieka, o oringu też warto pamiętać.

A co do słuchania to ja wiem kiedy mi rozrzad rzęzi a kiedy nie, i jak pisze że cisza to jest cisza, a nie że jak siedzę w aucie to tak a jak gdzie indziej to śmak :)

Grześ 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 13:01   

Struna napisał/a:
tloczek i cylinderek się wycieraja i wtedy nawet mimo sprawnego zaworka olej bokami ucieka, o oringu też warto pamiętać.

A co do słuchania to ja wiem kiedy mi rozrzad rzęzi a kiedy nie, i jak pisze że cisza to jest cisza, a nie że jak siedzę w aucie to tak a jak gdzie indziej to śmak :)

Właśnie testowałem "ns gębę" tłoczek po 107 tys km - przez luzy tłoczka nic nie uchodzi, ale przez otworki - duuużo więcej.

W sumie to najważniejsze żeby trochę km wykręcić bez rozwalonej głowicy :-D !

Grzegorz

Struna 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 14:25   

zrób test jak pepi Ci napisał to się możesz zdziwić :)

Grześ 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 14:32   

Struna napisał/a:
zrób test jak pepi Ci napisał to się możesz zdziwić :)

Ale ja wiem że ładnie dopasowany tłoczek wsunie się elegancko do końca - to tylko kwestia czasu, proporcjonalnie do lepkości.

Ale to nie o to chodzi. Jak pisał Reader - przy odpaleniu auta łańcuch nie może być zbyt mocno poluzowany bo porozwala co nie trzeba i dwa - w czasie pracy musi być dociśnięty tak aby płoza się nie cofała o więcej niż trzeba dla zachowania dobrego napięcia łańcucha - nie za dużo, nie za mało. I tą funkcję spełnia układ tłoczek + zaworek, który przez kilka milisekund spokojnie te xxxdziesiąt kg wytrzyma. Jak się cofnie o dziesiątkę - to żaden luz, nawet lepiej aby nie doprowadzić do zbyt mocnego naciągu.

A tak na poważnie - warto dzielić się doświadczeniami, ale może przetestowanymi tak przez 100 tys km albo lepiej. Bo rozwiązania na kilka tys km mnie nie interesują - za dużo jeżdżę.

Grzegorz

Struna 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 14:39   

ja na swoich wspolnych z kolegą wydumkach zrobiłem grubo ponad 100 kkm ale generalnie strzyka mnie kwestia publikowania tego bo zaraz jakiś baran będzie plumkal że druciarstwo itd.
Mam swoje doświadczenia, jakaś tam wiedzę i przemyślenia i z nich z powodzeniem korzystam czy się to komuś podoba czy nie. Ci co chcą poradę czy pomoc otrzymają :)

Grześ 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 14:53   

Struna napisał/a:
ja na swoich wspolnych z kolegą wydumkach zrobiłem grubo ponad 100 kkm ale generalnie strzyka mnie kwestia publikowania tego bo zaraz jakiś baran będzie plumkal że druciarstwo itd.
Mam swoje doświadczenia, jakaś tam wiedzę i przemyślenia i z nich z powodzeniem korzystam czy się to komuś podoba czy nie. Ci co chcą poradę czy pomoc otrzymają :)

Takich wydumanych (ale naprawdę - nie jak Twoje sprawdzone) wskazówek jest od groma, zresztą ostatnio to jakaś plaga chyba - mam wrażenie że jest ich więcej niż tych sensownych i przetestowanych jak należy. Moim zdaniem najważniejszy jest test tego "druciarstwa" w praktyce. Jak jeździ to OK. Zam "zadrutowałem" niejedno w poprzednim i tym autku - ale skoro działa ... Choćby trzy obejścia w instalacji - i silniczek chodzi równiutko jak ruski zegarek ;-) !

Aha - a jak sobie poradziłeś z większym wysuwem tłoczka ? Jakaś dodatkowa blokada ? Bo ja mam dodatkowe 9 mm blokady, ale tylko 4 mm aktywnej pracy tłoczka z otworkiem :-(

Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez Grześ |4 Lut 2013|, 2013 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 15:26   

Grześ, jak odpowiadasz, to może nie kopiuj ciągle poprzedniego posta :)
Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |4 Lut 2013|, 2013 15:43, w całości zmieniany 1 raz  

Grześ 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 16:00   

Adam_2000 napisał/a:
Grześ, jak odpowiadasz, to może nie kopiuj ciągle poprzedniego posta :)

Wiesz, jak się odpowiada na faktycznie poprzedniego posta (widać na TYM SAMYM ekranie), to rzeczywiście nie jest aż tak konieczne. Ale widać na co odpowiadam. A jak jest odpowiedź na jakiegoś poprzedniego - to czasem zupełnie nie widać o co chodzi.

W internetowej netykiecie stoi jak byk - odpowiadać pod cytatem, oczywiście cytaty tylko te potrzebne. Tak mnie nauczyli ... Ale cóż, może tu inne zwyczaje panują.

Ale - jeżeli brakuje miejsca na serwerze, to byłby argument.

Grzegorz

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 16:58   

Grześ napisał/a:
... oczywiście cytaty tylko te potrzebne.

Właśnie.

Grześ 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 17:45   

Adam_2000 napisał/a:
Grześ napisał/a:
... oczywiście cytaty tylko te potrzebne.

Właśnie.

A konkretnie ?

Grzegorz

Struna 

Wysłany: |4 Lut 2013|, 2013 23:01   

Grześ napisał/a:
a jak sobie poradziłeś z większym wysuwem tłoczka ?
obecnie - nowymi, niewyciągniętymi łańcuchami. W takim przypadku problem większego wysuwu tłoczka wogóle nie istnieje, ale wcześniej na lewą głowicę prawy napinacz przede wszystkim. Oprócz tego odpowiednie sprężynki i po temacie jak dla mnie.

Odpowiedz do tematu