$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Anomalia z obrotami - było, było, było - parę wskazówek.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Anomalia z obrotami - było, było, było - parę wskazówek.
Autor Wiadomość
_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |6 Paź 2005|, 2005 01:30   Anomalia z obrotami - było, było, było - parę wskazówek.

Elo.
Zarówno ja, jak i inni, ostatnio rozpisywaliśmy się na temat dziwnych objawów pracy silnika. A to nierówna praca na biegu jałowym, a to obroty za wysokie, za niskie, skaczące bądź prowadzące do zgaśnięcia silnika. Sam ostatnio miałem zagwozdkę pt.: "gaśnięcie silnika przy wchodzeniu w zakręt, połączonym z wrzuceniem na luz".
Typowania były różne - od czujnika położenia przepustnicy po przytkany zawór obrotów jałowych i inne takie.
Nawet jeden taki czujnik sobie kupiłem (i oczywiście leży w bagażniku drugi tydzień, he he he)...
I tu chciałem skrobnąć parę słów na temat pewnego elementu, mogącego mieć dla sprawy istotne znaczenie...
Otóż. W innym wątku dopytywałem się na temat metody razenia sobie z dziurawym wydechem. Pomimo dosyć wysokiej ceny jaką przyszło mi zapłacić (docelowo 150 PLN) zdecydowałem się na jego ospawanie.
W sumie była jedna dosyć duża dziurka otaczająca kabelek przykręcony od spodu w przedniej części układu wydechowego. Plus szereg małych dziurek przy wszystkich wieszakach. "P.i.e.r.d.z.i.a.ł.o." przez nią niemiłosiernie - aż wstyd było jeździć. Objaw nasilał się od zakupu, a wraz z nim pojawiały się inne - okresowe szarpnięcia podczas pracy silnika na biegu jałowym, połączone momentami z widocznymi na skali obrotomierza wachnięciami jego wskazówki w dół, w okolice ok 500 RPM. Były to bardzo nieprzyjemnie odczuwane zakłócenia w pracy silnika, prowadzące niekiedy do jego zgaśnięcia.
Wyobraźcie sobie moją radość, gdy po odebraniu samochodu (facet walczył wczoraj z wydechem od 11 do 17.30 z demontażem i montażem) gros tych objawów zniknęło! :mrgreen:
Silnik pracuje o wiele równiej - choć wciąż nie idealnie - obroty na jałowym biegu pod światłami nie rosną do 1200-1400 lecz po pewnym czasie - dość krótkim zresztą - spadają do okolic dolnej kropki od tysiąca, a w żadnym wypadku nie przekraczają górnej. Co ciekawe podczas jazdy kiedy zdejmuję nogę z gazu płynnie osiągają granicę górnej kropki, a w chwilę po dotoczeniu się i całkowitym zatrzymaniu wozu, następuje gładki, choć zdecydowany spadek do kropki dolnej - gdzieś po 2, 3 sekundach. Nie ma gaśnięcia na zakrętach - wyobraźcie sobie moją konsternację, gdy chcąc przy skręcie na skrzyżowaniu zredukować bieg, konstatowałem zgaśnięcia silnika, połączone ze skokowym wzrostem oporu kiery. Wiadomo - wspomaganie (czy raczej jego brak w takich przypadkach).
Teraz nie mam tego wszystkiego, znacząco poprawiła się też dynamika wozu.
Dziś, stojąc w koreczku (fakt, że lekko z górki było) na jedynce, niechcący dopuściłem do omsknięcia się nogi ze sprzęgła. Wóz w tym momencie, zamiast szarpnąć i zgasnąć, wykonał żwawego kangurka do przodu - oczywiście sprzęgło, hamulec - te sprawy i ciarki na plecach, bo mało nie przydzwoniłem w klienta przede mną. Silnik nie zgasł!
Ale, ogólnie, wielkie zadowolenie, że jednak 2.0 DOHC a potrafi takie rzeczy.
Reasumując - wprawdzie podejrzewałem ową nieszczelność o związek z dziwnymi zachowaniami swojego silnika, ale nie sądziłem, że będzie tak bezpośredni. Może zatem, zanim zaczniecie się w swoich, wariujących obrotowo, wozach zabierać do udrażniania zaworów, grzebania w kablach, czujnikach itp. zaczniecie od sprawdzenia szczelności wydechu?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |6 Paź 2005|, 2005 12:12   

no co ty piszesz przeciez nieszczelny wydech to kilka KM wiecej widzialem takich czubkow co sie zastanawiali czy jest roznica w mocy pomiedzy dziura zrobiona 10 a 14 w tlumiku ostatnim :lol: :lol: :lol: no to im powiedzialem,ze najlepiej bedzie jak se lep rozwierca albo blok silnika to dopiero zwieksza pojemnosc skokowa do nieskonczonosci i daje niekonczaca sie moc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: malo mnie nie pobili bo typow nie znalem ale juz ich sluchac nie moglem. a pozatym to mnie tez to zawsze dziwi,ze idealnie szczelny wydech to super praca silnika ale tez juz kilka razy sie o tym przekonalem i temu mam wydechy zawsze wymieniane i firmowe. bo podobno roznica 2mm w wewnetrzenej srednicy rur tez ma znaczenie a w katalogach bosala tak jest kilka tlumikow do dohc. no i ta cisza szczelnego wydechu :D
pozdrawiam
maciek
p.s. nie pobili mnie bo tez bylem z 3 kolegami to sie culem rownie mocny jak oni :mrgreen:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |6 Paź 2005|, 2005 12:59   

no to zależy jak ten wydech nieszczelny, jeżeli poprostu nie ma końcowego tłumika to generalnie będzie chodziło głośno ale w miarę równo natomiast jak się w środku tłumik posypał i jeszcze ma dziurę to rozszczelnianie występuje falowo i może powodowac nierówne obroty jałowe.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |6 Paź 2005|, 2005 13:25   

ja tam dokladnie nie wiem ale podobno dopasowanie ukladu wydechowego do kazdego silnika to sporo pracy duzo wyliczen itp. ile w tym prawdy to nie wiem. ale ja przez to nie kupuje np tlumikow z przydomowego rzemiosla. tylko czy ci wielcy i znani to robia?? albo czy dokaldnie podrabiaja orginal?? tego to juz sie nie da sprawdzic.....
pozdrawiam
maciek
p.s. a zeby bylo ciekawie to popiardujaca dwururka zaraz przy przegrodzie silnikowej moze doprowadzic do zawalu wlasciciela a kazde dotkniecie gazu powoduje wzrost cisnienia krwi co moze doprowadzic do wylewu. chcociaz jednemu juz malo praktykujacemu sierrafanowi sie to podobalo....ale po kilku dniach i tak to zrobilem. limuzyna to limuzyna ma byc cicho 8)

Odpowiedz do tematu