|
Oświetlenie wnętrza - lampki przyziemne |
| Autor |
Wiadomość |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Paź 2005|, 2005 17:18 Oświetlenie wnętrza - lampki przyziemne
|
|
|
Witam
Kolejne pytanie odnośnie wyższej wersji wyposażeniowej. Chodzi mi dokładnie o lampki oświetlenia wnętrza - lampki przyzmiene oświetlające przestrzenie na nogi.
Wiem juz od MMMK:
"Obojetnie które drzwi sie otworzy to wszystkie lampki przyziemne sie pala w srodku no i te na suficie."
Czy ktoś to montował u siebie? Gdzie to podpiąć (tzn do których włączników drzwiowych)? Lampki umieszczone na zawiasach tylnego siedziska mają dość długie kable. Tak jakby instalka miała lecieć wzdłuż progów do przodu.
Gdzie dokładnie umieszczona jest lampka "dla butów" kierowcy? |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Paź 2005|, 2005 09:25
|
|
|
...aha
..to ja zrobię czarne plastikowe listwy z okienkiem na "szybkę z oprawką" o długości=szerokości przestrzeni na nogi
Od strony pasażera nawet fajnie się to złapie w 2 miejscach kołeczkami które trzymają wykładzinę. Nad nogami kierowcy będę musiał trochę pokombinować żeby to umiejscowić i zamocować. |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |3 Paź 2005|, 2005 10:38
|
|
|
| nie jetem przekonany czy to pod wlaczniki drzwiowe bezposrednio podpiete ?? bo pod ktore chcesz podpiac ?? chyba ze pod wszystkie- oswietlenie drzwi otwartych zapala sie dopiero po uchyleniu konkretnych drzwi, natomiast lampki pod nogi zapalaja sie po uchyleniu obojetnie ktorych drzwi- wydaje mi sie ze one gdzies bardziej zasilanie biora z zasilania lampek podsufitkowych, ale to wszystko wydaje mi sie jedynie |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Paź 2005|, 2005 10:54
|
|
|
a skąd wiadomo, że świeca tylko otwarte drzwi ? może reszta też śiweci tylko nie widac bo sa zamknięte |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Paź 2005|, 2005 15:34
|
|
|
wiadomo bo sprawdzalem. jak niemowlak na kolanach na czworakach wkolo samochodu jak juz bylo ciemo i nie swieci sie nic wiecej niz te otwarte. tylko niemowcie nikomu,ze tak sprawdzalem bo pomysla sobie ze ja jestem jakis idiota co lazi na czworaka wokol samochodu
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Paź 2005|, 2005 15:45
|
|
|
| znaczy się musi byc podpięte pod każdy stycznik w drzwiach niezależnie i rozdzielnie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 00:31
|
|
|
To musi być jakoś podpięte pod + ( tam gdzie wygodnie) i masę z lampki podsufitowej ( masę załączaną włącznikami drzwiowymi). To może być to bo przecież po otwarciu dowolnych drzwi zapalają się obie lampki sufitowe. Przednie lampki przyziemne podpiąłbym pod tą przednią lampkę sufitową, a tylne, pod tylną.
Ma ktoś jakieś inne pomysły ?? |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 07 Sie 2005 Skąd: Skarżysko-Kam
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 01:19
|
|
|
A ja mam pytanie.
Po co mają mi się świecić nogi.
ee źle
znaczy sie do czego to służy bo chyba nie do wiązania butów w samochodzie po ciemku.
Dopuki tego nie zrozumiem do czego to ma służyć nie bede tego robił, czyli oświetlenia przedziału na nogi.
Noo rozumiem podświetlenie schowka ale podświetlenie nóg.
Fajny bajer tylko niewiem czemu ma to służyć.
Jeejku w tym samochodzie to wychodzi na to że wszystko sie świeci, istne Las Vegas
Co troche dowiaduje się o nowych rzeczach które powinny się świecić.
Aaa te podświetlenie przedziału na nogi świeci się razem z lampką podsufitową czy jakoś osobno jest załączana? Co ją włącza? |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 08:25
|
|
|
| haha- ghia to ghia !! nie pytaj po co swieci, ma swiecic i tyle !! |
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 09:48
|
|
|
| KOREK napisał/a: | To musi być jakoś podpięte pod + ( tam gdzie wygodnie) i masę z lampki podsufitowej ( masę załączaną włącznikami drzwiowymi). To może być to bo przecież po otwarciu dowolnych drzwi zapalają się obie lampki sufitowe. Przednie lampki przyziemne podpiąłbym pod tą przednią lampkę sufitową, a tylne, pod tylną.
Ma ktoś jakieś inne pomysły ?? |
Głowy nie dam, ale o ile pamiętam oryginalnie to jest tak - lampki podsufitowe i oświetlenie wewnętrzne załączają wyłączniki na słupkach, i to jest zależne, a lampki w drzwiach, czerwoną i dół, włącza wyłącznik-"podkowa" na zamku, i to jest niezależne.
Co do oświetlenia nóg, to ma ułatwiać wsiadanie w absolutnych ciemnościach i tak też jest, (a poza tym fajny bajer, jak ludzie wysiadają z samochodu, a tu naraz zapala się 14 żarówek ). Włącza się to razem z górną lampką, takżę w wersji "na czas", gaśnie jw. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 09:51
|
|
|
| te 14 zarowek to morderca dla akumulatora !! jak dopadlo mnie sprzatanie w aucie- wszystkie drzwi + bagaznik otwarte to pozniej kabelki cwiczylem |
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 09:58
|
|
|
| dokładnie, morderca jak ......., ja tez musiałem szukać kabli i chętnego, który by mi urzyczył AKU... |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 11:08
|
|
|
tylko za duza ilosc lampek zabiera samochodowi intymnosc stajesz gdzies po ciemku no i jak sie otworzy drzwi to sie zapala ufo i swieci przez 20 sekund
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 11:18
|
|
|
tak, dokładnie, ale wtedy tez na uboczu można zaobaczyć gdzie leżą rzucone, np. majteczki koleżanki... |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Paź 2005|, 2005 15:06
|
|
|
| Gwelezemba napisał/a: | A ja mam pytanie.
Dopuki tego nie zrozumiem do czego to ma służyć nie bede tego robił, czyli oświetlenia przedziału na nogi.
Noo rozumiem podświetlenie schowka ale podświetlenie nóg.
Fajny bajer tylko niewiem czemu ma to służyć.
|
Mnie się i podoba (co akurat jasne, wieczorem bajer jakich mało) i jest o dziwo przydatne.
pomijam moment jak ci cos spadnie tam - łatwiej znależć.
Wożę czasem jakies torby z zakupami i inne klamory między siedzeniami to jak je wyjmuje wieczorkiem to oswietlenie miejsc na nogi przydaje się jak najbardziej, zaręczam. Oczywiście mówie o tym z tyłu, sobie nic nie podkładam
Btw te z przodu lampki są wsadzone bezpośrednio w wykładzine?
Ja myślałem że mi ktos te plastiki podwędził wcześniej bo wszytko tam lata jak chce.
A juz szukałem tych plastików i chciałem kupić, a tu okazuje się ze trzeba wykładzinę porządnie przymocować. Troche chamsko to i tak wygląda wolałbym w jakimś plastiku to miec wsadzone....
G. |
|
|
|
 |
|
|