$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Klima co raz słabiej chłodzi
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima co raz słabiej chłodzi
Autor Wiadomość
Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |10 Cze 2012|, 2012 11:08   

kat a Ty masz jeszcze dostęp do nowych osuszaczy?

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |10 Cze 2012|, 2012 13:51   

mam

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |10 Cze 2012|, 2012 17:50   

Domyn0 napisał/a:
Czy klima w scorpio daje cały czas takie same temp, czy dostosowuje się do temp na zewnątrz?
- dostosowuje do temperatury w środku (klimatron) lub to robisz ręcznie jak w każdym samochhodzie bez klimatronika.

Domyn0 napisał/a:
i jeszcze jeden mam ból w tym temacie, klima sama mi się włącza w aucie, po moim wyłączeniu minie jakiś czas i znów się odpala. Czasem potrafi sama w przeciągu kilku minut włączyć się wyłączyć sama. Sterownik klimy mógł paść ?
- sprecyzuj, czy włączona klima to praca sprężarki czy dioda na panelu?

hapa999 napisał/a:
oczku na osuszaczu nic nie ma. :shock
- w czasie pracy sprężarki oczko powinno być w pełni zlane, może czasem być to też uzależnione od pracy wentyla skraplacza. Generalnie rura powrotna na sprężarke powinna być chłodna lub nawet zimna..
Ostatnio zmieniony przez bingo |10 Cze 2012|, 2012 17:51, w całości zmieniany 1 raz  

Domyn0 
095 Member

Auto: Wieloryb 95' GHIA 2.0 16V MSB sedan +LPG
Wysłany: |10 Cze 2012|, 2012 21:45   

kolego bingo, mam klimatrona. Nie chodziło mi o to czy trzeba ręcznie ustawiać temp, bo to wiem, tylko czy klima daje temp na wlocie w jakimś przedziale temperaturowym(od do) czy stale taka sama, a tylko dawkuje ilość tego "zimna". Co do drugiego problemu to jutro sprawdzę z kimś, czy tylko dioda się zapala i gasi, czy też sprężarka się załącza i rozłącza. Sam nie jestem w stanie tego obczaić.
Dziś było gorąco u mnie i odpaliłem klime, praktycznie nic zimne nie leciało, temp z nawiewów była jak podczas szybkiej jazdy w normalny dzień. Sprawdzałem węże ze sprężarki jeden zimny drugi ciepły, to samo chłodnica klimy, lewa strona zimna prawa ciepła stojąc przodem do auta. Przewody wchodzące w wentyl, ten cienki troszkę chłodny gruby normalna temperatura.

Zobaczyłem wyżej post kolegów, jak sprawdzać właśnie czy czynnik nie uciekł na tym osuszaczu? Mogła się instalacja rozszczelnić, dodam ze zanim mi nabili była szczelność sprawdzana. Klime ruszyłem w tym sezonie po 3 sezonach nie użytkowania od zakupu auta.

hapa999 

Auto: Scorpio 1995r.2.0 16V manual sedan +BRC
Wysłany: |10 Cze 2012|, 2012 23:19   

Sprężarka się włącza widzę po sprzęgle i słyszę przekaznik. Sprawdzam czynnik jak klima jest włączona
Ostatnio zmieniony przez hapa999 |11 Cze 2012|, 2012 00:51, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |11 Cze 2012|, 2012 08:09   

Domyn0 napisał/a:
e chodziło mi o to czy trzeba ręcznie ustawiać temp, bo to wiem, tylko czy klima daje temp na wlocie w jakimś przedziale temperaturowym(od do) czy stale taka sama, a tylko dawkuje ilość tego "zimna".
- nie wiem, jak ci to prosto wyrazić - powietrze przepływa w całej swojej objętości przez parownik, jak w każdym aucie z klimą, następnie jest rozdzielane, część przepływa przez nagrzewnicę, część nie, w zależności od temperatury w kabinie, nastawy, temp. zewnętrznej i czujnika nasłonecznienia. za ilość powietrza nagrzewanego odpowiadają dwie klapy, po jednej na każdą stronę auta. Ilość powietrza zależy od prędkości wentylatora oraz prędkości auta.

Domyn0 napisał/a:
czy tylko dioda się zapala i gasi
- jeżeli problem masz z diodą (ona samoczynnie sięzapala i gaśnie), to znaczy, że masz problem z elektryką. w optymistycznej wersji masz do wymiany panel i/lub komputer klimy, a w pesymistycznej wiązka podłużnicy. Po drodze masz jeszcze de-ice i małą skrzynkę.

Jeśli dioda pulsuje, to nie ma sensu patrzeć na pracę sprężarki, bo dioda ma się świecić ciągle (lub nie świecić się).
Domyn0 napisał/a:
lewa strona zimna prawa ciepła stojąc przodem do auta.
- a jak to sprawdzałeś, bo coś nie tak z tego opisu wynika. jeżeli
Domyn0 napisał/a:
węże ze sprężarki jeden zimny
to i parownik musi być zimny. Drugi wąż powinien być gorący, i to bardzo mocno.
Domyn0 napisał/a:
Przewody wchodzące w wentyl, ten cienki troszkę chłodny gruby normalna temperatura
- tego wogóle nie rozumiem, bo tam nie ma grubego wężą ... Opisz temp. węży po kolei, zaczynając od cienkiego od sprężarki. oczywiście sprężarka musi w tym czasie pracować.

[ Dodano: |11 Cze 2012|, 2012 08:10 ]
hapa999 napisał/a:
Sprężarka się włącza widzę po sprzęgle i słyszę przekaznik. Sprawdzam czynnik jak klima jest włączona
- j.w. opisz po kolei węże.

Domyn0 
095 Member

Wysłany: |11 Cze 2012|, 2012 21:06   

bingo napisał/a:
Domyn0 napisał/a:
Przewody wchodzące w wentyl, ten cienki troszkę chłodny gruby normalna temperatura
- tego wogóle nie rozumiem, bo tam nie ma grubego wężą ... Opisz temp. węży po kolei, zaczynając od cienkiego od sprężarki. oczywiście sprężarka musi w tym czasie pracować.

chodzilo mi o te aluminiowe przewody co wchodzą w tą chłodniczkę czy jak to się tam fachowo nazywa, która mieści się w obudowie wentylatora. Przewody jutro posprawdzam bo dziś leje u mnie caly dzień. Co do gasnącej diody to towarzyszy jej dzwięk jakby jakiś przekaźnik się załączał. Pojawiło mi się to zeszłego lata jak wyjmowałem obudowe wentyli, bo padła ta turbina. Potem robiłem reset klimy ale możliwe, ze nie do końca mi się powiódł, z racji że mam troche rozlaną prawą strone wyswietlacza temp, więc nie zawsze widać co wskazuje.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |13 Cze 2012|, 2012 08:40   

jak już pisałem, jeśli pulsuje dioda, to problem z elektryką.

co do węży, pomijając to, że najpierw musisz elektrykę doprowadzić do ładu, to coś nie tak powiedziałeś, bo jezeli przy sprężarce przewód był zimny, to na wyjściu z parownka musiał być tym bardziej ...

Domyn0 
095 Member

Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 00:52   

W końcu troszkę czasu by wrzucić fotki, które już prawie 2 tyg temu zrobiłem. Tak więc ponumerowałem odcinki gdzie przechodzi czynnik klimy i ma się to następująco:

http://imageshack.us/f/507/94853462.jpg/
http://imageshack.us/f/406/17062012523.jpg/
http://imageshack.us/f/545/17062012525.jpg/

1 - temperatura jak to się mówi "pokojowa" nie gorące ani też jakieś wyczuwalnie zimne
2 - parzy w łapska
3 - minimalnie wyczuwalny chłód( na dworze było wtedy ze 35) wiec powinno się chyba bardziej odczuwać różnice temp, nie wiem nie znam się
4 - ta strona chłodnicy wyraźnie bardzo ciepła, praktycznie tak samo jak chłodnica układu chłodzącego auta na rozgrzanym silniku
5 - ta strona odczuwalnie schłodzona, normalnie da się łapą już dotknąć i nie parzy nadto

Coś idzie z tego wywnioskować. Czy ciśnieniomierzem do kół można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka przy pracy, i jeśli tak to gdzie sprawdzać - przy osuszaczu czy wyżej na tym pierwszym od sprężarki?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 11:07   

słaba wydajność, jak dla mnie mało czynnika

Domyn0 napisał/a:
Czy ciśnieniomierzem do kół można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka przy pracy, i jeśli tak to gdzie sprawdzać - przy osuszaczu czy wyżej na tym pierwszym od sprężarki?
- absolutnie nie, nawet nie myśl o tym.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 20:10   

3. ta rurka powinna być dość ciepła że nawet gorąca jak dla mnie .

Domyn0 
095 Member

Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 21:04   

bingo napisał/a:
słaba wydajność, jak dla mnie mało czynnika

Domyn0 napisał/a:
Czy ciśnieniomierzem do kół można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka przy pracy, i jeśli tak to gdzie sprawdzać - przy osuszaczu czy wyżej na tym pierwszym od sprężarki?
- absolutnie nie, nawet nie myśl o tym.

To w takim razie tylko u klimiarza spradze cisnienie? Jeśli brak czynnika a nabite bylo w polowie maja to gdzie najprawdopodobniej moze uciekac ? Sprezarka sie rozszczelnila ?

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 21:10   

wszedzie moze uciekac,począwszy od skraplacza,a skonczywszy na sprezarce

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 21:11   

na razie to masz rzeźnię z elektryką . skoro kompresor pracuje to jeszcze czynnik jest . słabe chłodzenie może wynikać zna przykład ustawionych klap na grzanie bo tak sobie wymyślił klimatronik .

Domyn0 
095 Member

Wysłany: |29 Cze 2012|, 2012 21:49   

Czyli co na początek reset klimy? Teraz powinno mi się udać poprawnie to zrobić, bo wczoraj jak wsiadłem po prawie 2 tyg do auta cudownie ozdrowiał wyświetlacz klimatronika po stronie pasażera

Odpowiedz do tematu