|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Po wymianie oleju w ASB |
| Autor |
Wiadomość |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 16:39
|
|
|
Z tego co wyszukałem i znalazłem, to owszem stosuje się 2 rodzaje oleju do wieloryba.
Jednak różnica jest tylko pomiędzy dieslami i V6 12V a resztą tj. 2.0, 2.3 i 2.9 24V.
Chodzi o to, że tych pierwszych stosowana była stara skrzynia A4LDe a wszystkie nowe benzyniaki mają A4LDE (4R44)
Reasumując, do skrzyni A4LDe ( 2.5 TDI, 2.9 V6 12V) stosuje się odpowiedniki DEXRON-II, a do pozostałych DEXRON-III... ot i cała prawda |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 16:43
|
|
|
Brzmi bardzo logicznie
[ Dodano: 2005-09-15, 18:33 ]
Mam znów dziwną informację, że Ford pozawala te dwa swoje oleje ze sobą mieszać. To by obaliło teorię Dextrona II i III, ponieważ chyba te Dextony nie powinno sie mieszać?! |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Wrz 2005|, 2005 17:57 teoria
|
|
|
Cześć Scorpiomaniacy !!!
Dzisiaj w końcu umówiłem się ze swoim mechanikiem na wymianę płynów i filtrów (w tym skrzynia)w Scorpio. Jeżdżę niewiele więc zwlekałem z tym ile się dało. Pojechałem do hurtowni aby zorientować się jaki koszt mnie czeka przy wymianie oleju w skrzyni.
Zatem - Olej Elf klasy Dexron III kosztuje 22zł za 1litr. Kobieta z hurtowni sprawdziła jednak jeszcze katalog Shella i okazało się, że do ASB w Scorpio wchodzi 10,3l oleju klasy Dexron III ale syntetycznego!!! Elf za 22zł to zaś "zwykły Dexron III". Czy jest jakaś różnica??? Dla mnie zasadnicza - syntetyczny Dexron III Shella kosztuje 42zł za 1litr. Dodatkowe 200zł na wymianie. Czy mogę lać "zwykły" Dexron III Elfa czy muszę syntetyk??? Wiadomo, że wolę dopłacić 200zł i mieć spokój, ale 200zł piechotą nie chodzi, a muszę jeszcze wymienić filtr oleju w ASB, olej i filtr w silniku. Całość operacji troszkę mnie wyniesie, a to boli portfel jak jest pusty
Jak rozumiem teoria złego zachowania sie auta z przyczyny złego oleju w skrzynii jest utrzymana ??? Sam mechanik się zdziwił, że to od tego, ale jak juz pisałem zaczęło się to po wymianie oleju w skrzyni.
Zatem - Elf za 22zł czy Shell za 42zł ??? Prosze o podpowiedź
Pozdrawiam wszystkich
Masti |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Wrz 2005|, 2005 18:15
|
|
|
masti, powiem szczerze, że ja na Twoim miejscu bym nie oszczędzał i zalał tego droższego... masz kosłorta, a tutaj wszelkie oszczędności mogą się mocno zemścić
Z drugiej zaś strony, jeżeli wymiana nie poprawi pracy skrzyni, nie chciałbym, żebyś był w plecy... sam musisz zadecydować |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 20:09 trudna decyzja
|
|
|
Cześc ponownie !!!
Wybaczcie, że tak męczę ten temat (chociaż zapewne był już wałkowany setki razy), ale znów jestem zmuszony poprosic Was o pomoc. W końcu kogo mam prosić jak nie ekspertów od Scorpio ???
Zdecydowałem się - wybieram olej droższy, ale właściwy Dexron III Full syntetyk
Mieszkam obecnie w Głogowie więc OK - jadę do hurtowni z olejami i filtrami, a tu.... niemiła niespodzianka Okazuje się, że olej za 42zł za litr to nie Dexron III full syntetyk, a Dexron IID full syntetyk (kobieta się wczesniej pomyliła jak mi go wciskała). Takiego oleju oni nie mają i raczej kiepsko będzie ze sprowadzeniem, a tym bardziej tych ilości (podobno 10,3 litra ). Pytam o filtr do automata - oni tego nie prowadzą. Jadę do Lipca - kto w Głogowie mieszkał to wie, że to najbardziej znany sklep motoryzacyjny w tym mieście. Pytam o olej - klops, pytam o filtr do ASB - klops.
Ludzie - w tym mieście nic takiego nie kupię !!!
Cossy - pisałeś, że w ASO 10l dostanę za ok. 400zł. Jak mniemam do mojego będzie to pasować??? Będę musiał się chyba kopsnąć do Lubina (Re-Wo ASO Ford) (40km w jedną stronę) po olej, filtr i uszczelkę.
Mam pytanie - czy taką uszczelkę i filtr dostanę tylko w ASO ??? A może znacie jakieś interentowe sklepy gdzie będę mógł zamówić potrzebne części ???
Wciąz jeszcze pozostaje opcja "zwykły Dexron III" (jak mniemam mineralny), ale jakoś wolę nie ryzykować
Za wszelką pomoc jak wykle BIG THANX !!!!
Pozdrawiam
Masti |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 20:30
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | nie oszczędzał i zalał tego droższego | A co w przypadku jeśli obecnie ma mineralny (a zapewne nie wie jaki ma)? Będzie ok jak je pomiesza? A pomiesza na pewno, bo całości nie wymieni (no chyba, że wymontują skrzynię i rozbiorą na części).
Masti, nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu w ASO litr oleju do ASB kosztuje 63zł. Zanim przejedziesz hektary kilometrów zadzwoń i spytaj. Filtr i uszczelkę kupisz raczej tylko w ASO lub w sklepie specjalizującym się w Fordzie. |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 21:03
|
|
|
Nic się nie stanie jak pomiesza resztki mineralnego z nowym - syntetykiem
Jest jeden olej, który polecałbym w ciemno - to syntetyczny CASTROL Transmax Z.
Jeżdziłem na tym oleju w Sierrze... nie sądziłem, że olej może mieć aż taki wpływ na pracę przekładni. Jedyny minus - cena ok. 40zł/l.
Osobiście zbieram kasę i jak tylko będe miał luźne 400,- - zmieniam |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 21:10
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Nic się nie stanie | ok, senkju za info |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 21:25
|
|
|
| Z tego co mi jest wiadomo, to olej Forda jest mineralny a nie tam żaden syntetyk. |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Wrz 2005|, 2005 07:13 thanx
|
|
|
No własnie - wszyscy pisali o Dexron III za dwadzieścia kilka złoty za litr, a tyle kosztują mineralki. Z drugiej zaś strony 63zł za litr oryginalnego Forda to już delikatne przegięcie. 40zł za litr to dla mnie założony koszt, który muszę ponieść. Jeśli ten Castrol Transmax Z będzie pasował to bym się pisał. Poszukam go w necie.
Z tego co się zorientowałem to jest jeszcze Elf G3 Syn klasy Dexron III syntetyk, ale cholebcia nigdzie go dostać nie mogę, ani nie wiadomo ile kosztuje (podejrzewając markę zakładam, że mniej niż Castrol czy Shell).
Przekopałem neta, ale sklepu internetowego z olejami nie znalazłem.
Co do ASO to juz im maila wysłałem, ale w poniedziałek jeszcze będę musiał zadzownić.
Jak się czegoś dowiem na 100% to dam znać
Big thanx
Pozdrawiam
Masti
[ Dodano: 2005-09-25, 07:22 ]
Poszukałem jeszcze na necie i Castrol do ASB przy silniku Cosworth 24V6 poleca olej Transmax J. Jest to wręcz nawet zalecany olej przez Castrola. Sprawdziłem również inne silniki 2.0 16V oraz 2.3 16V i wszędzie pisza to samo.
Czym ten olej się różni od Transmax Z ??? Niestety nie wiem....
Masti |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |25 Wrz 2005|, 2005 11:13
|
|
|
Masz rację, Transmax J jest zalecany i to jest dobry olej, ale Transmax Z jest następcą najlepszego chyba oleju do ASB Transmax-a S.
Transmax Z ma jeszcze tę zaletę, że obniża temperaturę skrzyni o kilkanascie stopni |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Wrz 2005|, 2005 14:13
|
|
|
Znalazłem jeszcze specyfikację Mercona. Do roku prod. 08/96 jest Mercon III a po 08/96 Mercon V.
W sumie jest to sama norma, GM Dexron III i Ford Marcon V.
Myślę Adam2K, że stary model czy nowy skrzyni z elektroniką nie ma nic wspólnego ze starym czy nowym typem oleju. Mechanicznie nic się skrzynie nie zmieniły, tylko jak wprowadzono na rynek nowe syntetyki ATF to poprostu zaczęto je stosować i nic więcej.
[ Dodano: 2005-09-29, 16:47 ]
W końcu dziś kupiłem 2 baniaki Forda po 5l. Litr wychodzi 32 zł.
Kupując po litrze, wychodzi to aż około 64zł. W niektórych ASO nawet uparcie twierdzą, że baniaki 5l nie występują |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Wrz 2005|, 2005 18:37 olej
|
|
|
Cześć wszystkim!!!
No i jestem po wymianie olejów i filtrów.
W ASO dowiedziałem się, że olej kosztuje 50zł / litr, ale nie wymienia się całości - 10,3 litra, ale około 50%, więc nie wyjdzie z tego kosmos finansowy. Cossy swoją ostatnią informacją dodatkowo obniżył jeszcze potencjalny koszt wymiany oleju w ASB.
W jedynym sklepie w Głogowie z częściami do FORD'a zakupiłem wszystkie elementy do wymiany, w tym olej. Polecono mi TEXACO TEXAMATIC 7045E, który posiada klasę DEXRON III, a ponadto wg producenta spełnia wymagania techniczne normy Ford M2C 166-H (o której wczesniej pisał Cossy). W sklepie wiadomo - kosztował drożej 28zł za litr.
Mechanik potwierdził informację z ASO - wymienił tylko 6litrów oleju.
Po wymianie nie powiem - widać różnicę na zimnym silniku, ale przejechałem dopiero kilka kilometrów. Jak coś się będzie działo to napewno się do Was forumowicze zgłoszę
Pozdrawiam serdecznie
Masti |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |29 Wrz 2005|, 2005 19:00
|
|
|
| masti napisał/a: | | TEXACO TEXAMATIC 7045E |
Owszem... mam ten olej właśnie zalany. Nie podoba mi się jednak praca gorącej skrzyni na tym oleju. Pojeżdzę jeszcze trochę i zalewam Castrola !
[ Dodano: 29-09-2005, 19:05 ]
| COSSY napisał/a: | | Myślę Adam2K, że stary model czy nowy skrzyni z elektroniką nie ma nic wspólnego ze starym czy nowym typem oleju. Mechanicznie nic się skrzynie nie zmieniły, tylko jak wprowadzono na rynek nowe syntetyki ATF to poprostu zaczęto je stosować i nic więcej. |
Generalnie COSSY masz rację, sama skrzynia jako taka się nie zmieniła, tylko sterownik jest całkiem nowy, w pełni sterowany elektrozaworami... może więc dlatego stosowane są lepsze oleje ? |
|
|
|
 |
buku
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 22:07
|
|
|
| Adamie napisz czy wymieniłeś już ten olej i ile za niego dałeś ...bo nie moge go nigdzie zamierzyć....oraz jakie masz spostrzeżenia po wymianie..i czy mogę go wlać po statycznej wymianie (piernik wie co ja mam teraz....mowa o najnowszym nabytku 2.3 asb 97') |
_________________ Piotr
Było:Fiat Tempra 1.9 TDS Version Limitada
Daihatsu HI-Jet
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |