$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Komputer pokładowy spalania ???
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer pokładowy spalania ???
Autor Wiadomość
Stoper 
WT 19922

Auto: '92, 2.9 24v BOA, MT75, liftback
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 22:00   

F2F pamiętaj że nie każdy jest tak oblatany jak część osób z tego forum jeśli chodzi o sprawy konstrukcyjne, okablowanie itp. naszych bolidów i ja się bez bicia przyznaję, że do tej pory się w to nie zagłębiałem i troszkę zielony w temacie jestem. Np. nie wiedziałem ile powinno być tych kabelków więc wyjęcie i policzenie nic by mi szczerze mówiąc nie dało. Dopiero info od Zysia mi troszkę rozjaśniło temat, za co serdecznie dziękuję.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 22:16   

Stoper napisał/a:
F2F pamiętaj że nie każdy jest tak oblatany...
... Dopiero info od Zysia mi troszkę rozjaśniło temat, za co serdecznie dziękuję.

No i o to właśnie chodzi !
Nie sztuka napisać konkretną informację w jednym zdaniu (jak Zysio).
Napięcie trzeba budować, podając jakieś strzępy informacji.
Jakieś konkrety dopiero gdzieś w 15-25 poście, wtedy wiadomo, że mamy do czynienia z fachowcem z najwyższej półki.

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 22:21   

Adam_2000 napisał/a:
Stoper napisał/a:
F2F pamiętaj że nie każdy jest tak oblatany...
... Dopiero info od Zysia mi troszkę rozjaśniło temat, za co serdecznie dziękuję.

No i o to właśnie chodzi !
Nie sztuka napisać konkretną informację w jednym zdaniu (jak Zysio).
Napięcie trzeba budować, podając jakieś strzępy informacji.
Jakieś konkrety dopiero gdzieś w 15-25 poście, wtedy wiadomo, że mamy do czynienia z fachowcem z najwyższej półki.

Odezwała się alfa i omega w znajomości Scorpio :)

Stoper napisał/a:
Np. nie wiedziałem ile powinno być tych kabelków więc wyjęcie i policzenie nic by mi szczerze mówiąc nie dało

Ponieważ nie chciało Ci się policzyć :)
Swoje lenistwo zrzucasz na cudze barki bo tak Ci wygodniej :roll:
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |1 Kwi 2012|, 2012 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 00:01   

pablo19 napisał/a:
poprzednia wypowiedź trafnie scharakteryzowana przez Adama

Zwykły beznadziejny OT :)
Zamiast pomóc koledze w problemie szuka dziury gdzie jej nie ma :roll:
pablo19 napisał/a:
Czy "komplet" oznacza wszystkie kable we wtyczce?

Tak i dlatego Twoja wypowiedź wyraźnie wprowadzała w błąd :roll:
pablo19 napisał/a:
Czy może to być komplet kabli potrzebny do działania komputerka spalania?

Trzeba było to wyraźnie napisać :)
pablo19 napisał/a:
Stara śpiewka wlepiana wszędzie, gdzie się da

Znaczy się lenistwo pochwalasz ? :)
Jedyna cenna rada to
Cytat:
Wyjmij go i spójrz

Poradziłem dokładnie to samo , dopiero znając ilość kabelków we wtyczce można odpowiedzieć na zadane pytanie
Zamiast użyć wyszukiwarki i przejrzeć przynajmniej kilka tematów o tym samym problemie , leje to :)
Swoje lenistwo w wyciągnięciu zegarka zrzuca między innymi za Twoją radą na kolegów z forum
Bo po jakiego diabła ma rozbierać w swoim samochodzie jak koledzy rozbiorą w swoich aby porobić fotki :shock:
Po czym dalej jest w czarnej dziurze bo i tak nie wie co ma w swoim Scorpio :):
Czyli innymi słowy daremna robota kolegów z forum , ponieważ nadal nie uzyskuje odpowiedzi na postawione pytanie
Miszczostfo śfiata :):
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |2 Kwi 2012|, 2012 00:02, w całości zmieniany 1 raz  

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 00:48   

Ależ odpowiedź uzyskałem i to dość precyzyjną. Bez informacji, którą rzucił Zyś mógłbym co najwyżej policzyć sobie ilość kabelków, a tak jak już je sobie policzę to przynajmniej będę wiedział czy kablownia jest przystosowana do podłączenia "dużego" kompa i czy musiałbym coś rzeźbić chcąc go podłączyć, czy wystarczy że wywalę ten co mam i wstawię drugi.
I przecież nie prosiłem o to żeby się wszyscy nagle rzucili do swoich Scorup, rozkręcali i robili fotki. Takie fotki niektórzy mogą mieć w swoich zbiorach, albo po prostu zrobić je przy okazji innych zabaw w okolicy konsoli środkowej. Nie napisałem przecież nigdzie, że potrzebne mi to "na wczoraj".
Szczerze mówiąc nie jest mi w smak dyskutować teraz o tym czy najpierw powinienem policzyć kabelki, a później pytać, czy też może na odwrót bo chyba nie jest to głównym wątkiem tego tematu i nie wnosi tu żadnych przydatnych informacji.
F2F, widać działamy w inny sposób jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów i swoich wątpliwości (pomijam fakt iż Twój poziom wiedzy w temacie zapewne bije na głowę ten prezentowany przeze mnie). Ja wolę najpierw dopytać żeby mieć już jakieś konkrety jak zabiorę się za rozkręcanie swojego żeby przypadkiem nie okazało się w pół drogi podjęte działania były bezsensowne i tylko utopiłem kasę inwestując w cokolwiek co przewyższy moje zdolności związane z jakąkolwiek rzeźbą, zwłaszcza jeśli chodzi o rzeźbę w elektryce.
Ostatnio zmieniony przez Stoper |2 Kwi 2012|, 2012 00:50, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 00:56   

Stoper napisał/a:
Ależ odpowiedź uzyskałem i to dość precyzyjną

Skoro uzyskałeś , to napisz teraz czy w Twoim Scorpio
Stoper napisał/a:
byłoby to na zasadzie plug&play, czy musiałbym coś rzeźbić w elektryce?

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 08:19   

Napiszę jak sprawdzę, czyli zapewne dziś popołudniu jak tylko będę miał chwilkę żeby się do tego dobrać i te kabelki policzyć. :)
Teraz przynajmniej wiem ile ich powinno być żeby zadziłało jako p&p. A siedzenie w środku nocy i rozkręcanie konsoli (co można powiedzieć, że mi zasugerowałeś) uważam za dość chory pomysł, zwłaszcza że wcześniej nawet nie miałem pojęcia za bardzo co obadać żeby taką wiedzę posiąść.
Nie martw się F2F, dziś napewno przeczytasz tu odpowiedź czy mój Scor jest przystosowany do kompa spalania. :)

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 08:44   

fajna dyskusja.
co do zasięgu - aktualizuje się na podstawie aktualnego zużycia, z chyba 1 lub 2 km, bo bardzo szybko reaguje na zmiane trybu jazdy. U mnie w MK2 przy zasiegu ~20 km moge wysiadać i zaczynać pchać auto. w między czasie wymieniony bak, pompa i potencjometry - bez zmian.
Co do spalania - w MK1 w czasie jazdy na gazie komp pokazywał spalanie gazu (pokrywało się), teraz w MK3 też się niby pokrywa, w MK2 nie mam gazu.

ford2fast 
603911630

Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 09:13   

Stoper napisał/a:
A siedzenie w środku nocy i rozkręcanie konsoli (co można powiedzieć, że mi zasugerowałeś)

Nigdy takich bzdur nie sugerowałem :)
Napisałeś przecież wyraźnie , że
Stoper napisał/a:
Ależ odpowiedź uzyskałem i to dość precyzyjną

Skoro uzyskałeś precyzyjną odpowiedź to nie uchylaj się od odpowiedzi :shock:
Typowe odwracanie kota ogonem :):

Cytat:

fajna dyskusja

Ta :)
I jeszcze te dygresje osób nie mających pojęcia w temacie
Odnoszę dziwne wrażenie , że byli moderatorzy mają chyba monopol na beznadziejne OT połączone z osobistymi wycieczkami :):

bingo napisał/a:
U mnie w MK2 przy zasiegu ~20 km moge wysiadać i zaczynać pchać auto

Wiara w skuteczność technologii czasami męczy :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |2 Kwi 2012|, 2012 09:19, w całości zmieniany 3 razy  

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 15:28   

F2F jeśli chodzi o ścisłość to uzyskałem dość precyzyjną odpowiedź ile kabelków być powinno żeby zadziałało p&p, dziś przeliczyłem ile jest ich u mnie no i niestety się okazało, że bez rzeźby podpiąć ni dy rydy. :(

lukas2 
Mk2 rulez

Auto: '92 2.0 sedan i '96 2.3 sedan
Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 15:44   

Rzeźba nie jest aż tak straszna - da radę.
Było
Scorpio 2.0 ohc 1985r

JORZO 

Auto: Scorpio '93 2.0 DOHC,MSB,sedan+LPG+szpera
Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 16:48   

Pewno,że dasz radę.Wysłałem Ci na pw Zysiową ściągawkę. Podpięcie trzech kabli to nie jest jakaś wielka rzeźba. Działaj. A co do mojego zasięgu to Zysio słusznie zauważył,że jak jeszcze nie podciągnąłem vss - pin 4 z głównego kompa i pin 17 fss czy jak mu tam to niby jak ma kompik policzyć zasięg. Słuszna uwaga i jeszcze raz mu dziękuję. Zobaczymy jak będzie komplet kabli. Tylko jak Stoper ma znaleźć ten brązowo-czerwony idący w prawym progu,jest ich chyba 3szt. U mnie prosto bo wyciąłem gustowną dziurę w bagażniku i opuszczanie zbiornika mnie nie dotyczy. Ale może metodą prób i błędów?

Ciąg dalszy bajki: pojawiła się temperatura na wyświetlaczu,trzeba brązowy kabel z wiązki auta poprostu podłączyć do masy. Po drugie ,podłączyłem kabel z pin 17 z głównego kompa i pojawiło się spalanie w litrach na godzinę. Zysiowa rozpiska kolorów kabli i pinów jest the best. cdn...

No i dziś następuje koniec historii z komputrem spalania. Po naprawieniu wiązki z vss-em i zapodaniu tego sygnału pod pin 4 komp wyświetla wszystko co przewidział w tym ustrojstwie producent. Niniejszym dziękuję jeszcze raz Zysiowi za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez JORZO |12 Kwi 2012|, 2012 19:49, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu