$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Komputer pokładowy spalania ???
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer pokładowy spalania ???
Autor Wiadomość
Piof
[Usunięty]

Wysłany: |8 Paź 2004|, 2004 14:31   

Martin, na stronie http://www.fordfans.cz/board_comp.htm jest opisany test poprawności działania - czy mógłbyś nam to przetłumaczyć - ogólne znaczenie można się domyślać ale fajnie byłoby wiedzieć na 100% co jest do czego. Jeszcze lepiej byłoby cały tekst stonki przetłumaczyć i wrzucić do FAQ - albo z autorem uzgodnić i zrobić u niego tłumaczenia?

Martin Vícha
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2004|, 2004 09:11   

Zporobuje to przetlumaczyc,no cala moje znajomosc polszcyzny pochodzic ze znajomosci z bardzo ladna dziewczyna z Katowic.No i kiedy ja byl s niej razem,temat samochodowy niebyl az tak wazny... :twisted:
...zajme mi to troche czasu...

Piof
[Usunięty]

Wysłany: |6 Mar 2005|, 2005 15:46   

Martin - jeżeli możesz to w dwuch zdaniach opisz te punkty testu, szczegónlie pkt 3:
Mam wrażenie że wartość dystansu do przejechania mam do bani. A może ktoś wie czy to się gdzieś kasuje ustawia np dla pełnego zbiornika?

1.žádná dioda nesvítí – testování senzoru rychlosti a na displeji se zobrazují postupně čísla od 0 – 255. POZOR, TESTUJTE POUZE ZA JÍZDY
2. svítí dioda INSTANT. ECON. (okamžitá spotřeba) – test průtoku paliva a displej musí počítat postupně od 0 - 7
3. svítí dioda AVERAGE ECON (průměrná spotřeba) – test množství paliva v nádrži. 40 je průměrně pro prázdnou nádrž a 220 je průměrně pro plnou. Pokud je na displeji číslo 255, není informace o množství paliva dostupná (někde je něco špatně). Pozn. Já měl číslo 254, po doplnění plné nádrže to chvíli ukazovalo reálné hodboty, ale jen chvíli. Vyžaduje zkoumání.
4. svítí dioda FUEL USED (využité palivo) – tónový test. Na displeji svítí číslo 3 a palubní počítač musí pípat
5. svítí dioda RANGE (dojezd) : test typu motoru – 255 pro EFI a 0 pro MFI. Pro motory Zetec hodnota kolísá mezi 250 – 255.
6. všechny diody vypnuté (nesvítí) a ani displeji nic není
7. všechny diody svítí a na displeji svítí vše co může

Martin Vícha
[Usunięty]

Wysłany: |6 Mar 2005|, 2005 18:54   

Tlumaczie sie, calkowicie zapomialem ... moja A4LD pasc trupem i mialem klopot zdobyc nastepnej.

1.zaden diod niepalic sie - test czujnika predkosci i na LCD obrazowac kolejno numer od 0 - 255.UWAGA,BADAC TYLKO PODCZAS JAZDY.
2.palic sie diod INSTANT.ECON (natychmiastowe zuzycie paliwa) - test przeplywa paliwa i LCD musiec liczyc kolejno od 0 - 7
3.palic sie diod AVERAGE ECON ( srednie zuzycie paliwa) - sprawdzian ilosc paliva w zbiorniku. 40 jest przecietnie dla pusty zbiornik a 220 jest przecietnie dla pelny. O ile jest na LCD numer 255, nie jest informacja o ilosci paliwa dostepna (gdzies jest cos niedobrze). Adnotacja:Ja mial numer 254,po dopelnienie zbiornika to chwila wskazywac wartosc realna,ale tylko chwila ...wymagaje badanie
4.palic sie diod FUEL USED (paliwo wyczerpane (?) ) - test sygnala dzwiekowego,na LCD palic sie numer 3 i komputer pokladowy musiec gwizdac.
5.palic sie diod RANGE (dojazd) - sprawdzian typa silnika – 255 dla EFI a 0 dla MFI.Dla silnika Zetec wartosc wachac sie miedzy 250 -255.
6.zaden diod niepalic sie i LCD jest puste.
7.palic sie wszystko - wszelkie diody i na LCD palic sie wszystko.

chyba jest to przejrzystoscie... mam nadzieje

pozdrawiam Martin

Piof
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2005|, 2005 10:41   

Dzieki serdeczne Martin - wszystko jest do zrozumienia - no więc nie mam sygnału o ilości paliwa przynajmniej na to wygląda cały czas mam na wyświetlaczu 254. Panowie i Panie sprawdźcie proszę co macie u siebie i dajcie znać.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 02:40   

Martin, twoja znajomosc musiala byc dluga - bo polski masz calkiem sprawnie opanowany.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 12:32   

i owocna - skoro długa :)

Krasuski
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 14:08   

Witam. A nie wiecie czy wersja GGE 2.0 "90r ( bo tam mam wpisane w dowodzie) ma gotową instalacje pod ten komputerek. Żeby tam zaglądnąc trzeba chyba sciągnąc taki schoweczek na drobne lub gumy :oops: . Z może ktoś uprzejmy zrobi fotkę tyłu tego kompa lub bardziej wskazane tej wtyczki.
Pozdrawiam
Rafał

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2005|, 2005 18:54   

Nie chce tworzyc nowego watku a pytanie mam wlasnie odnosnie komputera pokladowego - czy moze ktos napisac ile jego skorupa (najlepiej 2.0 DOHC 8V) pali benzynki na postoju? Tej wartosci nie da sie wyrazic w litrach / km, a nie wiem jak to komp pokazuje o ile pokazuje.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |9 Mar 2005|, 2005 21:18   

pokazuje w litrach na godzinę, ale dopiero taki bajer zrobili w przejściówce.
w starej budzie na postoju pokazywał 99l/100km

a na jałowych obrotach powinien palić koło 1-1.5 litra/h mój komp pokazuje od 1.2 do 1.7, ale ja mam 2.3 16v
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 10:21   

No to ciagnac dalej ten watek zapytam, co oprocz licznika, samego kompa pokladowego i przelacznika pod kierownica oraz przeplywomierza paliwa trzeba aby takie cudo zamontowac do skorpiaka bez komputra ??

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 14:05   

moja przejsciowka 2.0 dohc na postoju pali od 0.8 do 1.1 czasami ale to bardzo rzadko pojawia sie 1.4 l/h
pozdrawiam
maciek

Tritan 

Auto: brak
Wysłany: |21 Lis 2005|, 2005 00:40   Co dziennnie inne wskazania.

Witam. Mam pytanie mój komp pokładowy (92, 2.0DOHC LPG) ostatnio zaczoł mnie straszyć. A mianowicie od kupna sprawiał się znakomicie wskazania chwilowego nie mogem sobie potw ale średnie na gazie mi się zgadzało z dokładnością +0,4l/100km ale.. :) poszedł mi tłumik niestety musiałem z dziurawym tłumikiem jeździć 2 dni i w między czasie komp zaczoł pokazywać podczas przyśpieszania takiego jak zawsze zamiast 10-23l/100km pokazuje 50,60l/100km średnie mi podskoczyło do 16 a miałem 9.6 zastanawiam się czy może to być spowodowane uszkodzonym wydechem. ??? miał ktos już takie "skaczące spalania"??

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |23 Lis 2005|, 2005 08:56   

Tritan napisał/a:
czy może to być spowodowane uszkodzonym wydechem. ???

jestem lamerem ale zbyt logicznie to nie wygląda. :? :)

JORZO 

Auto: Scorpio '93 2.0 DOHC,MSB,sedan+LPG+szpera
Wysłany: |22 Mar 2012|, 2012 19:29   

Wiem,wiem temat stary jak świat ale odkopuję bo znowu mi wpadł w łapy komputer spalania przy okazji grzebactwa piwnicznego. Pytanie brzmi: czy zamiast wpinać kabel do kompa głównego ten od vss można go podpiąć bezpośrednio do impulsatora? A drugie to: czy analogicznie można podpiąć ten od wtrysków no i oczywiście gdzie najlepiej to zrobić i który to przy wtrysku jest? Strona Martina Vichy zdechła, opisy wg.Vika jakoś u mnie nie działają, a te co są w necie nijak nie pasują do mojej bajki-inne kolory kabli pomijam ale są bardzo różne rozmieszczenia pinów. Muszę więc się pobawić doświadczalnie ale potrzebuję podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez JORZO |22 Mar 2012|, 2012 22:58, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu