$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - [Solved] Wieloryb i radio RDS 2007
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Solved] Wieloryb i radio RDS 2007
Autor Wiadomość
Stander Tojas
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 23:09   [Solved] Wieloryb i radio RDS 2007

Szukałem... nie znalazłem... choć może coś przeoczyłem - dlatego pozwalam sobie założyć nowy temat.
Mrozy, mrozy, mrozy, a że mam dizla - to hehłam i chechłam (mój słownik ortograficzny pokazuje, że obie wersje tego słowa są złe) po parę minut, zanim silnik zapali. Ja już do tego przywyknąłem - akumulator mam spory i nowy - nawet trzy minuty non stop chehłania go nie rozładuje. W końcu silnik zapala.
Ale rozwaliłem przedni zderzak - wpadłem na zaspę, a w niej był pieniek po jakimś drzewie dawno ściętym. Pojechałem do mojego zaprzyjaźnionego mechanika (robi mi przy moich wszystkich autach, jakieś ćwierć wieku). Połatał zderzak i wystawił auto poza garaż. Następnego dnia miał mi odwieźć auto, z rana, po nocnych mrozach. Hechłał (to już czwarta wersja tego słowa - wszystkie błędne) parę minut, aż akumulator w końcu padł. Odpiął go od instalacji samochodu i zaczął ładować. Po paru godzinach znowu próbował odpalić auto, i znowu miał trudności - w końcu zadzwonił do mnie. Powiedziałem mu, że ma kręcić aż odpali, bo to dizel i na mrozie on tak ma.
W końcu uruchomił silnik, podjechał do mnie, ja go potem odwiozłem do domu. Tyle historii i wytłumaczenia - jak...
A teraz - co.
Na wyświetlaczu radia pojawiło mi się "CODE" - myślę sobie - dobra, znam kod, to se jutro wklepię. I poszłem (forma poprawna, nawet prezydent tak mówił) do domu. Rano, tradycyjnie - hechłanie, silnik w końcu odpala, no to teraz radio.
Włączam, a tam zamiast "CODE" pojawiło mi się "TEN+" i kapa z miodem, nic się nie da zrobić. Chyba przekroczyłem limit załączeń radia bez wpisania kodu (a mogłem wczoraj wpisac, ale NIE!, wpiszę se jutro!).
Da się coś zrobić?
Aha, mam książkę, w której pisze coś o "WAIT 30M", "HOLD 30", "10", "TEN" ale ta książka jest po mieniecku, a ja w tym języku umiem tylko "Hitler kaput" i "Nu pagadi, zajac" - ale to ostatnie jest po wschodnio-mieniecku. Chyba... :-)
Spróbowałem porad z forum - poczekać 30 minut bez prądu, potem z prądem, potem 60 minut, potem 3x30 minut, potem pierwiastek z 30 do kwadratu koła i z prądem silnia razy bez prądu całka liczba urojona - nic... Uroiłem łzę i słucham muzyki z komórki na słuchawkach...
Jak się nie da ominąć serwisu, to sprzedam... Ale to już w innym dziale.
Ostatnio zmieniony przez Stander Tojas |23 Cze 2012|, 2012 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

guciu1801
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 23:43   

znalazlem na innym forum opis takowy:

Cytat:
Sprawdziłem jeszcze jeden sposób na odblokowanie radia po komunikacie "Locked 10".
Należy przytrzymać dłużej klawisz numer "6" (około 3 sekundy). Pojawiają się 4 kreski, co daje możliwość trzykrotnego wpisania kodu.

oraz
Cytat:
ensure the radio is off.press and hold preset 6 and switch radio on keeping 6 pressed.the display should change after a few seconds and u can then enter the pin code but i beleive u only get 2 or 3 attempts so make sure u have correct pin or it will need to be sent away to be unlocked

co oznacza, ze nalezy radio wyłączyć i wcisnąć "6". Potem włączyć ciągle trzymając ten klawisz. Wyświetlacz powinien po chwili pozwolić na wpisanie kodu, ale najprawdopodbniej są tam tylko dwie lub 3 próby, po czym radio zrobi "kaput". A chyba wiesz, co to znaczy :)

Stander Tojas
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lut 2012|, 2012 10:31   

Niestety, nie pomogło. Ale - zainspirowany pomysłem - robiłem różne kombinacje klawiszy przy włączaniu radia. Efekt też żaden. Co ciekawe - pomimo zablokowania ekranu (bo tam cały czas ten napis "TEN+") radio normalnie chodzi. No, może trochę nienormalnie. Mogę słuchać zaprogramowanych stacji, mogę nowe programować, mam sterowanie z dżojstika, mam nawet regulację balansu, basów i sopranów. Nie mogę uruchomić tylnych głośników - radio przełączyło się "na sztywno" do pracy tylko z przednimi. Działa "SELECT", ale tylko w sekwencji "BALANS - BASY - SOPRANY"; oczywiście "na wyczucie", bo na ekraniku tylko ten komunikat "TEN+". Mogę odtwarzać kasety, mogę przełączać się pomiędzy AM, a FM. Działa TA - no bo wcześniej go sobie zaprogramowałem (polskie radio program pierwszy nadaje najświeższe komunikaty drogowe), zmienia się głośność w trybie TA, zmienia się głośność wraz ze zmianą prędkości auta. Radio wydaje się, że chodzi normalnie - ale cały czas ten napis, no i tryb bez tylnych głośników.
Kolega wcześniej napisał, by wykasować coś w epromie... Czy Kolega myśli, że to takie proste? Zwykłe odczytanie epromu daje w efekcie coś takiego:
001101101010000111101101000011101011111110001010100001110101000101010
lub w tłumaczeniu na HEX:
00 A7 FF 88 9B CE 00 13 62 5A BB 26 77 77 11 AA CD E0 9E FF
i co teraz????
Bez programu do "tłumaczenia" takiej informacji jest ona nieistotnym śmieciem, a ja takiego programu nie mam.
Ale gdyby ktokolwiek z Szanownych Kolegów potrzebował coś "grzebnąć" w epromach - chętnie służę pomocą. Mam programator, mam kasownik. Jeśli sprawa ma polegać na odczytaniu epromu i wpisaniu tej samej informacji do innego epromu (czyli - skopiowaniu informacji) - chętnie pomogę. Jeżdżę po całej Polsce, może będę w Twojej okolicy... Jeśli, natomiast, Ktoś chciałby zmienić jakiś parametr w epromie - to tak, jak wyżej - trzeba mieć program do "tłumaczenia"... Ja takowych nie posiadam.

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |11 Lut 2012|, 2012 20:12   

To teraz pozostaje Ci odczytać taki eprom z działającego i porównać. Może tak coś da się wskórać.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Stander Tojas
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2012|, 2012 10:10   

Witam, dzięki za rady.
W sumie - to radio i tak mi się nie za bardzo podobało - wiecie, ta technologia z zeszłego stulecia - kasety.... W probówce miałem takie radio ze sklepu "Plus", firmy "Heńciu-Peńciu", ale grało wyśmienicie. Dziś nie ma problemu w różnicy jakości dźwięku radia markowego i niemarkowego - wszystko robi się na podobnej elektronice. Dziś radio nie musi mieć kasetofonu, dyskofonu - ma mieć USB. I ma mieć RDS (i automatycznie tagi z empetrójek) o więcej niż 14 literkach. W probówce cały problem był w głośnikach, po wymianie ich na większe (te w przednich drzwiach) nagle pojawiły się basy w przedniej części auta. Tak samo - podejrzewam - będzie w skorpionie, bo to co tam teraz jest nie pozwala na nazwanie się głośnikiem. To jest, więc, jedno wyjście - wymiana radia.
Drugie, to - zakup starego 2007 i skopiowanie eepromu. Oglądałem ceny na allegro - nie dam blisko stówy za używane tylko po to, by z niego kopię wziąć. Wolę dać blisko dwie stówy za radio podobne do tego, jakie miałem w probówce - świetnie się spisywało i miało pilota na kierownicę.
Cóż, zimę jakoś przezimuję na tym co mam teraz. Na wiosnę kupię radyjo, wymienię głośniki w drzwiach i będę się relaksował w podróżach moją ulubioną muzyką. Nawiasem mówiąc - teraz i tak mało co słyszę - cały czas mam dmuchawę na full... Ach, te mrozy!
=======================================================
ponad trzy miesiące w delegacji..........
ale już wróciłem.................................
=======================================================
A teraz - Uwaga!!! - RADIO SAMO SIĘ NAPRAWIŁO!!!

A było to tak:
Zwykle miałem słuchawki w uszach i słuchałem muzyki z telefonu. Ale te ciągłe przesiadki z jednego auta do drugiego, potem do trzeciego - gdzieś mi się zapodziały słuchawki i byłem zmuszony do włączenia radia w skorpionie; wychodząc z auta tylko przekręcałem kluczyk - nie było więc potrzeby wyłączania radia - samo gasło. Po ponownym przekręceniu kluczyka radio samo się załączało. Aż tu razu pewnego nawalił mi rozrusznik - jak przekręciłem kluczyk to rozrusznik zrobił zwarcie i wszystko gasło. Mając nadzieję, że to minie po paru próbach startowałem tym rozrusznikiem aż prądu zaczęło brakować w akumulatorze - ALE KĄTEM OKA ZAUWAŻYŁEM, ŻE NA WYŚWIETLACZU RADIA POJAWIA SIĘ NAPIS "CODE"" zamiast tego uporczywego "TEN+" - no to od razu oko do instrukcji - jaki mam kod i jak się go wpisuje? Wprowadziłem mój KOD (pisałem wyżej, że ja go mam - a tylko ilość prób wpisania zablokowała mi radio) i radio ożyło!!! Wszystko chodzi!!!
---
Ale dlaczego?
Mój inżynierski umysł elektronika zaczął analizować ten przypadek.
Przecież ja już odłączałem to radio od prądu - odłączałem parę razy akumulator, parę razy także wyjmowałem to radio - czyli to NIE samo odcięcie prądu naprawiło radio - to SPECYFICZNE odcięcie prądu naprawiło radio! Jak się odłącza akumulator od radia to napięcie zasilające radio wyłącza się CAŁKOWICIE, a jak rozrusznik zwierał akumulator to napięcie nie spadało do ZERA, ale spadało do wartości około 3...4 woltów (tyle pokazał mi miernik).
Wyjąłem już naprawione radio i wziąłem go na warsztat; zacząłem robić eksperymenty. Kilka razy odłączyłem całkowicie prąd - radio się zablokowało; na wyświetlaczu pojawił się napis "TEN+". Podłączyłem radio do zasilacza z regulowanym napięciem i zmniejszyłem napięcie zasilające radio do wartości 4 woltów - radio zgasło. Podniosłem napięcie do wartości 12 woltów - radio się obudziło i na wyświetlaczu pojawił się napis "CODE" - wpisałem kod i radio działa, jest całkowicie sprawne!!! Robiłem te próby kilka razy - za każdym razem ten sposób działał i ożywiał zablokowane radio.
Hura! Niechcący odkryłem procedurę ożywiania radia Ford!
Jeśli ktoś z Was, szanowni Koledzy, będzie miał podobny problem niech spróbuje mojej metody; i niech da znać czy zadziałało czy nie.
Ostatnio zmieniony przez Stander Tojas |23 Cze 2012|, 2012 21:15, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu