$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - halogeny
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
halogeny
Autor Wiadomość
Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 12:13   

Oraz twórców zamiany niesprawnego światła innym światłem. To jest dopiero cyrk...
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 12:18   

a co wam przeszkadzają światła przeciwmgłowe? przecie to ani nie oslepia, ani nie przeszkadza. Jak juz, to pilnował bym ustawienia świateł mijania, by były odpowiednio ustawione, bo to one głównie oślepiają. Przeciwmgłowe muszą być już bardzo rozregulowane, by razić, bo mają berdzo krótki zasięg ...

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 12:27   

W deszczu robią niefajną poświatę odbijając się od asfaltu.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 14:15   

ford2fast napisał/a:
pandy napisał/a:
przeciwmgielne (halogeny?) swieca sie niezaleznie od mijania, na pytanie po co odpowiadam ze latwiej dostrzec dziure w asfalcie i nie ma to nic wspolnego z lansem (przeciwmgielne sa w tej chwili dosc popularnym elementem wyposazenia)

bogdan99 napisał/a:
Żeby dostrzec dziurę w asfalcie, trzeba mieć prawidłowo świecące mijania, a nie takie świecące w kosmos.... Albo okulary.
Na takich z halogenami odpalonymi cały rok za to przydają się dopały. Choć czasami mam chęć jeszcze jakieś dalekosiężne halo zamontować...

Lepiej poczytajcie sobie Kodeks Drogowy a w szczególności kiedy i w jakich warunkach dopuszczalne jest używanie świateł przeciwmgielnych :):

kodeks kodeksem a stan drog jest jaki jest - jak mam rozerwac opone i skonczyc na drzewie albo w rowie na dachu to wlaczam przeciwmgielne jesli pomoze mi to dostrzec dziure wczesniej a koledze bogdanowi odpowiadam ze jezdze czesto w nocy bo lubie i nie mam problemow ze wzrokiem, wystarczy krzywo zalozony bumper zeby przeciwmgielne mialy niewlasciwa charakterystyke - co do oslepiania - bez jaj prosze - po tym jakie wynalazki jezdza i jak oswietlone po naszych drogach twierdze ze przeciwmgielne sa akurat najmniejszym problemem - kiedys mialem na CB wymiane nieprzyjemna z TIRowcami - zaproponowalem zeby powylaczali te choinki ktore maja niezgodnie z przepisami i ktore oslepiaja a ja wylacze przeciwmgielne - jakos rozmowa sie po tym skonczyla.
Po Holandii wyleczylem sie z nadgorliwosci dotyczacej przeciwmgielnych i kazdemu proponuje by pilnowal wlasnego samochodu i tego jak jezdzi i skonczyl z "edukowaniem" innych.

Kodeks stwarza szerokie mozliwosci interpetacyjne - jako kierowca to ja ponosze odpowiedzialnosc za bezpieczenstwo i jesli dochodze do wniosku ze przejrzystosc powietrza uzasadnia wlaczenie przednich swiatel przeciwmgielnych to podejmuje taka decyzje. na mokrym asfalcie duzo rzeczy sie odbija - poprawnie ustawione przeciwmgielne to najmniejszy problem - terminu przeciwmgielny uzywam w wymiennie z terminem przeciwmglowy. Tyle w temacie z mojej strony.
Ostatnio zmieniony przez pandy |18 Sty 2012|, 2012 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

Maross 

Auto: '89 2.9 Ghia Liftback ASB
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 14:31   

A ja Wam powiem co do przeciwmgielnych , że gdybym ich nie użył w warunkach
Zysio napisał/a:
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi (czyt. tabliczka T-5 - "Droga kręta" ma być), kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

To całkiem możliwe że dziś leżałbym już na cmentarzu a moim Scorpio byście się golili :P
Zjeżdzałem z serpentyn tak zwanych , we mgle w deszczu i gdyby nie odpalone halogeny nie wiedziałbym gdzie skręcać (dosłownie po słupkach widziałem) , czasami lepiej być nadgorliwym i jeżdzić na halo z dopałem , lepsze to niż pseudo zielony ksenon wysterowany w kosmos , za takie coś sie powinno karać , nie czy ktoś raz drugi czy trzeci użyje przepisowych przeciwmgłowych...

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 14:31   

pandy napisał/a:
... jesli dochodze do wniosku ze przejrzystosc powietrza uzasadnia wlaczenie przednich swiatel przeciwmgielnych to podejmuje taka decyzje...
Analogicznie jak ktoś mnie oślepi przeciwmgielnymi/mgłowymi to mogę włączyć na drogowe "długie", żeby coś dostrzec, bo przecież to jest moja ocena. Jak będziemy tak pilnowali swojego auta jak proponujesz to będzie wolna amerykanka i pojedynek na miecze świetlne. Ale na szczęście nie wszyscy myślą tak egoistycznie jak Ty. :)
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 15:06   

zresztą już jest wolna amerykanka - ja leje na tych debili co mnie oślepiają "halogenami" od razu drogowe na tapetę i generalnie mam w odwłoku czy kogoś razi czy nie - skoro nie pomyślał o tym że on razi to co mam się nim przejmować - już kilku nawet zawracało cwaniaczków ale jakoś mi jeszcze nikt tego nie wybił z głowy więc nadal tak robię :)
run-log.com

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 15:53   

ja powiem tak - czesto jeździłem z przeciwmgielnymi w octavi 1, bo tam mijania sa kiepski i nic nie widać w nocy na trasie. Są one zabudowene w głownym reflektorze, wiec tak naprawdę nie widać, że masz włączone coś innego niż mijania. Przez 4 lata ani razu nikt mi nie zamrugał lub na CB się odezwał, że oślepiam. Jak toś widzie 4 światła, to od razy mruga, taka nasza mentalność. a ja daję długimi tylko wtedy, gdy gość z naprzeciwka minie rzeczywiście oślepia i mam w pompie, jaki ma włączone - nawet, jeśli jedzie tylko na źle ustawionych mijania (co jest bardzo częstym przypadkiem niestety ...)

wieloryb 
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 16:00   

bingo napisał/a:
a ja daję długimi tylko wtedy, gdy gość z naprzeciwka minie rzeczywiście oślepia i mam w pompie, jaki ma włączone - nawet, jeśli jedzie tylko na źle ustawionych mijania (co jest bardzo częstym przypadkiem niestety ...)
robię tak samo i myślę tak samo jak ty, Bingo. :) Tym bardziej, że tych z mijania świecącymi pod samochód, na bok, albo po gwiazdach to nie jest mało.

KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary

pandy 

Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 16:54   

pablo19 napisał/a:
pandy napisał/a:
... jesli dochodze do wniosku ze przejrzystosc powietrza uzasadnia wlaczenie przednich swiatel przeciwmgielnych to podejmuje taka decyzje...
Analogicznie jak ktoś mnie oślepi przeciwmgielnymi/mgłowymi to mogę włączyć na drogowe "długie", żeby coś dostrzec, bo przecież to jest moja ocena. Jak będziemy tak pilnowali swojego auta jak proponujesz to będzie wolna amerykanka i pojedynek na miecze świetlne. Ale na szczęście nie wszyscy myślą tak egoistycznie jak Ty. :)

pablo - wyleczylem sie z przeciwmgielnych w NL - tez bylem swietojebliwy jak wiekszosc na FST i tez klalem - przyzwyczailem sie bo w NL jakbym chcial sie przejmowac hologenami to bym umarl ze zgryzoty - co drugi furgon jezdzi tu na przeciwmgielnych bez wzgledu na warunki, czasem uzywaja tego zamiast mijania i ogolnie samowolka i egoizm drogowy sa tu wieksze - napisalem juz ze przestalem sie tym przejmowac i jestem szczesliwszy z tego powodu, nie mam nadkwasoty, siwych wlosow - po porstu jak ktos jedzie to sie mijamy i juz go nie widze - nie przezywam, nie rozpamietuje i ogolnie radze tego typu podejscie - jezdzic tak zeby samemu byc w porzadku a jak inni nie sa to trudno. Napisalem juz kiedy uzywalem halogoenow - jak mialem przejechac nawierzchnie podziurawiona jak ser szwajcarski miedzy Grzowem a Mysliborzem AFAIR - tyle zrobiono ze postawiono znaki i reszta w glebokiej odbytnicy. Wbijam ze TIR jest oslepiony bo gosc z TIR'a ma gdzies ze jego swiatla mnie oslepiaja - tyle. Zwlaszcza ze taka ciekawostka - wielu w TIR'ach co to sa oslepiani i sie skarza na CB albo mrugaja w PL nagle nie sa oslepiani w NL czy DE - zamykaja sie jak trusie i potulnie jada nawet nie rzucajac za bardzo mieskiem w CB - dziwne ze nagle po minieciu granicy wielu z tych ktorym to przeszkadza w PL akceptuje ze przeciwmgielne sa naduzywane w DE czy NL albo BE.

[ Dodano: |18 Sty 2012|, 2012 16:56 ]
wieloryb napisał/a:
bingo napisał/a:
a ja daję długimi tylko wtedy, gdy gość z naprzeciwka minie rzeczywiście oślepia i mam w pompie, jaki ma włączone - nawet, jeśli jedzie tylko na źle ustawionych mijania (co jest bardzo częstym przypadkiem niestety ...)
robię tak samo i myślę tak samo jak ty, Bingo. :) Tym bardziej, że tych z mijania świecącymi pod samochód, na bok, albo po gwiazdach to nie jest mało.

powiem tak w DE czy NL to wlasnie wy dostaniecie mandat a nie ten co jedzie na przeciwmgielnych - ja sie wyleczylem z mrugania (bez mandatu i policji)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 17:05   

pandy napisał/a:
powiem tak w DE czy NL to wlasnie wy dostaniecie mandat a nie ten co jedzie na przeciwmgielnych - ja sie wyleczylem z mrugania (bez mandatu i policji)
- jak w DE masz źle ustawione światła, to możesz nawet stracić dowód, nie mówiąc już o wiejskim tuningu z ksenonamoi zamiast H4

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 17:49   

bingo, a te halogeny na foto w avatarze mógłbyś zgasić? Bo ciut też oślepiają ;)
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94
Ostatnio zmieniony przez Mysza |18 Sty 2012|, 2012 17:51, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 20:19   

bingo napisał/a:
Przeciwmgłowe muszą być już bardzo rozregulowane, by razić, bo mają berdzo krótki zasięg ...

I przeważnie takie są :)
Nawet diagnosta sprawdza tylko na przeglądzie ustawienie świateł głównych , a przeciwmgłowych nigdy :roll:

pandy 

Wysłany: |18 Sty 2012|, 2012 22:36   

bingo napisał/a:
pandy napisał/a:
- jak w DE masz źle ustawione światła, to możesz nawet stracić dowód, nie mówiąc już o wiejskim tuningu z ksenonamoi zamiast H4

Mozesz stracic tez w NL - widzialem raz kiedy przyczepili sie do goscia w Wegmisbruikers za konwersje zwyklych zarowek do HID mimo to dosc czesto widuje na drodze samochody z HID choc napewno nie maja one reflektorow dostosowanych do HID - generalnie policja jest w NL dosc tolerancyjna - widze ze czesciej niz swiatla sprawdzaja przepuszczalnosc szyb (maja w radiowazach prosty przyrzad elektroniczny mierzacy tlumienie swiatla przez szyby) - natomiast nie widzialem jeszcze by robili z wlaczonych swiatel przeciwmgielnych problem.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |19 Sty 2012|, 2012 07:26   

ford2fast napisał/a:
Nawet diagnosta sprawdza tylko na przeglądzie ustawienie świateł głównych , a przeciwmgłowych nigdy
- i to jest problem, bo powinien sprawdzić ustawienie przeciwmgłowych równiez. I to dla bezpieczeństwa innych, jak i komfortu samego kierowcy, bo jak są dobrze ustawione, to dużo wiecej dają.

Mysza napisał/a:
bingo, a te halogeny na foto w avatarze mógłbyś zgasić?
- obecnie to może być mały kłopot, bo tak jakoś tylko z jednej strony jeszcze istniją :-((

Odpowiedz do tematu