$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - POMOCY!!! Chce kupic Cosworha 95 ale ma uszkodzona skrzynie!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY!!! Chce kupic Cosworha 95 ale ma uszkodzona skrzynie!
Autor Wiadomość
adriank9
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 22:15   POMOCY!!! Chce kupic Cosworha 95 ale ma uszkodzona skrzynie!

POMOCY!!! Chce kupic Cosworha 95 ale ma uszkodzona skrzynie!

Auto z aukcji na allegro:
http://allegro.pl/show_item.php?item=64658907

Facet kusi ceną,a i blisko mnie... ale opisuje ze:
"Jeszcze tydzień temu nie miałem zamiaru go sprzedawać ponieważ autem jeździ się świetnie, ale skłonił mnie do tego nagły DEFEKT SKRZYNI BIEGÓW. Przyczyną awarii było jak sądzę pęknięcie przewodu i niespodziewany wyciek oleju."

Za podobna cene mozna z Niemiec zalatwic sobie takie Scorpiaka w super stanie no ale przeraza mnie jazda, szukanie, koszty paliwa a i niemieckiego nie znam. Wiem ze moge znalesc na ebayu czy mobile albo jeszcze innych i jechac na gotowe ale nie chce, potem stanie w kolejkach w urzedach bleeee...

Co myslicie? Czy jak go kupie to czy bede mogl za w miare rozsądną cene naprawic te skrzynie badz kupic nową, zamontowac i spokojnie cieszyc sie autkiem? czy raczej mam sie przygotowac na wydatki zwiazane z ciągłą naprawą?
Ehh i gdzie w Krakowie badz okolicach ktos by podołał tak odpowiedzialnej operacji na scorpiaku:)

Kupic nie kupic????

Dzieki
Pozdrowienia
Adrian

kiedys '89 2.0 Dohc
'93 2.9 Efi

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 22:46   

Dokladnie. Zaciagnij tam kumatego blacharza i mechanika niech opatrza sprawe. Co do skrzyni zawsze mozesz sie pomeczyc z przekladka manuala i problem rozwiazany na lata :)

adriank9
[Usunięty]

Wysłany: |20 Wrz 2005|, 2005 00:36   

dzieki tak zrobie,
1.a jaki to wydatek, z tą przeróbką na manual??
2. jaki wydatek gdy kupic oryginalny automat
3.gdzie za granica najlepiej i najtaniej kupic scorpia? niemcy, wlochy, austria, holandia, belgia?

Dzieki pozdro

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Wrz 2005|, 2005 01:38   

i liczyc sie z tym ze skrzynia automatyczna od cossiego to wydatek nie 800 - 1500zł a 3000 - 4500 :) Ale moze da sie reanimowac tą co jest.

no i blacharka bo mial dzwona...
http://tinyurl.com/qhaqjsk

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |20 Wrz 2005|, 2005 08:12   

Na manuala nie przerobi go sie raczej w konwencjonalnych warunkach, nie wiem kto Ci komputer przeprogramuje.
Kup uzywana skrzynie i juz. Ja bede moze mial za miesiac taka do sprzedania, ale to nie pewne jeszcze. Do Cossiego skrzynie uzywane chodza srednio tak zazwyczaj 1500 zl

riko24
[Usunięty]

Wysłany: |20 Wrz 2005|, 2005 08:32   Fajne autko

Znam to autko tez przymierzałem się do niego, jest wypasione, jak sie zdecydujesz to mam do niego troche czesci : poduchy jak go kupisz to mozesz sie zemną skątaktowac. uwiez mi dobrego wieloryba w takich pieniądzach w za granica nie dostaniesz auta nie bite są drogie mój wyszedł 16 tysięcy ale z podwóreczka i nie bity wszystko śmiga ale niestety nie taka kasa jak w Krakowie pozdrawiam :)

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |20 Wrz 2005|, 2005 09:07   

Rafał A.(antek) napisał/a:
no i blacharka bo mial dzwona...

Speedo napisał/a:
auto jest po sporych przejsciach

Wy to auto znacie? czy tego "dzwona "widać...to w takim razie gdzie go widać bo ślepne?
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |20 Wrz 2005|, 2005 11:55   

Dokładnie,
Dwie poduchy strzelone, to nie było lekkie,
Przezyłeś kiedys zderzenie czołowe gdzie wystrzeliły poduchy ? Pewnie nie, ja osobiscie tez nie ale widzialem auta (koles pracuje na pomocy) ktore mialy czolowki lekkie i tylko napinacze pasów strzelily. Jeśli tu padły dwie to ... można tylko domniemać ze nie było lekko.

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:07   

Cytat:
Na manuala nie przerobi go sie raczej w konwencjonalnych warunkach, nie wiem kto Ci komputer przeprogramuje

@COSSY myślisz że trzeba kompa przeprogramować po zmianie na manuala?
W zwykłym 2,9 wiem że nie trzeba nic robić ale to inna bajka.

Jeśli by nie trzeba było przeprogramowywać kompa to ja moge zbyć swojego automata za 1500zeta automacik chodzi ok. Aha i nabywca mógłby zrobić jazde próbną.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:24   

tomi503, komputer trzeba wymienić cały, nawet w 2.9 12V :)
Z resztą myślę, że przeflaszowanie kompa kosztowałoby tyle samo, co używka. Może być tylko problem ze nalezieniem czegoś takiego, bo chyba kosłortów (wielorybów) z manualem było jak na lekarstwo (cos COSSY o tym już pisał).

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:40   

@Adam_2000
Pisałem o 12v w starej budzie czyli rocznik 87 bo takie maiałem z manualem po przeróbce własnoręcznej i wszystko śmigało bez problemu. Tutaj jasna sprawa technika poszła do przodu więc niewiem.
Ale tak się zastanawiam o co chodzi z typ przeprogramowaniem jakie miały by byc różnice?
Adam jeśli wiesz chociarz w którym dziele pisał @COSSY o tym to chętnie poszukam i się dokształce.

Adam_2000 

Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:45   

Owszem, działać będzie, tylko jak zostawisz EEC-IV od automatu, to będzie ciągle walił błędy lockup-a i 3/4 :) ... można z tym żyć, ale mnie by to wkurzało :) ... a 12V nawet w wielorybie ma starego kompa :)
Z kosłortammi w manualu chodziło chyba o to , że były robione tylko na zamówienie.

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:48   

Czyli wsumie to mnie uspokoiłeś bo jeśli mają to być tylko błędy w kompie to ja przeżyje bez problemów.

Adam_2000 

Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:52   

tomi503 napisał/a:
Czyli wsumie to mnie uspokoiłeś bo jeśli mają to być tylko błędy w kompie to ja przeżyje bez problemów.

Trochę źle mnie chyba zrozumiałeś... błędy będą w EEC-IV, a Ty masz w swoim EEC-V, a ten prawdopodobnie, po sprawdzeniu, że "skrzynia żle działa" wejdzie w LOS... i po ptokach :(

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 19:56   

Problem w tym, że Coswotha BOB na manualu fabrycznie nie było, co za tym idzie, nie ma kompa pod manuala. Chyba, że jakaś ciekawa stajnia tuningowa się może tym zajmie.

Odpowiedz do tematu