|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
KIEROWCY WEŹCIE UDZIAŁ W BUNCIE PRZECIW CENOM PALIW!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 12:54
|
|
|
| wieloryb napisał/a: | | Boni napisał/a: | | choćby w naiwnej formie - płaca minimalna razy dwa, i takie doinwestowanie PIP i takie kary, żeby szara strefa się zesrała za pół roku od dziś. | Boni, tym to tylko nakręcisz zasysanie wyższych podatków, a to będzie skutkowało tylko i wyłącznie jeszcze większym pogorszeniem naszych możliwości nabywczych. Dalej chłopaki dobrze piszą, że chodzi o koszta. Wcale nie musimy zarabiać 10 patyków na rękę miesięcznie, bo wystarczą 5 i stosunkowo niskie podatki - choćby w paliwie. |
W skrócie musimy dążyć by zarabiać 10 na rękę i płacić duże podatki (i bez obrazy, ale rzygam już od takich dyskusji z jakimiś niedobitymi neoliberałami, co to nadal wierzą w XXIw w niewidzialne ręce rynku, czy że podatki to ZUO) - zastanów sie np. z których krajów do których masz emigrację, z tych z niską płacą i niskimi podatkami jak Somalia, do tych z wysokimi płacami i gigantycznymi podatkami jak Dania, czy raczej odwrotnie? Jak ci się nie podoba Somalia i Dania, to nie ma sprawy, podstaw se Polskę i Norwegię itp.
Albo dla odmiany popatrz, jakie były podatki dochodowe w USA w czasach prosperit
http://en.wikipedia.org/w...E2.80.932010.29
i jakoś nie zdławiły wzrostu, ani nie zabiły przedsiębiorczości, anie nie przeszkadzały tzw. normalnym obywatelom. Więc pomyśl. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 12:59
|
|
|
| bingo napisał/a: | | Większe przychody spowodują, że więcej kasy będzie z podatków, a to będzie pozwalało na ich częściową redukcje. |
Rozważania czysto teoretyczne.
Aby ktoś zyskał , stracić musi ktoś. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
mariusz_technik
mariusz

Auto: Opel Zafira B 1.8 + lpg 2006'
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:21
|
|
|
Zwiększanie w nieskończoność podatków nie jest równe z większymi wpływami do budżetu. Ludzie zaczynają kombinować, oszczędzają, itd. Jeśli podatki są rozsądnie skalkulowane, to większość nie kombinuje tylko uczciwie płaci, ludzie się bogacą i coraz więcej kupują przez co zwiększają się wpływy z podatków itd - tak się to kręci.
Jeśli człowiekowi zabierze się za dużo kasy z wypłaty, to nie starczy mu na kupowanie różnego rodzaju rzeczy, przez co spada produkcja, ludzie tracą pracę, wtedy trzeba im dawać zasiłki, i pętla się zaciska coraz bardziej.
Dostając wypłatę, dostajesz na rękę nętto, czyli ci zabrali podatek od zarobku.
Potem tankujesz, na podatki idzie znowu 50% z ceny benzyny (gdyby nie podatki, litr Pb95 by kosztował poniżej 3 zł)
Są wyliczenia, z których wynika że na różnego rodzaju podatki -łącznie- idzie około 80% zarobku, czyli z wypłaty np 2000 zł państwo zabiera 1600, reszta jest twoja
Ps: Lekarstwa nie mam na to całe gówno które nas otacza,ten cały system jest chory, nie do naprawy, a oni go tylko łatają. Musi się całkiem zawalić - nie tam jakiś kryzysik (swoją drogą spowolnienie gospodarcze nazywać kryzysem to jest śmieszne), i trzeba zaczynać od początku wszystko. Najlepiej nowa władza, i nowi ludzie na tej planecie |
| Ostatnio zmieniony przez mariusz_technik |30 Lis 2011|, 2011 13:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:33
|
|
|
mariusz, równie absurdalnie ci wyjdą przemyślenia, jak założysz obniżenie podatków do zera, więc po co pitolenie o podnoszeniu ich do nieskończoności?
Istnieje szereg państw i krajów, także szereg przesłanek w historii, na podstawie których można o podatkach wnioskować w miarę racjonalnie, i niestety, bardzo trudno znaleść uzasadnienie do tak miłej każdemu tezy, że podatki powinny być jak najniższe, że to od WYSOKOŚCI podatków zależy czy ludzie kombinują, czy są przedsiębiorczy, czy sa konkurencyjni, itd itp. Bo jak powiedział kiedyś znajomy Duńczyk - nie ma żadnego problemu płacić w sumie podatki 200% jak u nich (u nas raczej 100%), dopóki a) zostaje na spoko życie b) te podatki dobrze się wydaje. A a) i b) to zależy nawet nie od administracji czy urzędników wprost, ale od świadomości i kultury danego społeczeństwa, w tym od wydajności pracy, itd itp, a nie od wysokości podatków. |
|
|
|
 |
wieloryb
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:34
|
|
|
mariusz_technik, no właśnie, znam te osoby, które tak piszą/mówią i sądzę, że mają rację. Bywa, że rozmawiam z moim bratem, który ma firmę i często wychodzi z założenia, że nie chodzi o niższe i prostsze podatki, ale o większą ilość gotówki w obiegu i o gotówkę prawdziwą, a nie jakieś płacenie po 3 m-cach za robotę. To ja mu powiedziałem ostatnio, że nie chodzi tylko i wyłącznie o te podatki, bo o to faktycznie to można się tylko bić i bić, ale o co innego. Sęk w tym, że w Polsce mamy do czynienia z dużą ilością ludzi zatrudnionych w instytucjach finansowanych w większości z budżetu państwowego oraz takich, co to są tylko i wyłącznie z niego finansowane. Podałem mu jego i mój przykład. I on i ja pracujemy w budżetówie, ale on jeszcze prowadzi działalność gospodarczą. Jak prowadzi/my działalność gospodarczą, to wykonujemy Bardzo Komuś Potrzebne i Przydatrze Rzeczy, natomiast większość z naszej pracy etatowej jest w zasadzie nikomu nie potrzebna. Stąd, jeśli w Polsce w budżetówie zatrudnionych jest z pół miliona, albo i więcej (z naciskiem na drugie) ludzi, to przecież oni w większości robią właśnie tę Nikomu Niepotrzebną Pracę. A płacić im przecież teoretycznie i praktycznie trzeba. Stąd, gdyby wyeliminować do minimum sztaby budżetowe wszelakie, to może i przy tych podatkach mielibyśmy drogi i dobre drogi, mielibyśmy i pewnie też Dużo Innych Bardzo Potrzebnych Konkretnym Ludziom Rzeczy/Usług. I nie przekonuje mnie argument, że przecież każdy etatowiec budżetowy i tak wrzuca te swoje piniądze w rynek i coś się kupuje itp.
Pomyślcie, co jest potrzebne: tysiące urzędników i ich praca, czy tysiące pracowników budowlanych, mechaników, krawców, kupców, sprzedawców, nauczycieli, rolników oraz ich produkty/usługi? |
_________________ Pozdrawiam,
wieloryb
KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary |
| Ostatnio zmieniony przez wieloryb |30 Lis 2011|, 2011 13:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mariusz_technik
mariusz

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:45
|
|
|
Patrząc się na to co dookoła, i na nacisk na wykształcenie, to wychodzi mi że są potrzebni doktorzy i magistrzy
A fachowców brakuje i solidnych pracowników
[ Dodano: |30 Lis 2011|, 2011 13:54 ]
Podatki powinny być tak skonstruowane, żeby zapewniając odpowiednie wpływy do budżetu jednocześnie nie zabić podatnika.
A że zarobki są małe,to każdy widzi, do tego umowy śmieciowe przedłużane z miesiąca na miesiąc. Już nie wspominam o trwonieniu podatków w machinie biurokracyjnej.
Ale najgorsze jest to, że brakuje na szpitale, na drogi, na normalne rzeczy, a grube pieniądze idą na np na wojsko. Wiem wiem - taki świat, ale same Stany Zjednoczone wydają rocznie na zbrojenia około 700 mld (miliardów) dolarów które są oczywiście z podatków. I jak ma być dobrze? Polska chyba wydaje koło 10 mld ( dziesięć tysięcy milionów) rocznie, ale to tak z pamięci |
| Ostatnio zmieniony przez mariusz_technik |30 Lis 2011|, 2011 13:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:06
|
|
|
[quote="wieloryb]Pomyślcie, co jest potrzebne: tysiące urzędników i ich praca, czy tysiące pracowników budowlanych, mechaników, krawców, kupców, sprzedawców, nauczycieli, rolników oraz ich produkty/usługi?[/quote]
No to może pomyślmy jak zwiększyć wydajność pracy, także urzędników, do poziomu takiej Danii, czyli mniej więcej PO CAŁOŚCI, także dla tych krawców i szewców, RAZY DWA, a dopiero potem pogadamy se o podatkach, co? Ja uważam, że wydajność nieźle motywuje to co w całym świecie - dobra płaca i dobre warunki pracy (bo to daje pośrednio i bezpośrednio - dobre wykształcenie, innowacyjność, kreatywność, itd itd), a nie - niska płaca i przyzerowe podatki. |
|
|
|
 |
wieloryb
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:18
|
|
|
| Speedo napisał/a: | ograniczyłeś budżetówkę do urzędasów tylko, nauczycieli wrzucasz do prywaty, cuś te rozumowanie kuleje znacznie ja np pracuję w szpitalu państowym czyli w sferze budżetowej, jakoś moja praca nie wydaje mi się szczególnie Nikomu Niepotrzebna, Tobie i jeszcze paru innym zapewne tak, zmieniają zdanie zwykle jak zdychają pod płotem bo jakiś Nikomu Niepotrzebny zamiast tu kisić za drobne wolał nosić cegły na budowie |
Nie Speedo, nie ograniczyłem budżetówki do urzędników. Mam tu na myśli wszystkich urzędników, wszelakich administracji. Wszystkich urzędników wszelakim ministerstw. Wszelkich pracowników wszystkich instytucji zależnych od budżetu: muzea, żłobki, przedszkola, szkoły, szpitale, Instytuty, sruty-truty, think-tanki, firmy państwowe(KGHM, Lotos, Orlen, LOT, PKP i inne), wszelkie organizacje pożytku publicznego, które nierzadko 100% swojego budżetu mają z Budżetu, wszelkie U- i uczelnie państwowe, wszelkie Państwowe Instytuty Badawcze, wszelkie Agencje i Srencje. Czy wiesz jaka "firma" jest największym pracodawcą w Krakowie? Być może nie wiesz, a jest nią... Uniwersytet Jagielloński. Uczelnia w sumie może i dobra, ale w większości finansowana z budżetu. Krakowianie w ogóle, to utrzymują się chyba tylko z podatków. Smutne i prawdziwe. Ja sam pracuję w jednym z kilkudziesięciu (jest tego chyba ponad setka) Państwowych Instytutów Badawczych, ale nie uważam, że gdyby go nie było, albo zostałby okrojony do 10% tego co dziś robi, to Polska by padła.
Nie chodzi mi o to, że nauczyciele, czy inny lud leczący wykonują pracę niepotrzebną, tylko o to, że mogli by to robić za lepsze pieniądze w zupełnie prywatnych przez wielkie P firmach.
Przyzwyczailiśmy się do pracy na państwowym od '45 i tak leci. Potem niby zmieniano prawo, ale to prawo jest jakoś tak konstruowane, że więcej zabiera niż pozwala.
Owszem, przebojowi ludzie zawsze sobie poradzą i o nich nie bardzo należy się martwić. Chodzi raczej o takich nieco rozgarniętych. Bo z kolei ci najmniej rozgarnięci, w żadnych ziemskich warunkach nie będą mistrzami olimpijskimi we wszystkim.
Ja się zaliczam do tych średnio-bardziej-rozgarniętych, jak otworzycie okno, to nie wylecę, ale pokusę poczuję
I nie napisałem, że są ludzie Nikomu Niepotrzebni, tylko że często robimy Rzeczy Nikomu Niepotrzebne |
_________________ Pozdrawiam,
wieloryb
KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary |
| Ostatnio zmieniony przez wieloryb |30 Lis 2011|, 2011 14:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:22
|
|
|
Struna, Wąski
Czepiacie sie tego ze napisałem ile zarabia i ile sie napracuje , także zalecam przeczytać mój post i zauwazyć ze pisałem o krusie i zusie czy to Waszym zdaniem jest sprawiedliwe ze np. rolnik zarabia 9 tyś. i płaci całe nic za składki a zwykły człowiek pracujący na etacie zarabia 1/9 tego i płaci ogromny zus ? |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |30 Lis 2011|, 2011 14:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:24
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | taki świat, ale same Stany Zjednoczone wydają rocznie na zbrojenia około 700 mld (miliardów) dolarów które są oczywiście z podatków. I jak ma być dobrze? Polska chyba wydaje koło 10 mld | - zbrojenia ciągną gospodarkę, podobnie jak przemysł samochodowy. Bez tych dwóch gałęzi wszystko sie zawali. Dlatego większość Państw stara się mieć własny przemysł zbrojeniowy i własny przemysł motoryzacyjny. reszta sama się wykształci. | mariusz_technik napisał/a: | | swoją drogą spowolnienie gospodarcze nazywać kryzysem to jest śmieszne | - spowolnienie gospodarki nie jest kryzysem, a nawet rozwijająca sie godspodarka spowoduje kryzys. Grecja i Włochy nie mają problemów w gospodarce, ale mają poważne problemy finansowe. u nas też niby nie ma spowolnienia, a jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji. na razie jest wyprzedawany majątek państwowy, który przynosił całkiem niezłe dochody z dewident, oraz zabierane pieniądze z naszych emerytur , które zbieraliśmy od 1998 roku, za chwilę dołożą kolejne obciążenia bez czegoś wzamian (składka rentowa, która i tak nie wpływa na wysokość renty, w przeciwieństwie do składki emerytalnej),
i co z tego, że w Polsce nie ma bezrobocia, jak za chwilę może być gigantyczne? w grecji też nie ma, ale jak nie zbankrutuje Grecja, to szaży grecy, których na razie krezys nie dotkną, będą płakać ... |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:28
|
|
|
| kondzio508 napisał/a: | | ...np. rolnik zarabia 9 tyś. i płaci całe nic za składki a zwykły człowiek pracujący na etacie zarabia 1/9 tego i płaci ogromny zus ? | To już po odjęciu kosztów ??????? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:35
|
|
|
pablo19,
zgadza sie ze nie , ale tez ten co zarabia 1050 zł. to ma koszty , dojazd do pracy nawet i autobusem nie wspomne o aucie , prad płaci kazdy i rolnik i ten co ma 1050.
Przyznam rację ze na 100% ma wieksze koszty niz ten co zarabia 1050 , bo chociazby zuzyje wiecej paliwa do ciągnika , ale i tak mu zostaje wiecej niz temu co ma 1050 .
A o dopłatach z uni do Ziemi i innych to juz nawet nie bede się rozkrecał chodzi mi głównie ze powinni płacic na równi z nami składki Zus a nie krus ... |
Touran 2004 1,6 FSI . |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |30 Lis 2011|, 2011 14:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:49
|
|
|
| kondzio508 napisał/a: | ...ale i tak mu zostaje wiecej niz temu co ma 1050 .
... | Ile? Konkrety. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:02
|
|
|
A co to kontrola Skarbowa ? |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
mariusz_technik
mariusz

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:30
|
|
|
| bingo napisał/a: | zbrojenia ciągną gospodarkę, Bez tych dwóch gałęzi wszystko sie zawali. Dlatego większość Państw stara się mieć własny przemysł zbrojeniowy(...) reszta sama się wykształci.
w grecji też nie ma, ale jak nie zbankrutuje Grecja, to szaży grecy, których na razie krezys nie dotkną, będą płakać ... |
Niech w inny sposób napędzają gospodarkę, a nie przez zbrojenia i wojny
A w Grecji która sobie piwa nawarzyła, paliwo kosztuje ponad 7 zł/litr, wczoraj o tym czytałem
Ogólna zasada jest taka, żeby nie żyć ponad stan, a pożyczki brać roztropnie.
Grecy podpalą trochę aut, narobią zadymy, i umarzane są im ogromne długi - miliardy euro wyparowały. Mi nikt nie podaruje złotówki. I dobrze, ale każdy powinien żyć jak mu na to dochody pozwalają, zaczynając od budżetu domowego,a kończąc na budżecie państwowym
To jest temat rzeka, system jest nie do naprawienia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |