$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Dywagacje silnikowe
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dywagacje silnikowe
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 17:08   

bo nie wiem czemu ludzi emysla że odchodzi się ze skrzyżowania ostro mocą - MOMENT to jest to co nas wciska przty ruszaniu a nie moc - moc to np w driffci esię pokazuje gdzie r4 już nie może bo koniec mocy a v6 jeszcze ciągnie albo pod górkę podjeżdzając scorpio v6 smiga na 5 biegu a jakieś pierdziawki już do 3 redukują.

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 17:19   

Cosworthem wyprzedzając jedno auto przy prędkości około 90km/h, już za nim masz za kilka sekund 160-170 na budziku.

Darecki
[Usunięty]

Wysłany: |17 Wrz 2005|, 2005 14:15   

A przy tym to tak wielkie autko że tej prędkości się wogóle nie odczuwa więc trza często spoglądać na prędkościomierz

DobryZiom
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 09:57   

tak sobie teraz znalazlem ten temat i czytam z uwaga i troche nie rozumiem pewnych rzeczy ja mam teraz tylko 2.0 nie jest to zwykly silniczek bo ktos przedemna w nim troche grzebal wiec nie jest to seria bo juz dawno zobaczylem ze lepiej sie zbiera ale jesli ktos chce dobrez ruszyc spod swiatel to jednak 50% wyniku to nie jest samochod tylko umiejetniosci kazdy start mozna spierdolic a mozna tez takim startem wyrownac sznase nawet przy gorszym samochodzie trzeba umiejetnie wykorzystac sprezystosc i skrzynie druga sparwa modyfikacje naprzyklad 2.0 silniczka sa mozliwe i mozna wyciagnac z niego bardzo dobre rezultaty lecz wiaze sie to z pieniedzmi rzedu 10tys. jesli nie mowimy o "smiesznym tuningu" czyl;i zrzedu 15-20 tylko prawdziwym wiem ze z 2.0 mozna wyciagnac kolo 200km nie uturbiajac go lez wiaze sie z wymiana praktycznie wiekszosci czesci jub ich modyfikacja uturbienie jest to koszt duzo wieszkszy gdyz jest problem z doborem czesci oraz firma ktora sie tego podejmie w warszawie podjely by sie tylko 2 z tego co wiem koszt kolo 20-25tys. wiec lepszym rozwiazaniem wydaje sie sprowadzenai gotowego 2.0turbo z calym osprzetem ktos powiedzial ze moze byc problem z wydechem chyba to najmniejszy problem poniewaz koszt wydechu z nierdzewki z pomiarami na zamowienie to koszt kolo 1200-1700zl zaleznie od koncowki itd... w gre wchodzi jeszcze przekladka 2.9 24v ale to juz mi odrazdzil speedo poniewaz kupa zabawy z przekladka ale jest to chyba najmiejszy koszt lub v6 co jest tez nie glupim pomyslem zwlaszcza ze zalezy ci chyba bardziej na przyspieszeniu i momencie a nie wielkich predkosciach no i podobno mniej zachodu z komputerem ale to zalezy od zasobnosci portfela na ten cel:]

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 12:08   

jakoś wątpię żebyś bez turbiny z 2.0 DOHC wyrzeźbił 200 kucyków. No chyba że to ma tylko 100 km zrobić i się stopi ;)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 17:55   

no jak mu to zrobia profesjonalisci za gruba kase to bedzie chyba gwarancja. ale ja wczoraj dostalem takie lanie od omegi C 3.0 V6, ze az wstyd sie przyznac. sciagalem sie z nia, audi A3 1.8T, no i ja. audi dostalo od nas oboje ale pod gorke na obwodnicy znalazl sie jakis co jezdzic nie powinien i wlokl sie 140 lewym pasem :evil: no to audi na prawy i wyprzedza i ja taz a to niezgodne z przepisami przeciez. ja potem na lewy i se audi wyprzedzilem a co tam ponad 150 km/h i na 4 biegu dalo rade albo audi mialo tylko znaczek 1.8T ale omega se poczekala az byl 3 pas no i zaszumialo i omega poprostu wyparowala a pamietajmy to bylo pod gorke potem na zjedzie wszyscy spotkalismy sie na swiatlach i ten od omegi wcale nie mial usmiechu jak na nas patrzyl w stylu z czym wy do mnie startujecie :cry: . wiec to byla ta roznica jaka ma V6 od R4. i warto miec V6..... bo jej nawet A3 150 KM z turbo nie dalo rady.....
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 18:02   

mmmk napisał/a:
... no to audi na prawy i wyprzedza i ja taz a to niezgodne z przepisami przeciez...

Na obszarze zabudowanym ? :shock:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 18:18   

obwodnica na zabudowanym zazwyczaj jade 60 do 68 w porywach 72. nie spiesze sie bo po co?? :roll:
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 18:23   

No to jak na zabudowanym, to dlaczego wyprzedzanie z prawej niezgodne z przpisami, hę ?:)

bOOmbeeL
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 18:23   

Struna napisał/a:
jakoś wątpię żebyś bez turbiny z 2.0 DOHC wyrzeźbił 200 kucyków. No chyba że to ma tylko 100 km zrobić i się stopi ;)

zapraszam do mnie na kawe zobaczysz na wlasne oczy DOHC`a podchodzącego mocą pod 200KM (moze 180)
naklad finansowy to okolo 12 tyś pln. a i tak nie wszystko dopracowane, i mocy mozna jeszcze wiecej wykrzesać.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 19:05   

no to opisz nam to tutaj tego twojego dohc a obwodnica na zabudowanym to mialo byc z pytajnikiem. nasza trojmiejska przez las idzie i wyprzedzanie z prawej z tego co wiem jest wykroczeniem.
pozdrawiam
maciek

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 20:12   

DobryZiom napisał/a:
[...]
jesli ktos chce dobrez ruszyc spod swiatel to jednak 50% wyniku to nie jest samochod tylko umiejetniosci kazdy start mozna chrzań a mozna tez takim startem wyrownac sznase nawet przy gorszym samochodzie trzeba umiejetnie wykorzystac sprezystosc i skrzynie
[...]

Dla mnie rzecz nie leży w umiejętnościach.
Bo przecież kierowca obok, może mieć podobne.
Chodzi mi o surowy zryw, jakim dysponuje samochód.
Lub dysponuje nim tylko w wyobraźni swojego właściciela.
200 KM z 2.0 DOHC? Hmmmm - brzmi ciekawie, ale bez wykresu z hamowni nie uwierzę.
Pamiętacie taki wątek o panu "174 KM" z innego forum? :twisted:

bOOmbeeL
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 22:01   

mmmk napisał/a:
no to opisz nam to tutaj tego twojego dohc

_Mu. napisał/a:
200 KM z 2.0 DOHC? Hmmmm - brzmi ciekawie, ale bez wykresu z hamowni nie uwierzę.
Pamiętacie taki wątek o panu "174 KM" z innego forum?

Speedo napisał/a:
pamietamy pamietamy, koles zwal sie marizka i tuningowal swego golfa dizla magnetyzerami - znacie, wiecie - 2 magnetyzery po 10KM - 20KM wiecej

niestety poki co moge sie podzielic z Wami tylko fotką.
ChlodnyAr byl na OZSie i chyba slyszal/widzial jak chodzi moja Sierrka.
niestety ukrecilo 2 przeguby, urwalo lape silnika i rozwalilo poduszke.
wiec poki co nie mam nerwów ani finansów co gorsza zajmowac sie Sierrką.
do tego dochodza wydatki na slabsza pompe paliwa, bo go przelewa!
i na regulacje cisnienia listwy wtryskowej.
bez tego wszystkiego nie ma sensu jechac na hamownie. wiec narazie poczekamy.
teraz priorytetem jest przywrocenie na drogi mojego nowego Scorpio Cossiego.
oto fotka zwyklego silnika DOHC 16v:

a tak mniej wiecej wyglada cale autko :wink:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 22:04   

to znaczy,ze jeszcze nie jest po testach drogowych osiagi spalanie :D itp?? bo na zywo to widzialem ten silnik w kawalkach i nawet probowalem to co nieco opisac ale mi srednio to to wyszlo.
pozdrawiam
maciek

bOOmbeeL
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 22:07   

jest po testach drogowych ale na wolnych to przelewa paliwo do oleju niestety :(

silnik przejechal ok 300km w warunkach raczej trasa...
srednia okolo 110-140km/h i spalanie wyszlo 30l/100km.
wiec troszke sie za glowe zlapalem.
niestety 50% wyrzuca wydechem (Bogu dzieki) :wink:
wiec slabsza pompa mysle ze rozwiaze ten problem.

Odpowiedz do tematu