|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Brak mocy + kody błędów |
| Autor |
Wiadomość |
si

Auto: SCORPIO '89 2935 ccm 12V6 HATCHBACK GHIA
|
Wysłany: |25 Sie 2011|, 2011 23:42 Brak mocy + kody błędów
|
|
|
Moje auto cierpi na chroniczny brak mocy itd., chciałbym jeszcze podtrzymać je przy życiu zanim wyślę je do "krainy wiecznych autostrad" ale do rzeczy. Zrobiłem test diagnostyczny za pomocą diody i wystukało mi kody błędów.
http://www.youtube.com/watch?v=OqkhE3_0zLg
o ile dobrze odczytałem to:
12 - zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód
21 - czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
13 - zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód
77 - zbyt późna odpowiedź na kod polecenia przestawienia przepustnicy
silnik zalewa się paliwem jak jest zimny i gaśnie przed zakrętem/światłami a jak już się rozgrzeje jest ok, do tego zauważyłem zwiększony apetyt na paliwo nawet gdy jest rozgrzany, ponadto kompresja już nie ta między 8-9 atm w zależności od gara, podłączyłem sondę lambda bo jeździłem bez i nie dało to żadnego efektu dalej jest tak jak jej nie miałem
mechanik sugerował mi żebym go zajechał i pozbył się ale po 14 cudownych wspólnie spędzonych latach nie mam serca od tak, podejmę jeszcze próbę reanimacji
moc oceniam na mniej jak 100 kuca, strasznego muła ma
jak się mają wystukane błędy i kompresja do tego, jakiś help ? |
| Ostatnio zmieniony przez si |25 Sie 2011|, 2011 23:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |26 Sie 2011|, 2011 01:33
|
|
|
Może ten błąd 21- czujnik temperatury jak jest walniety to podaje że silnik cały czas jest zimny i przez to go tak ciągle zalewa...Możesz go sprawdzić w/g tego:

Robiłeś reset kompa po podłączeniu sondy? (może śmieszne pytanie ale czasami o tych najprostszych rzeczach się nie myśli ) A co do gaśnięcia - błędy EBJ wskazują że ten już raczej umierający jest więc moze on jest powodem? (Chociaż u Yakuza np. powodem gaśnięcia był o TPS)...kod 77 możesz zignorować... |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
| Ostatnio zmieniony przez Vaux |26 Sie 2011|, 2011 01:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |